Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

5 tipů na správnou údržbu oblečení

25. července 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Žádné oblečení nevydrží navždy. Víte však, jak zabránit tomu, aby z vašeho šatníku neodešlo dřív, než je potřeba? Máte nenahraditelné kousky, po kterých saháte téměř každý den a snažíte se o více udržitelný životní styl? Zjistěte, jak vlastnit oblečení zodpovědně a tak, aby vám vydrželo co nejdéle.

Kupujte kvalitu

Kolik toho oblečení vydrží, to závisí nejen na materiálu, ale i na tom, jak je ušité. Pokud je látka skoro průsvitná a už při koupi nedrží tvar, nechte kousek v obchodě. Je pravděpodobné, že byste si ho mohli obléct jen párkrát. Neznamená to však, že nutně musíte kupovat drahé nebo designové šaty. Značky už dávno nejsou zárukou kvality. Jen si pozorně prohlédněte a ohmatejte oděv ještě předtím, než si ho odnesete domů.

Perte méně

Může to znít divně, ale pravdou je, že v pračce oblečení často vybledne, natahuje se a třením různých materiálů o sebe se i časem ničí. Neměli byste proto prát zbytečně. Lidé to však většinou dělají častěji, než je skutečně potřeba – například tričko byste si mohli obléct alespoň třikrát, než ho hodíte do špinavého prádla.

Pokud se třeba polijete, vyperte jen to konkrétní špinavé místo. Šikovná je také metoda „větrání“ – po každém nošení vyvěste oblečení na balkon nebo do otevřeného okna. Tento způsob zbaví vaše kousky potenciálního zápachu.

Čtete pozorně instrukce

Vlněné svetry se čistí úplně jinak než oblečení do fitka, ručníky nebo spodní prádlo. Jste jedním z těch, kteří odstřihnou štítek s instrukcemi a potom perou všechno na jeden program? Některé věci tak pravděpodobně nevyperete pořádně, zatímco ostatní postupně ničíte. Pokud je na štítku napsáno, abyste prali na 30° nebo čistili jen chemicky, respektujte to. Dražší materiály jako vlna a kašmír se často perou na program „ruční praní“. Nepozorností můžete přijít o mnoho peněz a oblíbené kousky oblečení.

Autor: Shutterstock

Několik základních rad ohledně praní:

  • Perte na nižší teploty a otáčky, oblečení tak vydrží déle. Výjimkou jsou ručníky a kuchyňské utěrky, ty je třeba prát alespoň na 60°, abyste se zbavili nečistot a bakterií.
  • Pokud máte trička s potisky a nápisy, dejte je do pračky naruby.
  • Zapněte zipy a knoflíky. Zabráníte tak jejich uvolnění či zachycení o jiné kousky oblečení.
  • Na funkční oblečení se nepoužívají programy s vysokou teplotou ani aviváž – zničily by se totiž jejich funkční vlastnosti a elasticita. Ideálně používejte speciální prací prostředek proti pachům a bakteriím.
  • Pokud můžete, nechte oblečení vyschnout na sušáku místo v sušičce. Vysoké otáčky snižují odolnost látky a ta se pak rychleji srazí.

Autor: Shutterstock

Nezapomeňte třídit

Jsou všechny vaše bílé ponožky růžové a trička zašedlá? Asi byste měli více dbát na třídění. Oblečení pouští barvu během celého svého života, nejvíc hned po zakoupení. A ani ta nejlepší pračka vám se zabarvením nepomůže. Měli byste samostatně vytřídit oblečení na bílé, tmavé a barevné. Pokud víte, že se k třídění nepřinutíte nebo z nějakého důvodu musíte prát různobarevné kousky spolu, pořiďte si prací ubrousky. Ty jednoduše vhodíte do pračky a nemusíte si lámat hlavu nad tím, zda se vám do várky bílého oblečení nezatoulala barevná ponožka. Jako bonus pomáhají ubrousky uchovat i oživit barvu textilu.Díky tomu budou vaše oblíbené kousky vypadat jako nové i dlouho potom, co je zakoupíte.

Nestíháte třídit oblečení podle barev nebo nevíte, kam zařadit pruhovanou bílo-černou halenku? Nové prací ubrousky ColourCatcher Max Protectod značky K2r jsou pro vás jako stvořené. Jejich důmyslná technologie poskytuje absolutní ochranu před nežádoucím obarvením. Nové ubrousky jsou nyní větší, a tím účinnější a výkonnější. Jednoduše vložte jeden ubrousek do bubnu pračky a perte různobarevné oblečení spolu zcela bez obav. Už žádné narůžovělé nebo zašedlé prádlo – vaše oblečení zůstane stejně pestré a zářivé. Máte šaty, které si zaslouží trochu více péče? Značka K2r nabízí variantu Protect&ReviveWhite pro ještě zářivější bílou a pro syté barvy Protect&ReviveColours.

Autor: HENKEL ČR, spol. s r.o.

Péče, péče a ještě jednou péče

Správná péče a skladování jsou stejně důležité jako kvalita oblečení. Můžete si například nakoupit kožené boty, ale pokud je nebudete pravidelně čistit a impregnovat, mohou se opotřebovat rychleji než boty ze syntetiky. Svetry z některých materiálů se mohou zničit už jen tím, že vám visí ve skříni. Jednoduše se působením gravitace vytahají. Zjistěte, z jakého materiálu je ten konkrétní kousek a jak se o něj máte starat. Víte, kolik kousků ve vaší skříni čeká na drobné opravy, třeba jen na přišití knoflíku? Občas stačí obětovat pár minut na to, aby vám oblečení vydrželo roky.