Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přišli jste o kabelku či kufřík s doklady? Poradíme vám, co dělat

Co dělat při ztrátě dokladů?
20. března 2009 | 09:29

Ztráta osobních dokladů je nepříjemná i nebezpečná situace. Poradíme vám, co dělat, kde vám vystaví nové doklady a kolik za ně zaplatíte.

Ztratil se vám občanský průkaz, řidičák nebo pas? Pak je nutné ihned odcizení nebo ztrátu nahlásit kterémukoliv obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností nebo matričnímu úřadu. Odcizení je dobré ohlásit na nejbližším oddělení Policie ČR. Pokud se vám krádež stane v cizím městě a nevíte, kde najít policejní stanici, zavolejte na číslo 158. Poradí vám, na koho se obrátit. Hrozí totiž zneužití vašich osobních dokladů.

Doklady
Autor: Michal Protivanský

Ztrátu nahlaste
Při ohlášení obdržíte potvrzení o ztrátě občanského průkazu, které se vydává na dva měsíce, a u řidičského průkazu vám potvrzení o ztrátě, odcizení, poškození nebo zničení slouží jako náhradní doklad po dobu dvaceti dnů, ale jen na území České republiky. O nový doklad si musíte zažádat do patnácti dnů od nahlášení ztráty. K žádosti o vystavení nového dokladu předložte i rodný list, fotografii, rodné listy dětí, případě potvrzení o nahlášení krádeže. Za vydání nového dokladu zaplatíte sto korun. Když ztratíte kartu pojištěnce, zavolejte do své pojišťovny, pokud platební kartu, ihned se spojte se svou bankou a požádejte o zablokování účtu.

Nenoste všechno pohromadě
Abyste zabránili ztrátě dokladů, noste osobní průkazy jinde než v jedné peněžence spolu s financemi. V kabelce či kufříku mějte jen ty doklady, které nezbytně potřebujete. Zapište si všechna potřebná telefonní čísla (na policii, banku, městský úřad nebo zdravotní pojišťovnu). Většinu telefonních kontaktů najdete přímo na dokumentech. Číslo na zablokování bankovní karty noste s sebou klidně na několika místech.

Peníze
Autor: Michal Protivanský

Nalezené doklady neplatí
Paní Anně ukradli peněženku a po třech dnech ji nálezce odevzdal na policii. Peníze samozřejmě chyběly, ale doklady se Anně vrátily. Přesto jí už k ničemu nebyly. Pokud jednou nahlásíte ztrátu nebo krádež dokladů, nesmíte je používat, přestože se později objevily. Jsou totiž neplatné, protože v době, kdy se dostaly do rukou cizí osobě, mohly být zneužité.

Kde nahlásit ztrátu?

* občanský průkaz - na obecním úřadě podle místa trvalého bydliště, při krádeži na místním oddělení policie

* platební karty - telefonicky v příslušné bance

* cestovní pas - na obecním úřadě podle místa bydliště

* řidičský průkaz - na obecním úřadě podle místa bydliště

* technický průkaz vozidla - na dopravním inspektorátu

* evropský průkaz pojištěnce - u zdravotní pojišťovny, kde jste pojištěni, stačí telefonicky

* průkaz MHD, předplatní jízdenka na veškerou dopravu - u dopravní společnosti

* ostatní karty a průkazy (knihovna, ISIC karta, půjčovna, permanentky do sportovních zařízení, slevové karty) - u příslušných organizací, kde jste se registrovali

Co dělat při ztrátě dokladů?
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: připravila: vin
Video se připravuje ...