Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dovolená v Rakousku 5x jinak: Co všechno můžete v této zemi zažít?

  • ...
    16. srpna 2020 | 06:00

    Jak si představujete ráj? Jako malý palmový ostrůvek uprostřed blankytně modré mořské hladiny, nebo je vašemu srdci bližší klidné místo skryté v lůně hlubokých lesů s dramatickou kulisou horských štítů v pozadí? Pokud dáváte přednost horskému vzduchu vonícímu jehličím a lučním kvítím, pak si jako v ráji budete připadat na dovolené v Rakousku. Malebná země nabízí mnoho způsobů, jak si užít dny volna přesně podle vašich představ.

  • Rakousko cyklistické

    ...
    Autor: istock.com

    Můžete si vybrat, zda se rozhodnete pro poklidnou vyjížďku lužní oblastí vedoucí podél meandru řeky Lafnitz, nebo pro náročnější trasu kopírující břehy největšího středoevropského stepního jezera Neusiedler See. Nebo také oblíbenou císařskou stezku vedoucí historickým městem Salzburg, lázeňským Bad Ischlem, krajinou hor a jezer představující to nejlepší z Horního Rakouska, Salcburska i Štýrska. Každý další kilometr v pedálech vás přesvědčí o tom, že Rakousko a cyklistika patří k sobě.

  • Pohoda na farmě

    ...
    Autor: istock.com

    Poetiku prázdnin u babičky na venkově si můžete připomenout pobytem na některé z mnoha agroturistických farem rozesetých po rozkvetlých horských loukách. Je jen na vás, zda si budete užívat slastného odpočinku pod pruhovanou duchnou, s čerstvě upečeným chlebem s poctivým máslem a domácí marmeládou, na procházkách panenskou přírodou, při mazlení s hospodářskými zvířaty, nebo se zapojíte do zemědělských prací. Agroturistika je skvělým protipólem hektického života ve městě a pár dní na čerstvém horském vzduchu vrátí do vašeho života ztracenou harmonii.

  • Dovolená s chutí vína

    ...
    Autor: istock.com

    Nad sklenkou jiskřivého moku můžete rozjímat o životě nebo se můžete jen bezstarostně kochat malebně zvlněnou krajinou proslulých vinařských oblastí Wachau, Spitz, Wösendorf, Joching, Weißenkirchen, Dürnstein či Mautern. Pověstnou rakouskou pohostinnost si tu užijete měrou vrchovatou. Degustaci výtečných bílých, růžových i šumivých vín promění talíře obložené domácími uzeninami, sýry, ovocem a marinovanými masy v dokonalé gurmánské hody. Nemusíte mít obavy, že by návštěva vinných sklípků byla nevhodnou rodinnou kratochvílí. Nejmenším návštěvníkům přijde k chuti medově sladký vinný mošt. Před odchodem si pak mohou vtisknout minci do vrstvy ušlechtilé plísně pokrývající stěny sklípku. Zkušení vinaři vám rádi vysvětlí, že tento rituál vám zaručí nejen pevné zdraví, ale i příslib brzkého návratu.

  • Vzhůru na palubu!

    Hallstatt
    Autor: istock.com

    Kraj vinic má nesporné kouzlo i při pohledu z paluby lodi brázdící vody Dunaje. Romantická údolí lemovaná terasovitými svahy, vinicemi, ovocnými sady, středověkými hrady, kouzelnými vesničkami i impozantními kláštery budete mít jako z první řady. Vyznavačům windsurfingu nabízí svou hladinu průzračná ledovcová jezera. Jemný horský vánek ve vlasech a ubíhající hladinu si skvěle užijete třeba na pohádkově krásném Zeller See, na chloubě Štýrska Grundlsee nebo na zasněném Faaker See.

  • Cestou necestou

    Eisriesenwelt
    Autor: istock.com

    Hustá síť dobře značených turistických stezek vás zavede až k vrcholkům Alp, k dunícím Krimmelským vodopádům, na nejvyšší visutý most s vyhlídkou Treppe ins Nichts, do útrob ledové jeskyně Eisriesenwelt, elegantních zámeckých zahrad, na hradní nádvoří, k lesním studánkám, zábavním parkům i do rušných městských ulic. Energii na cesty vám dodají lahůdky tradiční rakouské kuchyně. Proslulý vídeňský řízek, sýrové špecle, tyrolské špekové knedlíky, tafelspitz s pažitkovou omáčkou, sladký císařský trhanec či štrúdl. Ať už zasednete ke stolu v zapadlé horské hospůdce nebo v trendy vídeňské restauraci, vždy si můžete být jisti, že se vám dostane chutné krmě vařené s láskou a podávané s vřelým úsměvem.  

     

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...