Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Potíte se? Naslouchejte svému tělu!

27. srpna 2008 | 10:20

Stydíte se ve společnosti za vlhké dlaně a nevíte, jak zakrýt skvrny v podpaží? Zkuste se na tento problém zadívat trochu důkladněji a naučte se s ním bojovat.

Někdo se potí více, někdo méně a často za to zkrátka mohou naše geny. Jenomže mnohdy zdaleka nejde o pouhý banální problém a jeho příčiny mohou být různé. Tělo nám prostě dává najevo, že se s ním něco děje.

Co je to hyperhydróza?
Odborně se nadměrné pocení nazývá hyperhydróza. Trápí dospělé i děti. Postihuje obličej, dlaně, podpaží, chodidla a někdy i celé tělo. Ne vždy je možné zjistit, proč vzniká. Pocení způsobuje stres, obezita, cukrovka, neurologické a psychiatrické onemocnění, zvýšená činnost štítné žlázy a jiné choroby. Velmi často ho vyvolávají emoce jako tréma, bolest, strach, ale i radost. Když zmizí příčiny, přestane i pocení. Tyto problémy se většinou dají zmírňovat na únosnou míru pomocí sedativ a kombinací vitaminů a minerálů na podporu zvládání stresu.
Pokud je hyperhydróza následkem nějaké choroby, nejdříve je zapotřebí léčit základní onemocnění, a teprve potom přichází na řadu kožní lékař.

První signál nemoci
Nadměrné pocení může souviset s hormonální nerovnováhou například během klimakteria u žen, s nadměrnou činností štítné žlázy, případně s nadměrnou aktivitou sympatetického nervového systému. Problém pocení je nutné řešit s odborníkem, který vám poradí nejlepší způsob léčby.

Kdy se "orosíme" nejčastěji

- Pokud čelíme emoční zátěži (tréma, bolest, strach, úzkost, radost) a stresu.

- Studený pot může být projevem srdeční nedostatečnosti.

- Při některých nemocech, jako je zánět slinivky, zvýšená činnost štítné žlázy, horečka, nízká hladina cukru v krvi, kolapsové stavy.

- Noční pocení je příznakem infekčních onemocnění, objevuje se také při tuberkulóze, rakovině, zánětech střev a u žen v menopauze.

Co pomáhá zmírnit pocení?

Koupele, sprchy, krémy
Vyzkoušejte střídavé koupele v horké a studené vodě. Změna teploty stahuje cévy, a tím omezuje tvorbu potu. Nebo si připravte koupel s kostkami ledu a citronovou šťávou. Tento postup ale není vhodný pro diabetiky a kardiaky.

Potí se vám nohy? Dopřejte jim horkou koupel v roztoku růžového hypermanganu. Myjte je dezinfekčními mýdly a v drogerii nebo v lékárně si vyberte z bohaté nabídky přípravků proti pocení nohou. Základem je nošení ponožek ze 100 % bavlny. Existují i speciální antibakteriální ponožky s nanočásticemi ze stříbra.

Ionoforéza
Při této elektroléčbě se na dlaně nebo chodidla namočená v roztoku elektrolytu pouští v nízké intenzitě elektrický proud. Sezení trvá dvacet minut a zpočátku se musí opakovat několikrát týdně, později jednou za dva týdny. Nevýhodou je časová náročnost a nutnost opakování, protože výsledky jsou různé. Někteří pacienti jsou spokojení, jiní si stěžují, že je to jen ztráta času. Zařízení na ionoforézu si ale můžete koupit a léčit se doma.

Po aplikaci botulotoxinu se pocení na 6 až 12 měsíců výrazně omezí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Botulotoxin
Jde o jed, který produkuje bakterie Clostridium botulinum. Je jedním z nejsilnějších, který známe. Pod kůži se aplikuje extrémně nízká dávka botulotoxinu, která zablokuje přenos nervových impulsů. Nejtypičtější je podpaží, ale ošetřují se i jiná místa na těle. Zákrok se dělá ambulantně a trvá několik desítek minut. Účinek nastupuje 4 až 6 dnů po aplikaci. Nevýhodou je nutnost opakování, ale pocení se výrazně omezí na 6 až 12 měsíců.

Tipy a triky proti potížím a pachu

- Zbavte se svých neřestí. Nadváha, kouření pití alkoholu a nápojů obsahujících kofein také zvyšuje tvorbu potu

- Hlídejte si stravu. Před důležitým setkáním si nedávejte ostré jídlo. Česnek, cibule a karí se také vylučují potem.

- Podle některých odborníků vzniká nepříjemný zápach potu i při nedostatku zinku v organismu, protože v tom případě se pokožkou vylučuje více močoviny. Zvyšte přísun minerálů s obsahem zinku, jezte maso a ořechy.

POMOC Z PŘÍRODY

Přesličková tinktura
Pomáhá oři pocení nohou. Každý den před obutím si tinkturou natřete chodidla a prsty.

Potřebujete: 150g přesličky rolní, 30g dubové kůry, 200ml lihu

Jak na to: Přesličku a dubovou kůru nasypte do skleněné uzavíratelné nádoby a zlijte lihem. Nechte 14 dní louhovat. Pak přeceďte a nalijte do připravené lahvičky.

Ořechová koupel

Potřebujete: listy ořešáku královského, dubovou či vrbovou kůru nebo smrkové výhonky

Jak na to: Tři hrsti nasekaných ořechových listů a hrst kůry nebo smrkových výhonků dejte do 2 litrů vařící vody a vařte na mírném ohni 15 minut. Odvar přeceďte a nalijte do připravené vlažné koupele. Koupejte se 20 minut.

Bylinkový čaj omezí noční pocení.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Čaj proti nočnímu pocení
Noční pocení může souviset s oslabením ledvin, zatížením toxiny nebo se skrytým zánětem. Tento čaj posiluje ledviny a omezuje noční pocení.

Potřebujete: 50g natě vřesu, 50 g natě zlatobýlu, 30g natě rozrazilu a natě přesličky, 20g natě šalvěje a 10g plodu jalovce.

Jak na to: Dvě lžíce směsi zalijte půl litem vařící vody a nechte přikryté louhovat asi 20 minut. Čaj přeceďte a pijte vlažný 3x denně jeden šálek.

Autor: Eva Hrdinová, len