Pátek 25. září 2020
Svátek slaví Zlata, zítra Andrea
Zataženo, déšť 16°C

Nejlepší recepty na palačinky! Užijte si je sladké i slané

  • Palačinky jsou evergreenem naší kuchyně. Jak je máte nejraději?
    1. března 2014 | 06:00

    Sladké nebo slané, palačinky jsou zkrátka klasika, která se nikdy neomrzí. Zpříjemněte si jimi víkendové ráno, nebo si je udělejte klidně i na večeři. Máte chuť spíš na ty s čokoládou, nebo dáte přednost lehkým, s uzeným lososem?

  • Palačinky s cukrem a citronem

    Budete potřebovat:
    palačinky

    • 75g hladké mouky
    • špetku soli
    • 2 vejce
    • 150ml mléka
    • olej
    • 3 citrony
    • moučkový cukr

    Postup:

    Smíchejte mouku, sůl a vejce s polovinou mléka a míchejte, dokud nebude těsto kompaktní a bez hrudek. Přilijte zbytek mléka a šlehejte, dokud nebude těsto dokonale hladké.

    Rozpalte nepřilnavou pánev a vytřete ji troškou oleje, pomocí mašlovačky nebo kuchyňské utěrky. Nalijte na pánev zhruba půl naběračky těsta a okamžitě rozlijte těsto do všech stran. Smažte asi 2 minuty, dokud okraje nezačnou zlátnout, poté otočte a smažte ještě další minutu až dvě. Přendejte na talíř, posypte lehce moučkovým cukrem, zakapejte šťávou z citronu a ještě teplé servírujte.

  • Jablečné palačinky Marthy Stewart

    Budete potřebovat:
    palačinky

    • 1 šálek polohrubé mouky
    • 1 lžíci cukru krystal
    • 1 lžičku kypřícího prášku
    • špetku soli
    • 1 šálek podmáslí
    • 1/2 šálku rozvařených jablek nebo rozmačkaného jablečného kompotu
    • 1 vejce
    • 1 lžíci rozpuštěného másla
    • 1 jablko nakrájené na malé kousky
    • skořicový cukr

    Postup:

    Ve velké míse smíchejte mouku, kypřící prášek a sůl. Rozšlehejte podmáslí, vejce, jablečný kompot, a máslo a opatrně směs přidejte do mouky. Lehce promíchejte, jen tak, aby se těsto spojilo a nebyly v něm velké hrudky.

    Vytřete pánev s nepřilnavým povrchem a rozehřejte. Do pánve klaďte těsto ve vyšší vrstvě - jako na lívance. Smažte asi 2 - 5 minut, podle velikosti a výšky palačinek, dokud okraje nezačnou zlátnout. Otočte a smažte další 2-4 minuty.  Na závěr palačinky posypte jablky, poprašte skořicovým cukrem a podávejte.

  • Hříšné palačinky s banánem a čokoládou

    Budete potřebovat:
    palačinky

    • 100g hladké mouky
    • špetku soli
    • kůru z BIO citronu
    • 1 vejce
    • 300ml polotučného mléka
    • 100g hořké čokolády
    • 2 banány nakrájené na malé kousky
    • olej

    Postup:

    Smíchejte mouku se solí a citronovou kůrou. Uprostřed udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce. za stálého míchání přilévejte mléko, dokud nevytvoříte hladké těsto. Zakryjte, dejte do lednice a nechte 30 minut odležet.

    Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte na kostičky nalámanou čokoládu.

    Rozehřejte pánev s nepřilnavým povrchem. Na trošku oleje nalijte asi 1/2 naběračky těsta a ihned ho rozlijte do stran. Smažte asi 1 minutu, dokud nejsou okraje zlatavé. Otočte a smažte další minutu.

    Na talíř dejte palačinku, poklaďte banány a pokapejte rozpuštěnou čokoládou. Tímto způsobem na sebe naskládejte 8 palačinek a ihned podávejte.

  • Slané palačinky s pažitkou a uzeným lososem

    Budete potřebovat:
    palačinky

    • 110g hladké mouky
    • 2 vejce
    • 200ml mléka
    • 75ml vody
    • 2 lžíce nasekané pažitky
    • špetku soli
    • oříšek másla
    • 125g uzeného lososa
    • 25g lučiny
    • 2 rajčata nakrájená na kousky

    Postup:

    Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte vejce, nasekanou pažitku a promíchejte. Za stálého míchání přidávejte mléko smíchané s vodou, dokud nezískáte hladké, husté těsto.

    Na pánvičce s nepřilnavým povrchem rozpusťte trošku másla, na kterém smažte palačinky z obou stran, dokud nejsou zlatavé. Přemístěte na talíř a hned namažte lučinou a poklaďte plátky uzeného lososa. Přeložte, posypte nakrájenými rajčaty a podávejte.

Diskuse ke článku
.