Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lidský pot uzdravuje. Budeme ho jíst místo prášku?

25. února 2013 | 14:30

Antibiotika nejsou jen na lékařský předpis, lidské tělo si je totiž vytváří samo. Opravdu silné přírodní antibiotikum vědci nalezli v lidském potu.

Představte si, že lidský pot, kterého se všemožně snažíme zbavit, je vlastně drahocenné léčivo? Věděli to již staří severoameričtí Indiáni, kteří si tělo neomývali vodou, ale jen se potili v potních stanech, a teď na blahodárné účinky potu přišli i vědci. Možná tak jednou nastane doba, kdy k léčení postačí vypotit si šálek vlastního antibiotika.

Nepříjemný zápach a mokré fleky jsou nepříjemné. Předejděte jim!
Autor: Shutterstock.com
Lidský pot obsahuje chemickou látku dermcidin, která spolehlivě hubí škodlivé bakterie. Je jedinou takto účinnou látkou, kterou lidské tělo produje neustále a ne jen v případě zánětu. Výzkum prokázal, že demcidin, který je aktivována ve slaném a mírně kyselém prostředí potu, dírkuje buněčnou membránu škodlivých mikrobů a tím je hubí. Účinnou zbraní je například proti smrtícím kmenům tuberkulózy a dalším obávaným nemocem.

Dr. Ulrich Zachariae z University of Edinburg se domnívá, že díky přírodnímu antibiotiku z lidského potu, bude možné dokonce bojovat proti drogové závislosti.

Video se připravuje ...