Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chybí vám peníze? Je to kvůli těmto každodenním návykům. Zkuste to jinak!

  • 16. prosince 2018 | 06:00

    Pokud patříte k těm, kteří mívají velmi často hluboko do kapsy a těsně před výplatou se modlí, aby už přišla, pak zřejmě neumíte šetřit. Zkuste se zamyslet nad svými finančními zvyky a něco s nimi udělejte. Zvláště po Vánocích se vám to bude hodit!

    Víte o tom, že šetřit se dá i bezbolestně? Stačí, když do svého každodenního života zakomponujete několik snadných triků, a uvidíte, kolik peněz budete mít navíc. Které finanční návyky vaše šetřicí snahy znemožňují?

     

  • Používáte bankomaty jiných bank

    Autor: iStock

     

    Některé banky sice nabízejí výběry zdarma ze všech bankomatů na našem území, ovšem většina ne. Jakmile použijete bankomat jiné banky, za výběr se vám strhne sice malá částka, ale pokud to budete praktikovat často, na konci měsíce to může narůst klidně na několik stokorun.

     

  • Nekontrolujete si pohyby na účtu

    Autor: iStock

     

    Možná si říkáte, že to přece není potřeba, vždyť jste ještě před pár dny dostali výplatu... Ovšem pokud nebudete pravidelně kontrolovat pohyby na účtu, jen stěží budete mít přehled o tom, kolik peněz jste utratili. Zdá se to snadné – zapamatovat si, že jste zrovna včera utratili tisíc korun v potravinách, pět set korun v knihkupectví a v papírnictví dvě stě. Když je těchto položek během dne ale víc, nemůžete si je zapamatovat a brzo ztratíte přehled.

  • Kupujete si každý den kávu i oběd

    Autor: iStock

     

    Jistě, káva ze Starbucks nebo z oblíbené kavárny chutná asi o dost líp než káva z vaší závodní jídelny. Moc dobře ale víte, kolik stojí. Takové velké latté může být klidně i za sto korun, tak si to spočítejte. Pokud si ho koupíte každý den, je to 500 Kč za týden. A obědy? Máte-li stravenky od svého zaměstnavatele, pak je to celkem v pořádku – ale i tak... Když si budete připravovat jídlo sami doma, ušetříte velké peníze.

     

  • Platíte kreditkami

    Autor: iStock

     

    Banky sice nabízejí kreditní karty jako skvělou možnost, jak se vyhnout případnému zneužití vaší běžné karty. Ano, máte-li kreditku, nejsou to vlastně vaše peníze, ale jsou to peníze banky. Ale! Pokud „vrátíte“ vypůjčené peníze ještě v bezúročném období, je to v pořádku a vydavateli karty nezaplatíte ani korunu. Když se ale zpozdíte třeba o jeden den, musíte počítat s postihem. Z dlužné částky si banky účtují kolem 5 procent, minimálně 50 až 300 Kč! Připočítejte si k tomu ale i úroky.

  • Jezdíte autem sami

    o
    Autor: iStock

     

    Máte auto a jezdíte s ním do práce? Pokud jedete jen sami, pak to moc ekonomické není. Jezdit automobilem je v některých případech rychlejší (ne vždy to ale platí), ale rozhodně je levnější cestovat MHD. Zvláště když litr benzinu stojí přes třicet korun. Roční kupon MHD v Praze přijde na necelé čtyři tisíce korun a jezdit můžete po městě "horem dolem".

     

  • Chodíte často na skleničku

    Autor: iStock

     

    Nedivte se, že se vám peníze rychle rozkutálejí, když chodíte několikrát týdně po práci na drink. Jasně, jestli nemáte rodinu ani přítele, proč byste s kamarádkami nevyrazila? Ovšem zkuste si jeden měsíc psát, kolik jste na dámské jízdě utratila. Sto korun to určitě nebude. Dvě deci vína stojí kolem šedesáti korun a jednu sklenku rozhodně nevypijete. Hodně utratíte taky v případě, že vyrážíte často na večeři mimo domov, nebo v případě, kdy se domů vracíte pravidelně taxíkem.

  • Nemáte žádné úspory

    Autor: iStock

     

    Ono se to snadno řekne, mít úspory, když platíte třeba za pronajatý byt kolem patnácti tisíc měsíčně. Ale i proto byste měli myslet na horší časy. Začněte třeba tak, že si zřídíte v rámci svého běžného účtu ještě spořicí účet, na který si pravidelně každý měsíc pošlete třeba jen 500 korun. Každý příjem navíc přesuňte na spořicí účet taky a uvidíte, jak se peníze rozmnoží. A na konci roku budete mít k dobru třeba deset tisíc.

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...