Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vyhrajte nad odolnými skvrnami: Stačí jen pár ingrediencí, které máte doma

Víte, jak nejlépe vyčistit skvrnu od trávy nebo od krve?
1. srpna 2022 | 06:00

Nevzhledné skvrny na oblečení dokážou potrápit nejednu hospodyňku. A jak vyčistit z oblíbeného oblečení ty od ovoce, pampelišek nebo potu? Jednoduše, stačí pár osvědčených triků.

Co dělat, když fleky drží a nechtějí pustit ani po několika praních? Na čerstvé i zaschlé skvrny vám bude stačit pár ingrediencí, které najdete v každé domácnosti.

Od trávy

Nejlepším způsobem, jak odstranit zelenou skvrnu, je bílý ocet. Stačí trošku octa nalít na ušpiněné místo a jemně ho vyčistit čistou houbičkou na nádobí. Skvrna se začne pomalu rozpouštět a mizet. Poté vložte oblečení do pračky a vyperte, ať se zbavíte octového odéru. Na trávu výborně funguje i žlučové mýdlo. Nechte ho na zašpiněném oblečení pár minut působit, potom svršky namočte do teplé vody, jemně promněte a dejte do pračky. Skvrny budou na sto procent pryč. Pokud se bojíte, že zničíte barvu látky, zkuste ušpiněný kousek oblečení namočit přes noc do mléka. Jde o starou babskou radu. Skvrna by měla přes noc zmizet.

Udržujte pračku v kondici. Poradíme vám, jak vyčistit filtr >>>

Video se připravuje ...
Jak vyčistit filtr u pračky? • VIDEO: Irena Sládečková

Od potu

Máte-li čerstvě propocené tričko, odstraňte pot z oblečení co nejrychleji, aby nemohl na látku působit. Namočte daný kus oblečení do teplé vody, přidejte prací prášek nebo mýdlo a jemně ho v ruce vyperte. Pokud máte žluté nebo tmavé skvrny od potu již déle, použijte odstraňovače skvrn od potu. Velmi vhodným řešením na skvrny od potu je klasické jádrové prací mýdlo. Oblíbená zbraň našich babiček je i sůl. Připravte si roztok, hrst soli do litru vody. Oblečení do něj namočte, než začnete prát.

Od borůvek

Pokud jde o čerstvou skvrnu, zkuste použít citron. Rozkrojte ho a co nejdříve jím skvrnu potřete. Citron nechte působit zhruba dvacet minut a potom oblečení vyperte v pračce klasickým způsobem. Pokud jde o oděv ze lnu, namočte ho na zhruba třicet minut do kyselého mléka, následně důkladně vymáchejte v teplé vodě a vyperte. Na zaschlou skvrnu od borůvek použijte kyselinu citronovou. Smíchejte 10 g kyseliny citronové s 1 l horké vody a co nejdříve tím skvrnu potřete, nechte působit dvanáct hodin a pak vyperte.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Lucie Ulmanová