Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trpíte na migrény? Možná jsou na vině dlaždičky!

Bolest hlavy někdy dokáže vyřadit na celý den.
23. května 2013 | 06:00

Kdo někdy zažil brutální bolest hlavy spojenou s nevolností, poruchami vidění, a kolotočem, při němž nemůžete ani vstát z postele, udělá cokoli, aby se migrény zbavil.

Migréna není jen obyčejná bolest hlavy, jde o několikahodinový záchvat, který probíhá v různých fázích a vyznačuje se spoustou příznaků, včetně pulzující jednostranné bolesti hlavy, nevolnosti a zvracením. Když bolesti odezní, nemocný se cítí unavený, nemá chuť k jídlu a nemůže se soustředit. 

Věděli jste, že...

...migrénou trpí 20 % žen a 7 % mužů.

Co s tím?

Pokud jste náchylná k bolestem hlavy, měla byste si vedle běžně známých spouštěcích faktorů - psychického vypětí, změny počasí, nedostatku nebo naopak nadbytku spánku či příjmu některých druhů potravin - dávat pozor také na to, jaké barvy a vzory vás doma či na pracovišti obklopují.

Ženy trpí migrénou dvojnásobně více než muži.
Autor: PROFIMEDIA.CZ
Velká část osob trpících migrénou (32–40%) je totiž citlivá na světlo, zejména jeho ostrost, záři, blikání, a také na jasnost barev a vzorů, které mohou velmi rychle vyvolat záchvat migrény.

Nebezpečné vzory a barvy:

- Jasné, zářivé barvy, zejména na stěnách či podlaze. Nejrizikovější jsou černobílé dlaždice.

- Tapety či malba s pruhy, ostře zakončenými vlnovkami a kostkované vzory.

- Pozor také na větší čistě bílé plochy, například zdi v kanceláři. Souvislé plochy je dobré přerušit obrázkem, plakátem nebo květinou.

- Záchvat migrény můžou vyvolat i blikající světla.

Tapetování - interier
Autor: Hornbach

Autor: MAJ