Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Víte, co je to pareidolie? A že ji pravděpodobně má každý z nás?

19. listopadu 2021 | 06:00

Každá z vás to jistě zná, jaké to je lehnout si do trávy a pozorovat mraky, ve kterých se najednou začnou objevovat tváře, zvířata a různé jiné objekty. Tahle hra s mraky se může hrát v jakémkoli ročním období. Nebo si můžete hrát trochu jinak. Pareidolie je právě to, co nám při téhle nebo podobných hrách pomáhá. Nebojte se, není to nic vážného.

Pareidolie nám totiž pomáhá při zrakovém vnímání prostředí dotvářet neurčité nebo nezřetelné podněty ve smysluplné obrazy, hlavním pomocníkem je při tom fantazie. Náš mozek má tendenci dávat smysl všemu, nacházet formu v beztvarém, dávat rysy tomu, co je nemá. Lidský mozek je navíc předurčen rozpoznat obličej, a to se děje rychlostí blesku. Podle všeho, co je uloženo v paměti, sebemenší rozpoznaný detail přiměje mozek znovu vytvořit obrázek a celou podobu obličeje.

Předlohou naší fantazie mohou být tedy mraky, ale fantazie si v podstatě meze neklade. Sama dobře víte, že obličej můžete najít i na zdeformovaném ovoci, hydrantu a kdovíkde ještě. Přesně na tom je postavena vtipná galerie, kterou umělec Cinou Delcuvellerie vystavuje na svém facebookovém profilu. Je jasné, že obličej můžeme najít opravdu všude, a někde dokonce i jiné části těla!