Ty nejlepší palačinky: Udělejte si v neděli snídani do postele

  • Jaké palačinky máte nejraději?
    20. září 2014 | 06:00

    V neděli ke snídani, odpoledne jako dezert, večer jako malý hřích… Palačinky se prostě dají jíst pořád! Milujeme je všechny - pohankové, špaldové i klasické. Zkuste si pohrát s domácími náplněmi. Nebudete litovat!

  • Pohankové s broskvemi

     

    Palačinky s broskvemi

    Doba přípravy: 20 minut

    Doba smažení: 20 minut


    Potřebujete:

    NA TĚSTO:
    150 g hladké mouky
    150 g pohankové mouky
    2 vejce
    1 vanilkový cukr
    700 ml mléka
    špetku soli
    olej na smažení

     

    NA PLNĚNÍ:
    3 broskve
    2 lžíce hnědého cukru
    250 ml smetany
    máslo
    nahrubo nasekané ořechy

     

    Postup:
    Ze surovin na palačinky umíchejte hladké těsto a nechte ho chvíli sát. Pak na oleji pečte jemné palačinky. Broskve spařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. V míse je smíchejte s cukrem. Na pánvi nechte rozpustit máslo, přidejte broskve a nechte je mírně zkaramelizovat. Na každou palačinku rozetřete trochu broskvové směsi, přehněte a dozdobte dotuha ušlehanou smetanou a nasekanými ořechy.

  • Špaldové s jahodami

    Palačinky s jahodami
    Doba přípravy: 20 minut


    Doba smažení: 20 minut

     

    Potřebujete:

    NA TĚSTO:
    150 g hladké mouky
    150 g špaldové mouky
    2 vejce
    700 ml mléka
    špetku soli
    1 lžičku cukru
    olej na smažení

     

    NA PLNĚNÍ:
    500 g jahod
    100 ml mátového sirupu
    1 kelímek zakysané smetany

     

    Postup:
    Z mouky, vejce, mléka, cukru a špetky soli umíchejte hladké těsto. Nechte ho stát asi 20 minut. Pak z něho na oleji upečte jemné palačinky. Jahody očistěte, nakrájejte a krátce je svařte s mátovým sirupem. Hotové palačinky podávejte s horkými jahodami, podle chuti je ještě můžete dozdobit zakysanou smetanou.

  • S čokoládovou náplní

    Palačinka s čokoládou a mandlemi
    Doba přípravy: 20 minut


    Doba smažení: 20 minut

     

    Budete potřebovat:

    NA TĚSTO:
    150 g hladké mouky
    250 ml mléka
    2 vejce
    1 vanilkový cukru
    špetku soli
    olej na smažení

     

    NA NÁPLŇ:
    50 ml smetany
    100 g čokolády na vaření
    70 g mletých mandlí

     

    Postup:
    Z mouky, mléka, vajec, cukru a špetky soli umíchejte hladké těsto bez hrudek. Nechte ho chvíli stát a pak na oleji upečte palačinky. Pak svařte smetanu a nalámejte do ní čokoládu. Ještě teplou čokoládou potřete palačinky, zarolujte a posypejte mletými mandlemi.

  • Palačinková roláda

    Palačinky s ovocem
    Doba přípravy: 30 minut


    Doba smažení: 20 minut

     

    Budete potřebovat:

    NA TĚSTO:
    150 g hladké mouky
    250 ml mléka
    2 vejce
    1 vanilkový cukru
    špetku soli
    olej na smažení

     

    NA NÁPLŇ:
    200 g jahodového džemu
    250 ml smetany na šlehání1 vanilkový cukr
    1 balíček ztužovače do šlehačky
    300 g jahod nebo jiného ovoce podle chuti

     

    Postup:
    Ze surovin na palačinky umíchejte hladké těsto a na oleji upečte 6 palačinek. Naskládejte je na pečicí papír tak, že je dávejte do řady ze dvou třetin přes sebe. Pak je potřete jahodovým džemem a dvěma třetinami oslazené a ušlehané smetany. Podél delšího okraje naskládejte celé jahody těsně vedle sebe a pomocí papíru od delší strany zatočte do rolády. Zabalte do papíru a dejte do chladničky ztuhnout. Pak ji nakrájejte na plátky a dozdobte zbytkem šlehačky.

  • S vanilkovou omáčkou a ostružinami

    Doba přípravy: 20 minut


    Doba smažení: 20 minut

     

    Palačinky s ostružinami
    Budete potřebovat:

    NA TĚSTO:
    150 g hladké mouky
    250 ml mléka
    2 vejce
    1 vanilkový cukru
    špetku soli
    olej na smažení

     

    NA VANILKOVOU OMÁČKU:
    4 žloutky
    100 g moučkového cukru
    1 balíček vanilkového cukru
    200 ml smetany
    Ostružiny

     

    Postup:
    Ze surovin na palačinky umíchejte hladké těsto a na oleji usmažte tenké palačinky. Ve vodní lázni ušlehejte žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem do husté pěny. Přidejte smetanu, prošlehejte a odstavte. Palačinky rozdělte na talíře, přelejte ještě horkou omáčkou a dozdobte ostružinami.

Autor: Erika Pilátová
Klíčová slova: palačinky, recepty, pohanka
Diskuse ke článku
.
1080p 720p 360p