Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

9 kuchyňských mýtů, kterým stále věříme

Také ještě věříte některým kuchyňským mýtům?
16. března 2014 | 10:00

Houby se nesmí ohřívat, oražený vejce se dalí lépe oloupat, cukr je zdravější než bílá. Mnoho těchto kuchynských mouder se drží po generace. Jak to tedy je doopravdy?


1. mýtus: Těstoviny se při vaření neslepí, když k nim do hrnce přilijeme olej

Když olej nalijeme do vody k těstovinám, můžeme pozorovat, jak se na hladině oddělují mastná oka, s nudlemi, či špagetami samotnými se však olej nijak nespojí. Jak by tedy na hladině plující olej měl těstovinám ponořeným ve vodě zabránit ve slepování?

2. mýtus: Když nudle orazíme studenou vodou, neslepí se

Stejná pohádka jako o oleji při vaření těstovin. Faktem je, že studenou vodou uvařené těstoviny zchladíme. A to je vše, čemu studená voda poslouží.

maso v alobalu
Autor: Shutterstock.com
3. mýtus: Alobal musí být při pečení otočen matnou stranou ven

Lesklá strana alufolie dokáže odrážet teplo skutečně lépe, děje se tak ovšem pouze v měřítku vymykajícím se běžné kuchyni. Teprve při teplotách okolo 500 stupňů přispěje odražené tepelné záření k přenosu tepla, ale kdo z nás peče při takové teplotě?

4. mýtus: Ohřívané houby jsou jedovaté

Houby obsahují mnoho bílkovni, ty slouží bakteriím jako potrava. Druhé a další ohřívání, jak bylo tvrzeno, by mohlo vést k rozmnožení těchto bakterií. Správně ovšem je, že již po prvním pořádném ohřátí budou bakterie úplně neškodné. Když se pak houby důkladně zamrazí a uloží, nebudou mít bakterie mnoho šancí se znovu rozmnožit. Při druhém ohřívání se pouze musí dbát na to, aby se všechny části houbového pokrmu důkladně ohřály, aby se opět všechny bakterie zničily.

alkohol
Autor: Shutterstock.com
5. mýtus: Alkohol se při vaření vypaří

Příznivci přiopilé kuchyně se můžou nadechnout - alkohol se při vaření vůbec neodpařuje tak snadno a rychle jak se všeobecně traduje. pouze zcela čistý alkohol, se vypařuje již při 78 stupních Celsia. Alkoholové směsi, jako pivo, nebo víno, kvůli obsažené vodě začínají opařovat až těsně pod 100 stupňů Celsia.

6. mýtus: Ohřívaný špenát je jedovatý

Tento omyl je živen skutečností, že špenát obsahuje střední množství dusičnanů, které se za pokojové teploty působením bakterií mění ve škodlivý Nitrit. I zde tedy platí obligátní, že špenát musí být pečlivě skladován a důsledně celý dobře prohřán při ohřívání.

7. mýtus: Tlakové hrnce mohou explodovat

I tato strašidelná představa se drží velmi sveřepě, ačkoliv musí být trochu podezřelé, že nikde nejsou vidět ti výbuchem zranění kuchaři. Tlakové hrnce jsou vybaveny bezpečnostním ventilem. Pokud je přísun tepla příliš vysoký, tlakový ventil se automaticky otevře a nebezpečně vysoký tlak sníží unikající pára, nikoliv exploze.

sůl
Autor: Shutterstock.com
8. mýtus: Rýže ve slánce zabraňuje tvrdnutí soli

Kdyby byla rýžová zrnka skutečně schopna takovým způsobem nabírat vlhkost, musela by ta na dně slánky být vlhká a nabobtnalá. To ale přece nejsou.

9. mýtus: Hnědý cukr je zdravější než bílý

Bohužel tomu tak není. Hnědý cukr má stejný obsah výživových látek jako bílý. Stejné množství kalorií a stejným způsobem přispívá zubnímu kazu. Proč? Protože hnědý cukr se vyrábí z cukru bílého. Nejedná se o méně rafinovanou formu cukru. Zcela naopak: Po ukončení rafinace se bílý cukr jednoduše posype karamelizovaným cukrem a tím se obarví.

Autor: pil
Video se připravuje ...