Herečka Daniela Šinkorová nás pozve do Terezína, který leží od Litoměřic, co by kamenem dohodil. A právě tam si tentokrát šéfkuchař Jaroslav Sapík rozloží svou putovní kuchyni.
Když pak tenhle geniální mistr vařečky vaří zajímavý recept na falešné staropražské šneky z kuřecích srdíček s bylinkovým máslem, náměstí se koupe v paprscích jarního sluníčka, které láká k výletům. Proto vzhůru na palubu krásné lodi!
Danielu a Jaroslava přivítá sám kapitán a nalodí se také nejslavnější český rybář Jakub Vágner. I když slavný rybář od dětství miloval přírodu a ryby, chtěl být rovněž traktorista, bubeník a kontrabasista. Nakonec od muziky zběhl ke své životní lásce – rybám.
Doma se zlobili, ale Jakub měl svou hlavu a plány. Ryby miluje tolik, že nemohl jinak. Nemá je rád jen na talíři. Pozře vodní tvory pouze v případě, že mu na expedici hrozí smrt hladem. Miluje klasickou českou kuchyni – svíčkovou, rajskou, meruňkové knedlíky. Když je doma, maminka mu tyto klasické tutovky s láskou uvaří.
Dobrodruh Jakub recepty neuznává, vaří podle surovin a momentální inspirace. Tentokrát prozradí i trik, který se v Africe naučil, že tvrdé maso zkřehne v ananasové šťávě a tuhle šamanskou vychytávku předvede užaslému šéfkuchaři Sapíkovi i ve své obdobě hovězího Stroganoff. Uvaří Vágneroff. A příloha? Ovocné melouny.
A co se bude dál vařit na palubě i v podpalubí? Šašlik podle admirála Svobody, na který budeme potřebovat vepřovou panenku, kvalitní domácí špek a červenou a zelenou papriku. Suroviny kuchař předpeče a špíz doprovodí výborná letní příloha z fritovaných brambor a leča.
I rychlý závěrečný recept ukuchtíme na palubě. Bude to uzený úhoř s citronovou rebarborou. Jak se s vodním „hadem“ popere rybář, který nejí ryby?
Naloďte se také a zjistíte to! Už tuto neděli v 18.00 hodin na Prima family!