Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ubližují potravinářská barviva našemu zdraví?

Barvičky jako z omalovánek sice povzbuzují chuť, ale nejsou úplně to pravé pro vaše zdraví
4. dubna 2013 | 14:10

Červená, modrá, zelená a ostatní barvy potravin, které od přírodních odstínů na hony vzdálené, v nás vyvolávají chutě i obavy zároveň.  Umělá barviva se nacházejí v tisících druhů potravin, ale jsou pro nás doopravdy neškodné?

Umělá barviva jsou obsažena v cukrovinkách, nápojích i mléčných výrobcích a uzeninách, a jejich spotřeba se za posledních 50 let zvýšila o 500%. Výrazně barevné potraviny vypadají lákavě, sbíhají se nám na ně sliny a naše chuťové buňky doslova běsní.

Bonbony
Autor: profimedia.cz
Není barva jako barva

Zatímco někteří výrobci používají k dobarvení potravin přírodní barviva, jako je mrkev, dýně nebo například karmín vyrobený z rozdrcených sušených těl brouků červce nopálového, jiní používají méně šetrná chemická a syntetická barviva, která se často vyrábějí z ropných produktů a mohou vyvolávat některé nepříjemné zdravotní komplikace, jako jsou například alergické reakce. Mezi taková barviva patří například E120 Tartrazin nebo potravinářská žluť. Nejvíce takovýchto barviv je obsaženo v cukrovinkách, které by proto hlavně děti neměly konzumovat ve velké míře.

Jestli se vaše dítě příliš neholduje pohybu, za to mu chutnají sladké limonády, tak to si zadělává na pěkné problémy
Autor: profimedia.cz
Barviva mají vliv na naše zdraví

Již několik let se spekuluje, zda má zvýšený příjem syntetických potravinových barviv vliv například na dětskou hyperaktivitu, poruchy chování a soustředění nebo agresivitu, a přestože tato domněnka nebyla 100% potvrzena, nelze ji vyloučit. Výzkumy totiž ukazují, že vyloučením syntetických potravinářských barviv se hyperaktivita u dětí snižuje.