Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pozor na nebezpečnou kosmetiku

I na našem trhu se čas od času objeví nebezpečná kosmetika.
16. ledna 2009 | 07:28

Víte, jak zjistíte, zda kosmetika, kterou používáte, není škodlivá, nebo dokonce nebezpečná? Poradíme vám, kam se obrátit, když máte podezření, že s vaším kosmetickým výrobkem není všechno v pořádku.

Spolu s dětskými hračkami nebo elektronikou se na trhu objevuje i zdravotně škodlivá kosmetika. Na seznamu nebezpečných kosmetických výrobků se nejčastěji objevují laky na nehty s obsahem ftalátů, produkty na bělení pokožky s obsahem škodlivého hydrochinonu, výrobky do koupele a mýdla, která se podobají potravinám. Letos bylo v rámci Evropy nahlášeno kolem padesáti nebezpečných kosmetických výrobků. Většina z nich se na náš trh vůbec nedostane. Výjimkou byl nález padělků některých druhů zubních past Colgate s nevyhovujícím složením. Ministerstvo zdravotnictví zveřejňuje tyto výrobky na své internetové stránce. Najdete mezi nimi opalovací krémy, sprchové gely, tělová a opalovací mléka nebo také prostředek proti šedivění vlasů.

Není výrobek jako výrobek!

Když se dozvíte, že byl produkt některé kosmetické značky označený jako nebezpečný, neznamená to, že ho musíte okamžitě přestat používat. To se týká jen výrobků, které mají stejný kód, datum výroby nebo datum spotřeby. Nejprve tedy zkontrolujte, jestli vaše kosmetika pochází ze stejné výrobní várky. Všechny potřebné údaje o produktu včetně fotografií uvádí Ministerstvo zdravotnictví ČR na svých stránkách, ale také v tisku a dalších médiích.

I na našem trhu se čas od času objeví nebezpečná kosmetika.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Když vám ublíží

Podnět k prošetření bezpečnosti výrobku můžete podat i vy. "Pokud máte podezření na výskyt komplikací způsobených kosmetickým prostředkem, navštivte lékaře a konzultujte s ním své potíže včetně podezření na možný zdroj těchto potíží – kosmetický prostředek," říká hlavní hygienik ČR Michael Vít. Své podezření nahlaste příslušnému regionálnímu zdravotnickému úřadu. V oznámení uveďte název výrobku, jméno a adresu dovozce, popis výrobku nebo fotografii. Tyto údaje jsou nutné k identifikaci výrobků, ze kterých se pak odebírají vzorky k analýze. Pokud jste opravdu používala výrobek označený jako nebezpečný, ale nemáte žádné potíže, není třeba lékaře navštěvovat.

Reklamace

Ze zákona o ochraně spotřebitele máte právo nebezpečný výrobek reklamovat. "Dovozci nebo distributoři jsou povinni výrobky označené jako nebezpečné okamžitě stáhnout z trhu a umožnit osobě, která tento výrobek vlastní, aby ho mohla vrátit dovozci na jeho náklady" říká Michael Vít. Pokud jste si neschovala doklad o koupi, uplatňujte vrácení peněz přímo u výrobce nebo dovozce.

Autor: připravila: nov; vin