Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Hotovost, nebo platební kartu?

Ilustrační foto
26. srpna 2008 | 12:38

Za hranice jezdíme na služební cesty, na nákupy na poznávací zájezdy, a to celoročně. Jak se připravit, abychom nezůstali v neznámém prostředí bez prostředků?

Pryč jsou doby, kdy jsme si na cestu do zahraničí brali spolu s konzervami také objemný balíček hotovosti, se kterým jsme prostě museli vyjít. Teď je módní cestovat "nalehko", bez hotovosti, jen s platební kartou. Důvodů, proč z několika variant zvolit právě tuto, je hned několik.

Hotovost je rezerva
Pokud do zahraničí vycestujete pouze s hotovostí, může se stát, že budete okradeni, a tím přijdete rázem o všechno. Této situaci lze předejít jediným způsobem – noste hotovost rozdělenou na různých místech, a navíc odděleně od cestovních dokladů. Obchodníků, u kterých lze zaplatit platební kartou, je již většina. Přesto platí, že ne všude je to možné. Ideální kombinací je proto mít na dovolené hotovost i platební kartu. S tou si navíc do zahraničí můžete vézt i cestovní pojištění, které je často k platebním kartám poskytováno.

Pozor na poplatky
Děsíte-li se nepřiměřených poplatků za výběr z bankomatu v cizině, nezoufejte. Nabídka bankovních služeb na českém trhu je obrovská, takže pokud dobře vyberete, nemusí vás výběr v cizině stát jmění. Například s mBank máte výběr v zahraničí zdarma, ale pozor, ke kartě není poskytované, a ani nelze sjednat žádné pojištění. Bezkonkurenční nabídku na českém trhu nabízí Volksbank. S její Holiday kartou je výběr hotovosti v zahraničí z jakéhokoli bankomatu zpoplatněn pouze 29 korunami, a v rámci konta navíc obsahuje velice potřebné cestovní pojištění.

No, nekupte to!
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Ihned blokujte!
Jestliže máte obavy brát si platební kartu na cesty právě z důvodů její krádeže a volíte raději hotovost, ani zde není váš strach na místě. Pojištění ztráty nebo krádeže platební karty nabízí standardně většina bank. Jen jej nezapomeňte uzavřít raději hned v okamžiku podání žádosti o vydání platební karty, protože pojistné krytí je účinné již od jejího převzetí, což se vyplatí nejen v cizině. Samozřejmě ho můžete sjednat i dodatečně. Nezapomeňte si u banky také zjistit číslo pro blokaci karty, pokud byste i přes veškerou ostražitost byli okradeni. V případě ztráty nebo krádeže na nic nečekejte a kartu neprodleně zablokujte.

Pro všechny případy
Pojistkou "pro všechny případy" jsou cestovní šeky. Nemusíte je použít, ale vyplatí se mít je pro jistotu při sobě. Banka je klientovi před odjezdem na cesty prodá za složenou hotovost, nebo proti platbě z jeho účtu na pokladně. Pokud je na dovolené nevyužijete, banka vám je zpětně promění za peníze.

Autor: zv, hv
Související články