Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Česko na talíři: Spálím i čaj, přiznává nešikovná Eva Decastelo

3. června 2012 | 06:16

V kuchyni populární moderátorky Evy Decastelo vládne muž. Ona sama tvrdí, že spálí i čaj. Přesto se statečně postaví k plotně a uvaří výbornou rybí polévku se zeleninou. Naučit jí připravit tenhle báječný pokrm ale musel také manžel.

V Letech kousek od Řevnic tráví na zahradě u Berounky krásný čas s rodinou Eva Decastelo. Přiznává, že v kuchyni se otáčí hlavně její manžel, který je výborný kuchař.

"Vaření se mi zatím nějak vyhýbá. Maminka ani babička mě k doma němu nepřemluvily. Pak jsem přežívala na polotovarech a polévkách z pytlíku a teď mě od plotny vystrnadil muž," svěřuje se.

Čím se tedy v neděli reportérka TOP STAR magazínu pochlubí? "S manželem jsem natrénovala jeho středomořskou polévku. Obsahuje silný rybí vývar, rybí maso, červenou řepu, hodě zeleniny a garnáty. Je trošku podobná populární francouzské bujabéze," říká.

A co Evě nejvíc chutnalo u babičky? Světe, div se! "Čaj s citronem! Byl to ten nejlepší čaj na světě. Stejně bezkonkurenční byla i babiččina kuřecí stehýnka s bramborovou kaší na másle," zavzpomínala moderátorka.

Kromě zajímavých receptů a příjemného hosta čeká diváky dalšího Česka na talíři i spousta užitečných rad pro domácí vaření.

Už tuto neděli v 18.00 hodin na Prima family!

Populární kulinární pořad bude tentokrát o rybách a houbách. Při putování po Česku a jeho specialitách zamíříme do Středočeského kraje, konkrétně do okresu Praha-západ do Řevnic, které už dnes mají přes 3000 obyvatel.

Evě se vaření zatím nějak vyhýbá.
Autor: FTV Prima

A čím ve středních Čechách zahájíme tradiční nedělní svátek českého vaření? Jedním z národních jídel – kaprem. Zámecký kapr je vlastně salát se smaženými „škvarky“ z rybích filátek, které neuvěřitelně voní a ještě lépe chutná. Řevničtí to patřičně ocení. Kapr má mimo sezonu lepší maso, protože se chovné ryby nedokrmují. Když rybí filátka nakrájíme na proužky a obalíme je v mouce, dostanou po usmažení intenzivní chuť, která dobře „sedne“ k vyladěnému salátu z čerstvé zeleniny. Rybu podáváme s dresinkem, v němž nechybí hrubá mořská sůl, olivový olej a česnek.

Herečka Daniela Šinkorová i Eva Decastelo si také pochutnají na domácích nudlích se smržovou omáčkou, které Jaroslav Sapík doporučuje raději k obědu než k večeři, protože houby jsou dost těžké. A ve vlastním zájmu radí smrže nekupovat na trhu, ale raději si je vlastnoručně nasbírat! Do jídla potřebujeme také šalotku a smetanu.

Eva s manželem natrénovala jeho středomořskou polévku. Obsahuje silný rybí vývar, rybí maso, červenou řepu, hodě zeleniny a garnáty.
Autor: FTV Prima
Pokrájené, posolené a okořeněné houby necháme chvíli odpočinout. Musíme počítat s tím, že do houbové omáčky patří hodně hub, které musejí být v pastě vidět a cítit, musíme si do hub kousnout. Vodu ze silnějších domácích nudlí moc neokapáváme, protože obsahuje škrob, který omáčku trochu zahustí a zvláční. Bezmasý pokrm osvěží zelená petržel, část podušených hub si necháme na dekorování.

Z diváckého knedlíku se pak Jaromír Sapík pokusí uvařit improvizovanou sladkost se skořicovým cukrem, marmeládou a kopečkem šlehačky. Dobrý tip na pochoutku pro děti, když zbudou knedlíky od nedělního oběda.

Video se připravuje ...