Nejlepší recepty na palačinky! Užijte si je sladké i slané
Sladké nebo slané, palačinky jsou zkrátka klasika, která se nikdy neomrzí. Zpříjemněte si jimi víkendové ráno, nebo si je udělejte klidně i na večeři. Máte chuť spíš na ty s čokoládou, nebo dáte přednost lehkým, s uzeným lososem?
- Budete potřebovat:
Palačinky s cukrem a citronem
palačinkyAutor: shutterstock.com- 75g hladké mouky
- špetku soli
- 2 vejce
- 150ml mléka
- olej
- 3 citrony
- moučkový cukr
Postup:
Smíchejte mouku, sůl a vejce s polovinou mléka a míchejte, dokud nebude těsto kompaktní a bez hrudek. Přilijte zbytek mléka a šlehejte, dokud nebude těsto dokonale hladké.
Rozpalte nepřilnavou pánev a vytřete ji troškou oleje, pomocí mašlovačky nebo kuchyňské utěrky. Nalijte na pánev zhruba půl naběračky těsta a okamžitě rozlijte těsto do všech stran. Smažte asi 2 minuty, dokud okraje nezačnou zlátnout, poté otočte a smažte ještě další minutu až dvě. Přendejte na talíř, posypte lehce moučkovým cukrem, zakapejte šťávou z citronu a ještě teplé servírujte.
- Budete potřebovat:
Jablečné palačinky Marthy Stewart
palačinkyAutor: shutterstock.com- 1 šálek polohrubé mouky
- 1 lžíci cukru krystal
- 1 lžičku kypřícího prášku
- špetku soli
- 1 šálek podmáslí
- 1/2 šálku rozvařených jablek nebo rozmačkaného jablečného kompotu
- 1 vejce
- 1 lžíci rozpuštěného másla
- 1 jablko nakrájené na malé kousky
- skořicový cukr
Postup:
Ve velké míse smíchejte mouku, kypřící prášek a sůl. Rozšlehejte podmáslí, vejce, jablečný kompot, a máslo a opatrně směs přidejte do mouky. Lehce promíchejte, jen tak, aby se těsto spojilo a nebyly v něm velké hrudky.
Vytřete pánev s nepřilnavým povrchem a rozehřejte. Do pánve klaďte těsto ve vyšší vrstvě - jako na lívance. Smažte asi 2 - 5 minut, podle velikosti a výšky palačinek, dokud okraje nezačnou zlátnout. Otočte a smažte další 2-4 minuty. Na závěr palačinky posypte jablky, poprašte skořicovým cukrem a podávejte.
- Budete potřebovat:
Hříšné palačinky s banánem a čokoládou
palačinkyAutor: shutterstock.com- 100g hladké mouky
- špetku soli
- kůru z BIO citronu
- 1 vejce
- 300ml polotučného mléka
- 100g hořké čokolády
- 2 banány nakrájené na malé kousky
- olej
Postup:
Smíchejte mouku se solí a citronovou kůrou. Uprostřed udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce. za stálého míchání přilévejte mléko, dokud nevytvoříte hladké těsto. Zakryjte, dejte do lednice a nechte 30 minut odležet.
Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte na kostičky nalámanou čokoládu.
Rozehřejte pánev s nepřilnavým povrchem. Na trošku oleje nalijte asi 1/2 naběračky těsta a ihned ho rozlijte do stran. Smažte asi 1 minutu, dokud nejsou okraje zlatavé. Otočte a smažte další minutu.
Na talíř dejte palačinku, poklaďte banány a pokapejte rozpuštěnou čokoládou. Tímto způsobem na sebe naskládejte 8 palačinek a ihned podávejte.
- Budete potřebovat:
Slané palačinky s pažitkou a uzeným lososem
palačinkyAutor: shutterstock.com- 110g hladké mouky
- 2 vejce
- 200ml mléka
- 75ml vody
- 2 lžíce nasekané pažitky
- špetku soli
- oříšek másla
- 125g uzeného lososa
- 25g lučiny
- 2 rajčata nakrájená na kousky
Postup:
Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte vejce, nasekanou pažitku a promíchejte. Za stálého míchání přidávejte mléko smíchané s vodou, dokud nezískáte hladké, husté těsto.
Na pánvičce s nepřilnavým povrchem rozpusťte trošku másla, na kterém smažte palačinky z obou stran, dokud nejsou zlatavé. Přemístěte na talíř a hned namažte lučinou a poklaďte plátky uzeného lososa. Přeložte, posypte nakrájenými rajčaty a podávejte.