Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Láska na druhý pokus: Jak ho získat zpět?

12. ledna 2018 | 06:00

Odešel. Bolí to, jste zničená, cítíte se ukřivděná, všechno se ve vás svírá a hlava řeší: „Proč?“ Nehodláte se smířit s koncem vztahu a jediné, po čem toužíte, je získat zase jeho lásku? Za pokus to sice stojí, měla byste ale vědět pár důležitých věcí. Které to jsou? 

I ve své nekonečné bolesti se zamyslete a poctivě si odpovězte na otázky, proč váš vztah ztroskotal – byla v tom jiná žena nebo se jednoduše s vámi necítil šťastný? Jak vypadalo společné soužití? Bylo plné hádek, nedorozumění? Nezapomněli jste tak trochu na to nejdůležitější, totiž mluvit spolu? Trávili jste spolu dost času? A co sexuální život? Je třeba si ujasnit, co vše můžete do budoucna změnit a vylepšit, nebo si naopak přiznat, že vaše životní cesty jdou zcela rozdílným směrem. 

Jak bez něj žít?

Psychologie popisuje pět až sedm fází, kterými by člověk po rozchodu mohl nebo měl procházet, avšak někdo neprožije všechny tyto fáze, jiní je zase zažívají ve změněném pořadí. Proto někdo může cítit největší bolest pár dní po rozchodu, na jiného vše dolehne až po několika týdnech či měsících. Záleží na okolnostech – jak byl rozchod očekávaný, zda mu předcházely dlouhodobé konflikty či přišel znenadání. 

„Muži i ženy často analyzují, co udělali špatně, v čem selhali, a také přemýšlejí nad motivy bývalého partnera – proč to udělal, co asi prožívá. Někdy se objevuje myšlenka, že někoho takového už nikdy nepotkají, a chtějí ho (či ji) získat zpátky. Dříve či později se objeví oprávněný hněv, následně reálnější zhodnocení ukončeného vztahu, pozitivnější pohled na sebe sama,“ vysvětluje psycholožka a vztahová poradkyně Mgr. Alexandra Hrouzková.

Kdy má smysl bojovat?

Muži jsou od přírody trošku pohodlní a příliš nemilují zásadní životní změny. Takže pokud se ten váš rozhodl zbořit mosty, měl pro to dost možná zásadní důvody a v některých případech je již pozdě na to cokoli v jeho rozhodnutí zvrátit. Někdy se vyplatí bojovat, jindy to je zbytečné úsilí a ulpívání na mrtvém bodě, místo abyste šla dál, i když to zprvu nemusí vypadat vůbec lehce.

„Pokud se ale přece jen chcete pokusit získat muže zpět, musíte si v první řadě uvědomit, co vás k tomu vede, jak si představujete další soužití, co opravdu chcete dále ve vztahu dělat jinak a co už ne. Ovšem neznamená to, že se začnete přetvařovat a hrát ideální partnerku podle jeho představ. Na to muž stejně neskočí. Je potřeba, abyste prošla vnitřní proměnou, našla sama sebe a s touto novou tváří se pak pokusila se s bývalým partnerem potkat a zjistit, zda by vám to ještě vůbec dohromady dávalo smysl,“ radí Alex Hrouzková. 

Buďte upřímná

Neztrácejte čas vymýšlením té nejvychytralejší taktiky (typu budu si hrát na ublíženou chudinku, nebo naopak se všemožně budu snažit vzbuzovat v něm žárlivost či pocit viny…), je to zbytečné. Dočasně byste možná slavila úspěch, z dlouhodobého hlediska jen spláčete nad výdělkem. Jedinou správnou cestou je ta, kdy si necháte čas, abyste našla své vlastní já, získala větší sebejistotu, uvědomila si svou cenu a přestala sobě nebo partnerovi cokoli vyčítat nebo jeho či sebe obviňovat. 

Jednání z pozice touhy

Pak nebudete jednat z pozice strachu, ale začnete se přirozeně chovat z pozice své touhy – tedy bez kompromisů a přesně podle toho, na čem vám skutečně záleží. „Pak budete působit přitažlivě a zajímavě. Často se po rozchodu také stává, že žena v sobě během tohoto přerodu objeví nový potenciál a možnosti, bývalý partner se pro ni stane nezajímavým, uvidí ho jinýma očima. Ano, může vám to i pak spolu znovu klapnout, avšak jen v případě, že i on prošel vnitřní změnou a oba se pak setkáte tváří v tvář podobně nastaveni a naladěni,“ zdůrazňuje Alex Hrouzková. 

Mluvit a mluvit!

Sláva, povedlo se a muž vašeho srdce se vrátil domů. Pro vás oba tím ale začíná zcela nová etapa soužití. Budete se muset učit znovu poznávat jeden druhého, zakázat si vytahovat staré křivdy a bolístky. A každý den mějte na paměti to úplně nejzásadnější – mluvte spolu.

Opakovaně si vzájemně sdělujte, jak každý z vás vidí vaše soužití, co kdo má rád a co potřebuje k tomu, aby byl šťastný, co vám případně vadí nebo s čím nejste spokojeni. Nezatěžujte se domněnkami a očekáváními, že muž přece musí vycítit, co chcete a jak. Muži toto v sobě prostě nemají, tak to po nich nechtějte. Intuice, předvídavost a empatie jsou ženské vlastnosti. 

Autor: Simona Procházková