Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nenechte se stresem ovládat, raději ho proměňte v úspěch

Stres může být vaším hnacím motorem, je ale potřeba jej dokonale ovládat.
26. června 2013 | 15:00

Stres v práci má snad každý, termíny, emaily, telefonáty nebo komunikace s lidmi, to je jen několik věcí, které nás v práci stresují. Svůj narůstající stres vás ale nemusí jen ochromit, spíše naopak. Proměňte je ve svůj úspěch a dosáhněte vysněných cílů.

Někdy je trocha stresu kořením vaší kariéry, může se totiž stát vaším hnacím motorem pro další úkoly, které vás přiblíží vašemu úspěchu. Díky stresu si také dokážete stanovit priority a okleštit své pracovní úkoly od zbytečností. Dokážete se tak soustředit na podstatu své práce a tím ji lépe vykonávat. Ve stresu ale také můžete začít zmatkovat, proto pro vás máme pár tipů, jak se se stresem nejlépe vyrovnat.

S každým dnem nový start

Každý den byste měli začínat znovu. Ráno si sepište všechny úkoly, které během dne odškrtávejte. Seznam byste měli mít na konci pracovní doby celý seškrtaný, abyste druhý den mohli začít s čistým štítem.

Bolest zad často způsobí monotématická práce u počítače a nedostatek pohybu.
Autor: Isifa.com
Začněte plnit úkoly hned

Na začátku dne si dejte pětiminutovou meditaci, která vaši mysl skvěle nastartuje. Pak hned začněte pracovat na svých projektech a dvě hodinky se nenechte od práce ničím vyrušit. To je totiž doba, po kterou se dokážete plně soustředit, pak přichází pokles aktivity.

Znovu se aktivujte

Čím více jste ve stresu, tím více chyb začínáme dělat. Proto jakmile se na vás začne hrnout práce a úkoly se znásobují, na chvíli se zastavte. Jděte si třeba uvařit kávu, zapálit cigaretu nebo si dojděte koupit něco ke svačině. Až se vrátíte, stanovte si priority a začněte pracovat na nejdůležitějším úkolu.

Nenechte se rušit

Nemáte vlastní kancelář, kterou byste si zavřeli, a nikdo vás nemohl rušit? Nasaďte si alespoň sluchátka a všechny poproste, aby na vás nemluvili. Ke své práci byste totiž měli mít naprostý klid a prostor k soustředění.

Síla myšlenek prý může i léčit.
Autor: profimedia.cz
Dejte si cvičební pauzu

Zní to divně, že si máte jít v největším pracovním shonu zacvičit, ale věřte, že vám to může jen prospět. Neznamená to, že si máte navléct tepláky a zaskočit na hodinku do posilovny, stačit vám bude 5 minut, pár jednoduchých cviků díky kterým odplavíte stres a budete zase fungovat naplno.

Video se připravuje ...