Na březích Slapské přehrady kotví druhý domov slavné zpěvačky, která teď v červnu oslaví 65. narozeniny. V kuchyni komfortního hausbótu Heleny Vondráčkové, nadšené kuchařky, uvaříme hned tři dobroty.
Helena si letos užívá s manželem na břehu Vltavy, kde se ráda projíždí na kajaku, už sedmým rokem. Na palubě svého království uvaří oblíbenou cuketovou nádivku a její manžel se pod mistrovým dohledem pokusí o recept z vepřového. Nakonec nás čeká rychlý rýžový salát.
Zpěvaččin letní recept na nádivku z cuket pochází z Austrálie. Jde o zeleninové jídlo se šunkou a vejci, jež je zapečené na plechu. „Je to nespravedlivé, jí jde všechno,“ říká o šikovné zpěvačce, která ho hbitě zaúkolovala, zkušený šéf kuchař Jaroslav Sapík.
Ten na její počest navíc odtajní český recept, který slavil největší úspěch na Světové výstavě EXPO'67 v Montrealu. V době, kdy se návštěvníci mohli utlouct po efektně servírovaném telecím kotletu s artyčoky a humrovým masem, zpívala v československém pavilonu také Helena.
Pojďte s námi na výlet na Dobříš a na Slapy a svačinu nechte doma. V neděli s Českem na talíři a Primou family určitě nezůstanete hladoví!
Populární kulinářský místopis zahájíme ve středních Čechách v Dobříši na Příbramsku. Město proslavil krásný „zámek spisovatelů“ a rukavičkářská výroba, díky níž v 19. století bouřlivě rozkvetlo. Jaroslav Sapík vykouzlí v putovní kuchyni marinovaného lososa s dresinkem z kopru a citronu.
Ten je ideálním slavnostním předkrmem. Jak si pomocí zajímavého technologického postupu připravit lahůdku ze syrového rybího masa? Nejprve ve hmoždíři utřeme černý a červený pepř a přidáme čerstvý kopr. Okořeněný filet posypeme pomerančovou a citronovou kůrou a umístíme do nádoby, kterou vysypeme hrubou mořskou solí. Maso zabalíme do fólie, tu perforujeme a opět zakryjeme vrstvou soli. Zatížíme a necháme uležet. Tím proces nekončí, ale výsledek stojí za to. Tato severská delikatesa se u nás podávala už za první republiky.
Tipy a triky:* Pokud filet z lososa neupravujeme tepelně, nejtučnější břišní část podélně uřízneme a schováme si ji třeba na rybí vývar. Totéž platí o pruhu masa těsně u páteře. * Telecí maso zprudka zatáhneme, kotlet orestujeme a pomalu pečeme při nízké teplotě (pouze 75 stupňů) dvě až tři hodiny. Maso bude krásně měkké a zůstane šťavnaté. * Kdo se nespokojí s artyčoky konzervovanými, může použít čerstvé – správně by mely být uvařeny tzv. „na skus“. * Když zahušťujeme artyčokové ragú s humřím masem hladkou moukou, použijeme téměř o stopové množství. S moukou zlehka! * Kotletu u kosti nařízneme, aby se propekla stejnoměrně a nekroutila se. * Zásada u všech naložených mas: Promačkejte je rukou, abyste z marinády vytlačili přebytečný vzduch! * Tip Heleny Vondráčkové: Vajíčka nejrychleji rozmícháme či našleháme v hrnku kvalitní měchačkou. |
Na telecí kotlet s artyčokovo-humrovým ragú potřebujeme kilo telecí pečeně s kostí. Další suroviny nejsou tak náročné: artyčok i humra použijeme z konzervy. Maso okořeníme tymiánem a zprudka je zatáhneme, pak pomalu dopečeme v troubě. K telecímu podáváme ještě karotku a fazolky. Vše zapečeme v papilotu z pergamenového papíru, v němž jídlo také servírujeme.
Jaké budou křehké vepřové kotletky naložené v majonéze a sýru od jejího manžela? Opravdu křehoučké? A co budeme potřebovat na závěrečný rýžový salát? Vystačíme si s rajčátky, barevnými paprikami, cibulí, olejem a řeřichou. Pokud nám ale zbude nějaká dobrá pečínka z včerejšího dne, můžeme pokrájené maso přimíchat k ochucené rýži. Dobré jsou i krevety. A pokud jste kreativní jako naše celebrita, určitě přidáte něco z vlastní hlavy či ledničky.