7 tipů, jak ušetřit na jídle a zůstane vám na dárky
Chce to jít na věc chytře. Úsporně nakupovat, vynalézavě vařit, nepřejídat se, a pak vám jídlo nebude dělat vítr v peněžence. Ještě nedávno jsem na hospodárný jídelníček najížděla až před výplatou. Teď už to dělám od druhého dne po výplatě. Na tom, co a kde jíte, se dá totiž opravdu hodně ušetřit. A kdo by nechtěl mít na dárky pro své milé? Jak tedy na to?
Mějte seznam
Známá a osvědčená věc. „Nakupovat běžte najedená, s připraveným seznamem,“ doporučuje Alena Paldusová z programu Zdravá 5 z Nadačního fondu Albert. Když si doma naplánujete jídelníček na pár dní dopředu, sepíšete seznam, nakoupíte jen potřebné potraviny. Nenecháte se tak strhnout širokou nabídkou (případně reklamou a hezkým obalem) potravin, které nepotřebujete.
Zužitkujte všechno
Naučte se v kuchyni improvizovat a veškeré potraviny využít. Stačí mít pár receptů „co dům dal“. Nebo udělat maso ve velkém a měnit jen přílohy: příkladem pečené kuře – jeden den si ho dáte s bramborami, pak z něj uděláte rizoto, nebo těstoviny s kuřecím.
Akce a slevy
Šetření neznamená, že budete jíst blafy a náhražky. Sledujte, co váš oblíbený obchod nabízí, a kdy má akce či slevy. Např. 30% potraviny v obchodech Albert jsou označeny samolepkou „Pomozte nám neplýtvat“. Zaregistrujte se na různé benefitní karty, které vám dokonce mohou i za určitou částku nákupu něco zpět vrátit. Nakupujte čerstvé sezonní potraviny v akcích, třeba teď je období levných mandarinek, berte je místo drahých malin.
Nakupujte to základní
Nezpracované a neochucené potraviny jsou skvělé v tom, že jim chuť dáte podle vlastní fantazie. Nenechte se strhnout dojmem rychlého jídla, které je nabízené jako hotové – v přepočtu zaplatíte víc za méně kvality. Třeba u mléčných výrobků dejte přednost bílým, které jsou zpravidla levnější, a dochuťte si je podle sebe.
Skladujte chytře
Uskladnění na vhodném místě při správné teplotě může prodloužit životnost jídla. Věděla jste, že každý typ jídla má i v ledničce své místo? Díky těmhle tipům nebudete brzy a často vyhazovat potraviny, které nevydržely.
Věnujte pozornost regálům
Nevíte, co se z toho či onoho vaří, protože je to pro vás nová potravina. Zjistěte si, k čemu se hodí, a zkuste nové recepty. Třeba tak zjistíte, že dokážete vařit mnohem zdravěji i chutněji. A akce na zahraniční kuchyně také nepodceňujte, i tam se dá najít mnoho dobrých jídel, která si třeba pamatujete z dovolené. Levně francouzská či italská kuchyně u vás doma? Proč ne!
Využijte mrazák
Do něj se vejdou jak připravená jídla dopředu, ale i zbytky. Nevyhazujte jídlo jen proto, že na něj nemáte chuť nebo už nemůžete. Stejně tak mrazák využijte i pro výhodný nákup. Já si třeba chodím pro žitný chleba za 15 korun ve slevě, ale beru ho po pěti a dám do mrazáku. Je kvalitní a za super cenu.
Další zajímavé články najdete v akutálním čísle Blesku pro ženy, s nástěnným kalendářem od Báry Srncové ZDARMA! Pořídit si můžete i předplatné v našem iKiosku.
Blesk pro ženyAutor: archiv