Ty nejlepší palačinky: Udělejte si v neděli snídani do postele
V neděli ke snídani, odpoledne jako dezert, večer jako malý hřích… Palačinky se prostě dají jíst pořád! Milujeme je všechny - pohankové, špaldové i klasické. Zkuste si pohrát s domácími náplněmi. Nebudete litovat!
Pohankové s broskvemi
Palačinky s broskvemiAutor: ShutterstockDoba přípravy: 20 minut
Doba smažení: 20 minut
Potřebujete:
NA TĚSTO:
150 g hladké mouky
150 g pohankové mouky
2 vejce
1 vanilkový cukr
700 ml mléka
špetku soli
olej na smaženíNA PLNĚNÍ:
3 broskve
2 lžíce hnědého cukru
250 ml smetany
máslo
nahrubo nasekané ořechyPostup:
Ze surovin na palačinky umíchejte hladké těsto a nechte ho chvíli sát. Pak na oleji pečte jemné palačinky. Broskve spařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. V míse je smíchejte s cukrem. Na pánvi nechte rozpustit máslo, přidejte broskve a nechte je mírně zkaramelizovat. Na každou palačinku rozetřete trochu broskvové směsi, přehněte a dozdobte dotuha ušlehanou smetanou a nasekanými ořechy.Špaldové s jahodami
Palačinky s jahodamiAutor: Shutterstock
Doba smažení: 20 minutPotřebujete:
NA TĚSTO:
150 g hladké mouky
150 g špaldové mouky
2 vejce
700 ml mléka
špetku soli
1 lžičku cukru
olej na smaženíNA PLNĚNÍ:
500 g jahod
100 ml mátového sirupu
1 kelímek zakysané smetanyPostup:
Z mouky, vejce, mléka, cukru a špetky soli umíchejte hladké těsto. Nechte ho stát asi 20 minut. Pak z něho na oleji upečte jemné palačinky. Jahody očistěte, nakrájejte a krátce je svařte s mátovým sirupem. Hotové palačinky podávejte s horkými jahodami, podle chuti je ještě můžete dozdobit zakysanou smetanou.S čokoládovou náplní
Palačinka s čokoládou a mandlemiAutor: Shutterstock
Doba smažení: 20 minutBudete potřebovat:
NA TĚSTO:
150 g hladké mouky
250 ml mléka
2 vejce
1 vanilkový cukru
špetku soli
olej na smaženíNA NÁPLŇ:
50 ml smetany
100 g čokolády na vaření
70 g mletých mandlíPostup:
Z mouky, mléka, vajec, cukru a špetky soli umíchejte hladké těsto bez hrudek. Nechte ho chvíli stát a pak na oleji upečte palačinky. Pak svařte smetanu a nalámejte do ní čokoládu. Ještě teplou čokoládou potřete palačinky, zarolujte a posypejte mletými mandlemi.Palačinková roláda
Palačinky s ovocemAutor: Shutterstock
Doba smažení: 20 minutBudete potřebovat:
NA TĚSTO:
150 g hladké mouky
250 ml mléka
2 vejce
1 vanilkový cukru
špetku soli
olej na smaženíNA NÁPLŇ:
200 g jahodového džemu
250 ml smetany na šlehání1 vanilkový cukr
1 balíček ztužovače do šlehačky
300 g jahod nebo jiného ovoce podle chutiPostup:
Ze surovin na palačinky umíchejte hladké těsto a na oleji upečte 6 palačinek. Naskládejte je na pečicí papír tak, že je dávejte do řady ze dvou třetin přes sebe. Pak je potřete jahodovým džemem a dvěma třetinami oslazené a ušlehané smetany. Podél delšího okraje naskládejte celé jahody těsně vedle sebe a pomocí papíru od delší strany zatočte do rolády. Zabalte do papíru a dejte do chladničky ztuhnout. Pak ji nakrájejte na plátky a dozdobte zbytkem šlehačky.S vanilkovou omáčkou a ostružinami
Doba přípravy: 20 minut
Doba smažení: 20 minutPalačinky s ostružinamiAutor: ShutterstockNA TĚSTO:
150 g hladké mouky
250 ml mléka
2 vejce
1 vanilkový cukru
špetku soli
olej na smaženíNA VANILKOVOU OMÁČKU:
4 žloutky
100 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
200 ml smetany
OstružinyPostup:
Ze surovin na palačinky umíchejte hladké těsto a na oleji usmažte tenké palačinky. Ve vodní lázni ušlehejte žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem do husté pěny. Přidejte smetanu, prošlehejte a odstavte. Palačinky rozdělte na talíře, přelejte ještě horkou omáčkou a dozdobte ostružinami.