Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nebojte se internetové aukce

Standardní je platba předem převodem z účtu nebo na dobírku.
5. března 2009 | 12:31

Také se vám pod pojmem aukce vybaví scény z filmu, kdy velmi bohatí a elegantně oblečení obchodníci nakupují obrazy za částky, které vy nevyděláte za celý život? Internetové aukce jsou ale úplně jiné.

V současné době je vyhledává čím dál víc spotřebitelů. Nejznámější český server, který nabízí možnost on-line aukcí, už má svého miliontého uživatele, a každý desátý Čech si alespoň jednou tento způsob obchodu vyzkoušel. Přibývá nakupujících i prodejců.

Co se dá koupit?
Vlastně cokoli. Od dětských bot, přes parfémy, zahradní nábytek, elektroniku až po auta a nemovitosti. Nakoupit, ale také prodat, můžete nové i použité věci běžné potřeby nebo kuriozity, starožitnosti a sběratelské skvosty.

Jak začít?
Prvním krokem je registrace. „Nakupovat můžete vlastně ihned, jakmile se zaregistrujete. Někteří prodávající jsou ale opatrní a vyhrazují si podmínku, že kupující bez plné aktivace účtu se nemůžou jejich aukcí účastnit. Plná aktivace účtu znamená, že si uživatel nechá ověřit adresu prostřednictvím aktivačního kódu, který dostane poštou. Tuto aktivaci musí provést bezpodmínečně každý prodejce, a tím přestává být anonymní, což je první záruka zdárného obchodu,“ říká Lenka Hanušová z aukro.cz

NÁŠ TIP

Kde internetové aukce najdete

www.aukro.cz
www.odklepnuto.cz
www.i-buy.cz
www.ebum.cz

Adrenalin obchodu
Vybrané zboží nebo služby můžete nakupovat v aukci nebo za pevnou cenu. Aukce běží po dobu tří, pěti, sedmi nebo případně až deseti dnů. „Pokud zvolíte nákup v aukci, přihazujete po dobu několika dní, případně zvolíte maximální částku, kterou jste za předmět ochotná zaplatit v našem systému, a ten pak přihazuje za vás,“ vysvětluje Lenka Hanušová. Zvláště na konci aukcí to bývá opravdu adrenalin, a to když do poslední chvíle bojujete a přihazujete a přihazujete. Pokud dáte nejvyšší nabídku, aukci jste vyhrála. Po skončení aukce máte za povinnost kontaktovat do sedmi dnů prodávajícího. Pak zaplatíte a zboží vám přijde poštou, nebo si jej vyzvednete u prodávající osobně.

Jak zboží zaplatit?
Standardní je platba předem převodem z účtu nebo na dobírku. „Navíc prodávající často nabízejí možnost, aby si kupující vyzvedl zboží osobně. To doporučujeme zejména tehdy, když se jedná o dražší a cenné předměty,“ radí Lenka Hanušová. Někteří obchodníci věří v serióznost svých zákazníků, takže si nechají zboží zaplatit, až když ho vyzkoušíte.

Máme nějakou záruku?
Obchodování přes internet je do značné míry založené na důvěře mezi lidmi, kteří se do té doby nikdy neviděli a kteří můžou být každý třeba z jiného konce republiky. „S ohledem na vysoký počet transakcí, které u nás denně probíhají, není technicky možné, aby Aukro ručilo za prodávané předměty. Přesto se snažíme pro bezpečnost obchodování udělat maximum. V případě, že transakce není úspěšná a kupující se stane obětí podvodu, garantuje Aukro vyplacení náhrady kupujícímu až do výše 20 000 Kč, ovšem za podmínky, že takovou událost nahlásí Policii ČR,“ říká Lenka Hanušová. Pokud je zboží dodáno v jiné kvalitě, než prodejce sliboval, nejprve se pokuste situaci vyřešit s ním. Až když se nedohodnete a nastane problém, obraťte se na samotného provozovatele internetové aukce.

Lákavá cena
Jedním z důvodů, proč jsou aukce tolik oblíbené, je cena. Vydražené zboží totiž často získáte mnohem levněji než v kamenných obchodech. Velkou roli při těchto nákupech hraje i štěstí a adrenalin, a to jsou další lákadla, pro které aukce vyhledává čím dál víc lidí.

Buďte opatrná
Než začnete nakupovat, důkladně si prostudujte reference od ostatních kupujících. Ptala jsem se na zkušenosti z aukce kamarádek a všechny byly nadmíru spokojené a žádná z nich neměla negativní zkušenost, přesto buďte při nákupu ostražitá a spoléhejte se na vlastní zkušenosti a znalost práv spotřebitele.

Na co si dát pozor

- Internetová aukce jako taková není upravená žádným speciálním právním předpisem.

- Aukce není e-shop a nevztahuje se na ni žádná 14denní záruka na vrácení peněz.

- Právo na odstoupení od smlouvy bez udání důvodů máte pouze v případě, že se jedná o podnikatele. U nepodnikatele tuto možnost nemáte.

- Záruční lhůty u nových produktů automaticky při dalším prodeji v rámci dvouleté záruční doby nepřecházejí.

- Prodávající odpovídá za vady, které existují v době převzetí a se kterými jste nebyla seznámená. V případě jejich výskytu máte právo požadovat přiměřenou slevu a v případě vady, která by činila věc neupotřebitelnou, máte právo od smlouvy odstoupit.

- Stejná práva máte v případech, že jste byla ujištěná, že věc má určité vlastnosti, nebo je bez vad a nebyla to pravda.

Autor: Majka Vinická
Video se připravuje ...