Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Redakční testování domácích pomocníků: Velký vánoční úklid zvládli rychle a na jedničku!

  • 5. prosince 2021 | 06:00

    Blíží se Vánoce a to znamená jedno – tedy ve většině domácností: velký úklid. Samozřejmě že doma chceme mít krásně čisto a útulno, aby se doma cítili všichni dobře. Naštěstí žijeme v jednadvacátém století a pomocníků, kteří naše snažení zefektivní, je mnoho.

    V redakci jsme některé z nich vyzkoušely a okna se lesknou, z podlah by se dalo jíst a oblečení je bez jediného záhybu. Jste zvědavá, které mašinky nám k tomu pomohly a co je na nich nejlepší? Pročtěte si naše recenze.

  • Čistič oken Sencor SCW 3001YL, 1199 Kč

    Mytí oken je jednou z domácích prací, které se nedělají tak často jako ostatní, ale zato zabere dost času a kolikrát se k tomu musí člověk opravdu přemlouvat. Existuje tolik různých způsobů, babských rad, jak mít okna čistá a bez šmouh. Musím říct, že s tímhle šikulou to nikdy nebyla větší hračka. Funguje bezvadně. Nejdříve jsem okna trochu otřela hadrem nanečisto, potom jsem do nádobky s rozstřikovačem a praktickým mopem dala vlažnou vodu s čističem. Voda by neměla být teplejší než čtyřicet stupňů, ale úplně to stačí. Rozstřikovač funguje skvěle a zvlhčuje okna tak, že mop krásně klouže po povrchu a omývá plochu oken. Poté vezmu stěrku, pustím odsávání a začnu stírat. Voda mizí v záchytné nádobce a sklo zůstává nádherně lesklé bez jakýchkoli šmouh, a to téměř okamžitě. Hlídat si musíte jen hladinu odsáté vody v nádobce stěrky, aby nepřesáhla přes rysku, jinak přístroj přestane fungovat. Stěrka vydrží po jednom nabití odsávat asi dvacet minut. Chvíli mi trvalo, než jsem našla otvor, kam patří koncovka akumulátoru, ale je elegantně schovaný pod gumovým páskem na rukověti. Nikdy jsem neměla problém s tím, že bych musela dobíjet, ale já mám jen dvě okna, zato dvojitá a hodně vysoká. Hadřík na mopu je na suché zipy, dá se odepnout a vyprat v pračce. Rozhodně musím říct, že je to pomocník, který mi usnadňuje práci a je opravdu praktický. Jednoduše se ovládá, žádné složitosti.

  • Samsung Jet 90 Complete, 17 990 Kč

    Ten, kdo mě zná, ví, jak to mám s uklízením a že to rozhodně není moje silná stránka. Mám ale také pejska a to znamená, že to bez zametání nebo vysávání nejde. Pak se mi doma objevil tenhle zázrak a já jsem se zamilovala. Ano, jde to, je to prostě objev pro mě netušených rozměrů. S tímhle pomocníkem mě to totiž dokonce baví. Najdete mu místo, kde umístíte stanici, na které se dobíjí, může také viset na stěně. V každém případě ho máte pořád při ruce a na rozdíl od všech mých dřívějších vysavačů nemusím tahat kabel, a to dává člověku strašnou volnost. Má několik šikovných nástavců na koberce, na hladké povrchy, kloub, díky kterému se dostanete i do špatně přístupných míst, jako jsou ta pod postelí či gaučem. Nástavců je celkem šest, i ten do úzkých prostor či na prach v knihovně. Také můžete sundat tyč a s malým nástavcem z toho vytvořit ruční vysavač, kterým krásně vysajete chlupy z postele a gauče! Já jsem z něho nadšená. Navíc si k němu můžete pořídit ještě jednu super vychytávku, kterou je stanice na odsávání toho, co skončí v záchytné nádobě vysavače. Je to skvělé, protože při nasazení nasaje stanice veškerou nečistotu bez toho, že by se prach opět rozletěl vzduchem kolem dokola koše. V záchytné stanici se sbírá odpad do sáčku, jež se samozřejmě musí pravidelně měnit. Možná se zdá, že s tím vším je to strašně složité, ale i já, která neoplývám technickou zdatností, jsem vše zvládla úplně sama sestavit a používání je úplně intuitivní. Baterka mi na byt 1+1 vydrží úplně s přehledem. Stala jsem se největší fanynkou a už nikdy nechci jinak!

