Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tohle jsou důvody, proč vám blednou barvy na oblečení! Jak je uchovat co nejhezčí?

Jak předejít blednutí barev na oblečení?
7. července 2023 | 05:00

Všechny bychom chtěly uchovat oblečení v nádherných zářných barvách, ve kterých jsme ho viděly poprvé při vytažení z balíku či na ramínku v obchodě. Rychle se však naše oblíbené kousky mohou přeměnit v nenáviděné, a my si tak neustále lámeme hlavu s tím, co děláme špatně, že barvy ztrácí na své jasnosti. Tohle jsou pravé důvody, které způsobují blednutí barev! Jak tomu předejít?

K blednutí prádla můžeme nešťastně napomoct při každém kroku praní. Existuje však několik způsobů, jak oblečení uchovat co nejhezčí. Kterými se řídit?

Prvotní cesta k úspěchu: Čtěte cedulky a kontrolujte pračku

Před samotným praním si nejprve přečtěte štítky na jednotlivém oblečení. Zabere to jen pár minut, ale ušetří vám to spoustu starostí a předejde zbytečné zoufalosti, ale i nákupu nového oblečení! Štítky prozradí kupříkladu to, že svůj oblíbený kousek máte prát na pouhých 30 °C nebo pouze s ostatním stejně barevným prádlem. Stejně tak zkontrolujte i pokyny k sušení, ale i samotnou pračku. To doporučuje i Ing. Michaela Křivská, chemička a vývojářka kosmetiky Cannor, a dodává: „V pračce mohou být zbytky nerozpuštěného prášku či další poklady z předchozího praní – třeba černá či červená ponožka, když se chystáte prát bílé halenky.“

Autor: istockphoto.com

Vhodný výběr pracího prostředku s ohledem na barevnost oblečení

Před praním je pak důležitá nejen kontrola samotné pračky a informací na cedulkách, nýbrž i rozdělení oblečení dle barev a materiálu. A to především tehdy, pokud používáte běžné prací prášky či gely. Michaela Křivská totiž upozorňuje na tzv. optické rozjasňovače: „Prací prostředky na bílé prádlo obsahují tzv. optické rozjasňovače, které potáhnou tkaninu vrstvou, která lomí světlo tak, že vyvolává modrý nádech, a tím se nám zdá prádlo čistější. Ovšem pokud použijeme prostředek na bílé prádlo na prádlo barevné, může dojít k blednutí barev.“  

Otočte oblečení naruby

Blednutí barev oblečení můžete také zabránit jeho otočením naruby před praním a sušením, případně i zapnutím zipů, protože jinak dochází ke tření jednotlivých tkanin, které mohou narušovat povrch vláken. Nezapomeňte také otočit oblečení naruby, pokud necháváte prádlo uschnout venku.

Zatímco slunce je vynikající a účinný nástroj pro sušení, barvy z vašeho oblečení přímo gumuje. „Sluneční záření může způsobovat poškození molekuly, která určuje barevnost. K blednutí – tzn. ke změně této molekuly – jsou náchylné především organické pigmenty. Proto i při sušení na slunci je potřeba prádlo obracet naruby,“ doplňuje pak chemička Michaela.

Autor: istockphoto.com

Použijte jemný cyklus

Pokud se přece jen chcete ujistit, že vaše barvy vydrží zářivé tak dlouho, jak je to jen možné, můžete prát na jemný cyklus, náchylnější kousky popřípadě v ruce. Tohle pravidlo však neplatí pro ručníky, které potřebují vyšší teplotu kvůli odstranění nežádoucích mikroorganismů.

O správném praní ručníků jsme psaly zde:

Nepřeplňujte pračku

Nacpat pračku po okraj je lákavé. Pomůže nám to ušetřit čas i peníze, pomyslíme si. Jenže ve skutečnosti je to omyl! Oblečení se nemůže důkladně vyprat a prací prášek rovnoměrně rozložit, když je pračka přeplněná. A pokud mokrým oblečením přeplníte sušičku, poběží podstatně déle a bude vás to stát mnohem víc času a především peněz.

Přidávejte do praní ocet

Michaela Křivská pak proti blednutí barev doporučuje ocet, který vnímá jako velkého pomocníka. Sice nijak příjemně nevoní, ale pokud přidáte skleničku do každého praní, nejenže vám dokonale nahradí aviváž, ale také zabrání blednutí barev. Dobrá zpráva je, že octový zápach při praní úplně zmizí.

Barevné věci perte ve studené

Chcete-li zabránit blednutí barev, perte své oblečení ve studené vodě. Prací prostředky prošly během několika posledních let velkým vývojem, takže většina z nich pere stejně dobře ve studené vodě jako v horké nebo teplé.

Prací prostředky za nejvýhodnější ceny pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Žaneta Podlahová, Bětka Niebauerová