Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Česko na talíři: Vágner zběhl od muziky, svedla ho jeho životní láska

27. května 2012 | 11:05

Je nejslavnějším českým rybářem. Díky vlastnímu pořadu na kanálu National Geographic ho zná celý svět. Sám ale ryby nejí. Jak se Jakub Vágner (30) "popere" s uzeným úhořem, kterého mu předloží šéfkuchař Jaroslav Sapík? A co slavného kuchaře naučí?

Herečka Daniela Šinkorová nás pozve do Terezína, který leží od Litoměřic, co by kamenem dohodil. A právě tam si tentokrát šéfkuchař Jaroslav Sapík rozloží svou putovní kuchyni. 

Když pak tenhle geniální mistr vařečky vaří zajímavý recept na falešné staropražské šneky z kuřecích srdíček s bylinkovým máslem, náměstí se koupe v paprscích jarního sluníčka, které láká k výletům. Proto vzhůru na palubu krásné lodi!

Danielu a Jaroslava přivítá sám kapitán a nalodí se také nejslavnější český rybář Jakub Vágner. I když slavný rybář od dětství miloval přírodu a ryby, chtěl být rovněž traktorista, bubeník a kontrabasista. Nakonec od muziky zběhl ke své životní lásce – rybám.

Doma se zlobili, ale Jakub měl svou hlavu a plány. Ryby miluje tolik, že nemohl jinak. Nemá je rád jen na talíři. Pozře vodní tvory pouze v případě, že mu na expedici hrozí smrt hladem. Miluje klasickou českou kuchyni – svíčkovou, rajskou, meruňkové knedlíky. Když je doma, maminka mu tyto klasické tutovky s láskou uvaří.

Dobrodruh Jakub recepty neuznává, vaří podle surovin a momentální inspirace. Tentokrát prozradí i trik, který  se v Africe naučil, že tvrdé maso zkřehne v ananasové šťávě a tuhle šamanskou vychytávku předvede užaslému šéfkuchaři Sapíkovi i ve své obdobě hovězího Stroganoff. Uvaří Vágneroff. A příloha? Ovocné melouny.

Jakub Vágner je nejslavnějším českým rybářem. Díky vlastnímu pořadu na kanálu National Geographic ho zná celý svět.
Autor: FTV Prima

A co se bude dál vařit na palubě i v podpalubí? Šašlik podle admirála Svobody, na který budeme potřebovat vepřovou panenku, kvalitní domácí špek a červenou a zelenou papriku. Suroviny kuchař předpeče a špíz doprovodí výborná letní příloha z fritovaných brambor a leča.

I rychlý závěrečný recept ukuchtíme na palubě. Bude to uzený úhoř s citronovou rebarborou. Jak se s vodním „hadem“ popere rybář, který nejí ryby?

Naloďte se také a zjistíte to! Už tuto neděli v 18.00 hodin na Prima family!

Video se připravuje ...