  • Tyčový vysavač Xiaomi Mi Handheld Vacuum Cleaner G10, 7490 Kč, koupíte na www.alza.cz

    Tohle byla láska na první vysátí. Jelikož mám doma pejska, který dost líná, musím vysávat každý den. S tyčovým vysavačem značky Xiaomi to ale byla hračka. Nabízí hned tři úklidové režimy: standard, eco a max. A vy si tak můžete vybrat, jak intenzivní váš úklid bude. Sáhla jsem po něm každou chvíli, když jsem na zemi viděla nepořádek, a během chvilky bylo všude zase čisto. Oceňuji, že vysavač nemá žádný kabel, tak s ním můžete hravě kroužit z jedné místnosti do druhé. Balení obsahuje dva vyměnitelné nástavce, LED display, díky kterému můžete přepínat mezi jednotlivými sacími režimy, ale můžete také kontrolovat stav baterie nebo si nastavit takzvaný nepřetržitý režim, kdy při vysávání nemusíte celou dobu držet spouštěcí tlačítko. Jedinou nevýhodou je, že je vysavač malinko těžší a při režimu max se baterka celkem rychle vybíjí. Ani to mě však neodradilo a do vysavače jsem se zamilovala nejen já, ale i můj manžel, který bez řečí vysával každou chvíli.

  • Napařovač oděvů Tefal Pure Tex, 2799 Kč, koupíte na www.datart.cz

    Odjakživa nesnáším žehlení, a když opravdu nemusím, prkno a žehličku skoro nevytáhnu. Sem tam mám ale oblečení trochu sežvýkané. Když se mi tedy do rukou dostal šikovný napařovač oděvů Pure Tex, byla jsem radostí bez sebe. Kromě toho, že vám kousky oblečení hezky vyžehlí, zároveň je dezinfikuje a zahubí až 99,9 % virů a bakterií. Na jeho použití nečekáte vůbec dlouho – za 25 vteřin je připraven k práci. Je vhodný pro všechny druhy textilu, takže jej můžete použít i na látky, které není úplně tak vhodné žehlit. Ocenila jsem oboustranný nástavec na čištění oblečení – z jedné strany posloužil jako ničitel žmolků a vlasů, z druhé zase z oblečení odstranil drobný prach. Pokud přístroj nějakou chvilku nepoužíváte, sám se automaticky vypne.

  • Vysavač 360 Robot Vacuum, 3490 Kč, mall.cz

    Robotický vysavač je naprosto skvělým pomocníkem do domácnosti, obzvlášť pokud máte domácí zvířátka nebo děti, které neustále „drobí“ po bytě. Vysavač je inteligentní, tudíž vám opravdu nevysaje úplně všechno a nezničí svým nárazem do židle či skříně vůbec nic. Sám, když se blíží k nějaké překážce, zpomalí a poté zastaví a objede objekt, který by mu ve vysávání bránil. To samé platí i u vytírání. Robot se hodí do velkých prostorů, které nemáte moc vybavení. V tu chvíli, kdy má robot několik překážek před sebou, nezvládne si vše zapamatovat. Nicméně velmi rychle si zvyknete na tuto zásadní pomoc a od té doby, co si ho pořídíte, nebudete chtít vůbec „velký“ vysavač vytahovat, protože uklizeno budete mít vlastně pořád. Nádrž na smetí je skvěle ovladatelná a snadno smetí vysypete. Baterie vysavače vám také pohodlně vystačí a lehké ovládání vás vůbec nezaskočí. Povinnou výbavou je i ovladač, tudíž můžete robotu určit i přímo směr, kudy by měl vysávat, či to, kdy už je potřeba směřovat k nabíječce. A nelekněte se, vysavač si s vámi bude i povídat. Zkrátka a dobře doporučuji!

Diskuse ke článku
.