Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Datovou schránku vyřídíte za pár minut! V čem vám pomůže?

18. října 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

Chcete si užívat své pohodlí a netrávit volný čas ve frontách na úřadech? Pořiďte si svou vlastní datovou schránku! Zabere to pár minut a ušetříte si tím mnoho starostí.

V dnešní době je elektronická komunikace zcela běžnou záležitostí a během pracovního dne jsme zvyklí vyřídit téměř vše přes telefon nebo emailem. Začátek nepohodlí začíná v momentě, kdy potřebujeme předat dokumenty nebo formuláře doporučenou poštou. V tu chvíli většina z nás automaticky sáhne po kabátu a vyrazí osobně na úřad, i když to není vůbec nutné – stačí mít založenou datovou schránku. Kromě toho, že pomocí datovky pošlete online bez problémů vše potřebné, díky přihlašovacím údajům navíc získáte také přístup k eIdentita.cz. Ta vám poskytne možnost přihlášení do Portálu občana, který nabízí přibližně 400 služeb, a dále do Portálu ČSSZ, Finanční správy, Úřadu práce ČR, dostanete se do důchodové kalkulačky, kdykoliv získáte výpisy z rejstříku trestů, bodového konta řidiče nebo živnostenského rejstříku.

Chcete jít s dobou? Naučte se řešit vše online

Pokud patříte mezi nadšené ekology, jistě si umíte představit, kolik papírů by denně spotřebovala vaše běžná emailová komunikace, kdyby se mělo vše posílat klasickou poštou, nehledě na čas strávený na poštovních přepážkách. Proč tedy nepřistoupit na nový způsob vyřizování záležitostí s úřady přes datovou schránku? Kromě toho, že až dostanete oznámení s modrým pruhem, nemusíte ihned běžet na poštu, ale zkontrolujete ze svého počítače nebo mobilu, objevíte rychle i spoustu dalších výhod služeb eGovernementu.

Jak si pořídit datovou schránku?

Datovou schránku si může založit fyzická nebo podnikající fyzická osoba zdarma na kontaktních místech veřejné správy Czech POINT jako je například pošta nebo městský úřad. Stačí vám občanský průkaz a 5 minut času a rázem budete mít svou datovku k dispozici. Další možností je, že pokud vlastníte eObčanku, kartu STARCOS s identifikačním certifikátem, aktivovaný uživatelský účet NIA ID nebo aktivovaný mobilní klíč eGovernmentu, mojeID nebo vaše banka poskytuje služby bankovní identity na eidentita.cz, můžete si datovou schránku založit přímo v Portálu občana nebo v klientském portálu datových schránek. Tato možnost je plně dálková, nemusíte nikam chodit!