Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak na bílé tenisky? Poradíme, zda je hodit, či nehodit do pračky? A co tkaničky?

Aby bílá bílou zůstala
1. června 2023 | 06:00

Už léta jsou mimořádně trendy. Každé nožce perfektně padnou. Jak ale zařídit, aby tenisky zářily bělostí ještě celé týdny nebo měsíce po zakoupení?

Základem je pečovat o ně od prvního okamžiku. Neřešit špínu až ve chvíli, kdy je nepřehlédnutelná. Nesmíte dopustit, aby se do boty zažrala. Nejšetrnější je každopádně čištění ruční. Sice vás to bude stát čas a jistou energii, ale zase si můžete být jistá, že si boty nezničíte.

Na plátěnky

Jedině jelen! Tedy tradiční mýdlo s jelenem. Do kyblíku namixujte teplejší vodu s mýdlovými jeleními vločkami, kartáč do ruky a řádně tenisky vydrbejte. Variantou je i tuhé mýdlo stejné značky, kterými lze boty potřít a následně rovněž vydrbat kartáčem namáčeným v horké vodě. Nebo… Nachystejte si jedlou sodu, bílý ocet – ingredience mezi sebou řádně promíchejte, až vytvoříte pastu. Tu naneste na kartáček a krouživými pohyby odstraňujte špínu. Pak tenisky opláchněte ve vodě a nechte schnout – ne na slunci, ani třeba v sušičce.

Tkaničky jsou citlivky

Před každým čištěním je vytáhněte z bot. Osobně se mi osvědčilo je postříkat přípravkem na skvrny, nechat chvíli působit a pak je v teplé vodě s rozpuštěným pracím práškem na bílé prádlo, případně jen s mýdlem, vyprat klasicky ručně.

Semišové botky

Na nich nechte skvrny vždy zaschnout a čistěte je na sucho pomocí měkkého kartáčku a speciálního gumového kartáčku určeného na semiš. Větší fleky zvládnou čisticí spreje či pěny. Ty kůži oživí a impregnují navíc.

Kožené modely

Zaslouží si extra péči. Nešetřete na přípravcích z drogerií nebo obchodů s obuví. Různými bezbarvými variantami tenisky vyčistíte i ošetříte najednou. Mějte po ruce vlhký, jemný hadřík, na který nanesete mycí emulzi nebo speciální čisticí pěnu. Boty vždy vytřete do sucha dalším čistým hadříkem. Nezapomeňte, že se kůže nesmí máčet ani škrábat – velký pozor na kartáče s ostrými štětinami.

Prát, či neprat v pračce?

To je otázka, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď. Někdo si stojí za tím, že sportovní obutí z umělých materiálů snese nejkratší program na nejnižší možnou teplotu s jen minimálním, nebo žádným odstřeďováním. Boty by měly být uloženy v zavázaném látkovém pytli. V bubnu by společně s nimi měl rotovat ručník nebo deka, aby nenarážely do stěn. Ale i při dodržení všech těchto pravidel výsledek není jistý. Riziko zničení je pořád vcelku vysoké. Hlavně když je obuv lepená a ne šitá. A jak takhle vypranou botu sušit? Při pokojové teplotě, s vloženými zmačkanými novinami uvnitř. Nikdy, opravdu nikdy ale nezkoušejte hodit do pračky kožené boty. Tady je téměř na 100 procent jisté, že to bude jejich poslední diskotéka.

 

Sháníte tenisky nebo jiné stylové boty? Velký výběr najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Nevystačíte si jen s bílými teniskami? Poradíme vám, jaké boty vybrat k určitému dresscodu - co k malým černým a co zase na casual večírek? 

Video se připravuje ...
Jaké boty vybrat k určitému dresscodu - co k malým černým a co zase na casual večírek? • VIDEO: Videohub

 

 

Autor: kač