Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kam v létě za mořem? Bulharsko už rozhodně není retro!

30. července 2020 | 10:00

Jsem dítě revoluce, takže když jsem měla dost roků na to, abych se podívala k moři, jezdilo se už do Chorvatska a Itálie. Jenomže ten pravý odpočinek vás čeká v Bulharsku. Letecky je to co by kamenem dohodil a vzrůstající obliba této destinace dělá z Bulharska skutečně trendy dovolenou za rozumné peníze. Vyrazte klidně ještě letos, stojí to za to!

Díky své geografické poloze nabízí tato země v létě příjemné teplé klima. Pobřeží Černého moře lemují nádherné dlouhé písčité pláže s pozvolným vstupem do vody. Najdete zde jak živá letoviska s bohatým nočním životem jako Zlaté Písky, Slunečné Pobřeží či Primorsko, tak i klidnější místa jako například Svatý Konstantin či Carevo.

Slunečné Pobřeží si své jméno opravdu zaslouží. Není nic lepšího, než když rovnou z hotelu vyběhnete přímo na písčitou pláž. Moře tu sice kvůli písku není tak průzračné, ale zase kamínky netlačí do nohou a do vody nepotřebujete boty.

Historické památky na každém rohu

Pokud vás nebaví celou dovolenou proležet na pláži, buďte v klidu. Bulharsko svým návštěvníkům nabízí široké možnosti výletů, nudit se tu tedy rozhodně nebudete. Ať už preferujete přírodu nebo kulturní památky, jistě najdete to pravé, čím si dovolenou zpestříte. Bulharsko je na seznamu UNESCO na čtvrtém místě co do počtu historických a kulturních památek. Krásná zákoutí naleznete například v historickém městečku Sozopol či v třetím největším městě Bulharska – ve Varně.

Určitě si nenechte ujít také návštěvu historického Nessebaru. Křivolaké uličky s typickými cihlovo-dřevěnými domky si zamilujete, stejně jako atmosféru, kterou na vás Bulharsko dýchne. Městečko je samozřejmě velkým lákadlem pro turisty, takže vedle klasických suvenýrů tu najdete laciné kopie módních značek. Pokud netoužíte po falešné kabelce nebo bulharské keramice, která v 80. letech nechyběla snad v žádné domácnosti, určitě si přivezte typický růžový olej, který opravdu stojí za nákup.

Skvělé jídlo za pár korun

Dovolená all inclusive je bezesporu pohodlná, ale v Bulharsku se vyplatí volit i polopenzi, nebo klidně i zájezd úplně bez stravy. Na rozdíl od dovolené na Západě je tu totiž levněji, takže si můžete bez problémů dovolit jít na místní speciality, jako jsou například studená polévka z jogurtu tarator nebo koláč s balkánským sýrem banica. Hotely sice nabízejí mnoho dobrého jídla a jeho kvalita se neustále zvyšuje, ale aby vyhověly poptávce klientů, je kuchyně spíše mezinárodní, a nemáte tak příliš možnost ochutnat místní kuchyni, což je škoda.

Zdejší pokrmy jedinečným způsobem kombinují evropskou a orientální tradici. Patrný je vliv jak turecké, tak i řecké kuchyně. Díky své zeměpisné poloze je Bulharsko rájem ovoce a zeleniny. Na své si samozřejmě přijdou i milovníci masa a ryb. Mezi krásné zvyklosti patří sdílení předkrmů, které najdete téměř v každém jídelníčku pod názvem „meze“. Jde o různé druhy studených i teplých předkrmů a chuťovek. Často se meze podává i při pití alkoholu, mimo jiné i z praktických důvodů – člověk se prý pak tak snadno a rychle neopije. Za ochutnání stojí i bulharské víno či typická pálenka rakije.

Autor: red
Video se připravuje ...