Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ladislav Špaček o plesové módě v 80. letech: Prudérní a uzavřená. V tom by dnes ženy nikam nešly!

Video se připravuje ...
VIDEO: Videoredakce ženských webů
1. února 2024 | 06:00

Rozparky, holá záda, dekolty? Plesové šaty i možnosti žen jsou dnes neomezené. Odborník na etiketu Ladislav Špaček zavzpomínal na módu z dob socialismu: krimplen, kombiné a šaty šité doma. A když žena sehnala na účes tužidlo, byla za královnu. 

Společenská móda prošla razantní proměnou

Jak říká mistr etikety, společenská móda byla v 70. a 80. letech velmi uzavřená až prudérní. Tehdejší modely by tak dnešní ženy chtěly stěží obléknout, byly totiž konzervativní zejména v délce, ale i dekoltu. Módní atributy jako odhalená ramena, nejrůznější efektní průstřihy či dominantní výstřihy na zádech, jež jsou současně pro nás zajetým standardem, tak nebyly součástí společenské etikety.

Účes jako koruna hlavy

Známé pořekadlo zní, že šaty dělají člověka, ale leckdy je zrovna účes to, co zkazí finální dojem. Ačkoliv máme dnes spoustu prostředků pro finální vlasový styling, přece jen je tahle úloha z příprav ta nejtěžší.

Se značným úskalím však bojovaly dámy v minulém století. „Neexistovaly kondicionéry, takže ženy si splachovaly vlasy nějakou kyselinou, třeba pamatuju octem nebo citronovou vodou. A místo kondicionéru se používal vaječný žloutek. Tužidla, to byl sen, když někdo mohl vycestovat takříkajíc na Západ a přivezl nějaké tužidlo nebo Taft – ano, sprej – tak to byly poklady. Takže ženy si vlastně ztužovaly vlasy cukrovou vodou nebo pivem. Prostě ty prostředky byly zoufalé, a to barvení doma tím tzv. kysličníkem neboli peroxidem vodíku muselo být zničující,“ říká Ladislav Špaček.

Plesové šaty, ve kterých zazaříte, vybírejte na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Co dalšího se v oblasti ženské módy a krásy změnilo? A jak na tom byli a jsou muži? To se dozvíte v úvodním videu!

Autor: Tereza Víchová, Martina Miláčková, Žaneta Podlahová