Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Potíte se? Získejte kontrolu nad nepříjemným pachem z podpaží!

28. května 2012 | 09:38

Jen málo věcí dokáže spolehlivě snížit sebevědomí jako propocené tričko. Přemýšlíte, jak zakrýt skvrny od potu v podpaží? Zkuste tomuto problému předcházet a zůstat svěží celý den. 

Vylučování potu představuje přirozený fyziologický děj, který má pro lidský organismus značný význam.

Tento fakt pravděpodobně nikdo nepopírá. Viditelně propocené oblečení a pach, který potícího se člověka obvykle provází, patří k nepříliš populárním společenským jevům. Nejvíce se potíme, když je nám teplo, při tělesných aktivitách a přemíře stresu.

pot
Autor: Profimedia.cz

Proč má pot tak nepříjemný odér?
Samotný sekret, který vychází z potních žláz, nezapáchá, ale je ideální živnou půdou pro bakterie, které se běžně na pokožce vyskytují. Právě jejich rozklad způsobuje zápach.

Denně člověk vypotí maximálně 10 litrů potu, ale to jen v případě velké fyzické zátěže. Přirozené je vypotit za celý den asi 0,5 – 1 litru potu, přičemž v podpaží jde o pouhou 1 kávovou lžičku potu – tedy o 0,006 litru. V podpaží se drží větší teplo a vlhko a pot se odtud hůře odpařuje. I když jde v objemu pocení celého těla jen o 1 %, tak v podpaží vzniká více potravy pro bakterie, kterých se zde nachází až 150 druhů.

Jak můžeme získat kontrolu nad potem a pachem z podpaží?

-    preferovat přírodní materiály v oblečení
-    dbát na pravidelnou a dostatečnou hygienu
-    konzumovat lehkou stravu
-    minimum česneku a cibule
-    vyvarovat se stresu
-    používat antiperspiranty
-    při nadměrném pocení je možnost řešit problém aplikací botulotoxinu, který účinkuje až rok a v zásadních otázkách může přijít na řadu i chirurgické odstranění potních žláz, kde je účinek již trvalý


Jaký je rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem?
Abychom pocení předešli, máme na výběr deodoranty nebo antiperspiranty. A že mezi nimi nevidíte rozdíl? Ale on tady je, a to zásadní! Deodoranty bojují proti zápachu, antiperspiranty navíc proti vlhkosti.

Antiperspirant ve spreji

Potí se každý. Občas ale může vzniknout z propoceného podpaží pěkný trapas.
Autor: Profimedia.cz

Nejčastěji používaný typ antiperspirantu je sprej, který je zároveň nejúčinnější a po jeho aplikaci je pokožka v podpaží suchá. Před samotným použitím antiperspirantu ve spreji nesmíte zapomenout lahvičku důkladně protřepat, jinak se neuvolní aktivní látka, která zabraňuje pocení.

Na rozdíl od tuhých a kuličkových antiperspirantů má sprej mikrobiologickou stabilitu – nemnoží se v něm bakterie, jelikož se pokožky nedotýká tak jako kuličkový nebo tuhý antiperspirant a nezůstávají na něm zbytky naší tkáně.

Autor: Eva Dvořáková