Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nevycházejí vám vztahy? Mohou za to vaši rodiče! Tady máte důkazy

  • 2. února 2018 | 06:00

    Od svých rodičů se během života naučíme spoustu věcí. Na některé zapomeneme, další si s sebou neseme celý život. Pokud jde o lásku, je zde několik aspektů, které jsme se naučili špatně – a možná o tom ani nevíme. Podle nejnovější studie prováděné Harvardovou univerzitou je důvodem fakt, že rodiče se svými dětmi o lásce příliš nehovoří. 

  • O svém partnerovi pochybujete

    Autor: istock.com

    Studie uvádí, že pokud jste z rozvedené rodiny, může být váš názor na vztahy a manželství tak trochu skeptický. Vašim rodičům to nevyšlo, a tak máte automaticky pocit, že to nevyjde ani vám. Řídit se ale pouze jedním manželstvím, ze kterého láska vyprchala, není zrovna nejlepší způsob. Pokud o svém vztahu a partnerovi pochybujete, zkuste se zamyslet, jaký je ten pravý důvod. Nikdo není dokonalý a každý máme své chyby, ale vztahy jsou přece o kompromisech a ohleduplnosti. 

  • Mluvíte se všemi kromě svého partnera

    Autor: istock.com

    Pokud u vašich rodičů vázla komunikace, pak jste nejspíš nezjistili, jak důležité je s druhým mluvit. Komunikace je přitom nejdůležitějším prvkem, který utváří mezilidské vztahy. Pokud se svým partnerem nebudete mluvit, nemůžete čekat, že váš vztah bude plný harmonie a porozumění. Navíc by vás přece mělo zajímat, jak se ten druhý má nebo co ho například trápí. 

  • Zatajujete informace

    Autor: istock.com

    Je například něco, co vám na vašem vztahu vadí, ale nechcete to říct jenom kvůli tomu, abyste se vyhnuli nepříjemným hádkám? Pak se ale nemůžete divit, že vám to ve vztahu neklape. Možná na svého partnera vytáhnete něco, o čem nebude příjemné mluvit ani jemu – ale jak jinak problém vyřešit? Opět se dostáváme k předchozímu bodu, a tím je komunikace. Nikdo po vás nechce, abyste na protějšek útočili. Jen si vše v klidu vyříkejte a společně problém vyřešte. 

  • Nevíte, jak se vypořádat se sexem

    Autor: shutterstock

    Nikdo z nás si nejspíš nepotřebuje představovat své rodiče v posteli, a tyto myšlenky některým nahánějí dokonce hrůzu. Pokud jste ale jako děti u svých rodičů nezpozorovali žádné něžnosti jako polibek na rozloučenou, držení se za ruce nebo pohlazení po tváři, pak vám možná nedochází, že jsou tyto věci ve vztahu zcela běžné. Někteří rodiče se svými dětmi o sexu ani nemluví, protože jim samotným je to nepříjemné. Jak jinak je ale připravit na to, co je v dospělosti čeká?

  • Neumíte se hádat

    Autor: istock.com

    Byli jste v dětství a v mládí svědky hádek vašich rodičů, které končily zabouchnutím dveří, ne sladkým usmířením? Možná si vaši rodiče nedávali pozor na pusu, a vy jste si tak museli vyslechnout plno nepříjemných komentářů nebo urážek. Ať už to bylo jakkoliv, tahle cesta není ta správná. Je totiž možné, že si tyto poznatky s sebou odnesete až do dospělosti. V tom lepším případě si uvědomíte, že takhle se spory neřeší, a zvolíte tu mírnější cestu. 

  • Neustále spolu soutěžíte

    Autor: istock.com

    Jedno je potřeba si hned ujasnit. Ve vztahu nejsou žádní vítězové ani poražení. Musíte si uvědomit, že vztahy jsou o týmové práci a doopravdy neexistuje žádná cílová rovinka, na které byste někoho mohli porazit. Vy a váš partner stojíte na stejné straně, a to bez ohledu na to, jak to mají vaši rodiče. 

Autor: Aneta Pařízková
Diskuse ke článku
.