Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Digitální vysílání aneb Jak neztratit televizní signál

Jak neztratit televizní signál
3. února 2009 | 07:15

Vysílání, které se dalo přijmout pomocí antény z půdy pomalu končí. Poradíme vám, co máte dělat, když chcete sledovat svůj oblíbený seriál či sportovní utkání i v době digitalizace.

Zatím můžete na svých televizích přijímat pozemní (analogový) i digitální signál, ale v roce 2012 vezmou klasické antény definitivně za své. Analogové vysílání bude vypnuté. Abyste i pak mohli relaxovat u obrazovky, musíte se na to připravit.

Jak neztratit televizní signál
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Set-top box
Jestliže jste majitelem či majitelkou staršího typu televize, budete si muset pořídit kouzelnou krabičku jménem set-top box. Přístroj podobný DVD přehrávači se zapojuje mezi anténu a televizor a působí vlastně jako filtr, který rozkóduje digitální data do analogové podoby.

Jak ho vybrat?
Přístrojů pro příjem digitálního vysílání existují desítky či stovky druhů. Od těch nejzákladnějších, které umožňují pouze příjem televizních programů, až po složité set-top boxy s možností příjmu kódovaných (placených) kanálů, nahrávání pořadů na pevný disk a jejich pozdějšího přehrávání. Důležité je, aby ten váš uměl komunikovat i v českém jazyce (zda podporuje češtinu). K většině přístrojů si zákazník musí dokoupit SCART kabel nebo kabel k připojení antény. Informujte se proto u prodejce, co všechno je součástí kupovaného přístroje a které další komponenty musíte zvlášť přikoupit. Ideální je vyzkoušet na své televizi zařízení, který už používá váš soused. Pokud se ovšem necítíte na složitý nákup a instalaci set-top boxu, obraťte se na odborníky, kteří vám s tím pomůžou.

231755:gallery:true:true

NÁŠ TIP:
Digitální vysílání České televize je možné zachytit přijímači, které nesou logo DVB-T.

Pohodlné řešení
Pokud užíváte digitální satelitní přijímač Czechlink, diGital, UPC Direkt nebo DigiTV, máte po problému. V tomto případě se vás změna pozemního vysílání z analogu na digitál netýká.
Podobné to je, pokud máte zavedenou přípojku kabelové televize. Tam za vás problém vyřeší operátor kabelové společnosti, a vy se o nic starat nemusíte. Samozřejmě nevýhodou tohoto řešení je, že společnostem za jejich služby platíte měsíční poplatek.

Společná anténa
Bydlíte v domě, kde používáte spolu s ostatními nájemníky společnou televizní anténu? Pak se budete muset obrátit na vlastníka domu, který zároveň vlastní i anténu, aby situaci vyřešil.

LCD televize Toshiba 37 A3000 PG
Autor: Ondřej Stratilík

Digitální televizory
Rozhodli jste se, že s přechodem na digitalizaci je čas i na koupi nového televizoru? Pokud k němu nechcete dokupovat set-top box ani platit společnostem za satelitní příjem, můžete si pořídit nový televizní přístroj, který umožňuje analogový i digitální příjem. Nevýhodou je, že jejich nabídka na našem trhu zatím není příliš velká.

PŘEHLED CEN

Set-top box – pořizovací cena od 700 Kč do 12 000 Kč

UPC – od 500 Kč měsíčně

Digi TV – od 260 Kč měsíčně

Kabelová televize – od 80 Kč měsíčně

Digitální televizor - 9 000 až 20 000 Kč

Autor: připravila: vin