Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak ušetřit za vodu aneb Nenechte peníze odtéct do kanálu

Ušetřit za vodu můžete také na toaletě.
12. března 2009 | 12:07

Možná se pousmějete při pomyšlení, že by vás vodné a stočné mohlo přijít levněji. A přitom to je snadné – kapající kohoutek nebo protékající nádržku WC považujte ode dneška za luxus, který si opravdu nemusíte dopřát.

Rok od roku je vodné se stočným dražší. Například Pražané musí od poloviny ledna platit za jeden kubík vody 55,12 Kč, tedy o necelá čtyři procenta víc než vloni. V Brně stojí vodné se stočným ještě více, 56,67 Kč. Co s tím? Nezbývá než začít s vodou opravdu hospodařit.

Kohoutky a chytrá baterie
Prvním krokem k nižšímu účtu? Pravidelná údržba vodovodních baterií a WC. Pokud vám kape kohoutek, vyměňte těsnění. Ačkoli se pár kapek zdá jako banalita, za rok může váš vodoměr natočit i o pár desítek litrů navíc. Ztráty u WC jsou však vyšší. Ještě máte doma starou toaletu, která při jednom spláchnutí spotřebuje 10 litrů vody? Pomozte si třeba úsporným závažím (stojí asi 100 Kč), stačí ho vložit do plovákové nádržky. Jakmile přestanete držet splachovací páku, odtok vody se zastaví. Úspornější variantu samozřejmě nabízí nové WC se dvěma tlačítky, šetřícím na 3,5 l a větším na 6 l, případně WC se systémem start/stop, kdy si zmáčknutím tlačítka sami regulujete, kolik vody z nádržky vyteče.

Ilustrační foto
Autor: Famous

Podobné je to i při mytí rukou. Pokud máte na teplou a studenou vodu dva samostatné kohoutky, trvá jejich „namíchaní“ zbytečně dlouho. Vodní ztrátu omezíte pákovou baterií, ještě lepší řešení nabízí termostatická směšovací vodovodní baterie (koupelnová i kuchyňská) se dvěma kohoutky, které slouží k regulaci průtoku vody a její teploty. Navíc k jejich vybavení patří bezpečnostní tlačítko, bránící spuštění horké vody. Chytrá baterie dokáže „vyrobit“ vodu o ideální teplotě i tlaku během pár sekund.

ODBORNÍK RADÍ

„V domácnostech proteče nejvíce vody – kromě toalety – koupelnovým a kuchyňským kohoutkem,“ připomíná Radovan Hruška z firmy Sapho koupelny.

Radovan Hruška z firmy Sapho koupelny
Autor: archiv

„WC mísy se dnes už běžně osazují nádržemi, které dokážou splachovat menším nebo větším množstvím vody. Podobně se dá šetřit voda i energie při mytí rukou nebo nádobí, protože některé baterie se prodávají s kartušemi ECO – stop.“ Pomocí zarážky si nastavíte nižší průtok vody a stejně tak teplotu. Více vody (nebo teplejší) poteče, jen když si to zarážkou znovu upravíte. Nové baterie s touto kartuší vypadají elegantně a jejich pořizovací cena nepřevyšuje cenu standardních baterií, pohybuje se od 1000 Kč po 1500 Kč.

Koupání, mytí a praní
Máte rádi vanu plnou vody? Možná ale nevíte, že jste si právě natočili 150 až 200 litrů, které musíte zaplatit. Určitě by stálo za úvahu střídat koupel se sprchováním, sprcha „spolkne“ 50 až 60 litrů vody, při použití úsporné hlavice se stop ventilem i méně. Nebo si alespoň pořiďte menší vanu, třeba sedací. Pomohou i zdánlivé maličkosti: při čistění zubů si vodu na vyplachování úst natočte do sklenky, při holení ji napusťte do umyvadla. A než se pustíte do praní, zvažte, zda je pračka dostatečně vytížená - pokud ne, spusťte program na poloviční dávku oblečení.

Vana by vám měla sloužit hlavně k relaxaci.
Autor: archiv firmy Kaldewei

Navíc šetřit můžete nejen za vodu, ale i její ohřev, stačí použít výměník. Po měděných profilech stéká odpadová voda ze sprchy, uvnitř proudí studená voda, která se od teplé ohřeje na 22 až 25 °C. Takto připravená voda se přivádí do termostatické baterie na její studenou stranu.

Úspory v kuchyni
Další plýtvání se odehrává v kuchyni, třeba při mytí nádobí pod tekoucí vodou. Raději si napusťte plný dřez teplé a v nové čisté vodě nádobí opláchněte od zbytků saponátu, vhodnější by však bylo zvážit, zda nepořídit myčku nádobí. A pokud ji máte, ale stále předmýváte nádobí a příbory před jejich vložením do myčky, raději to dělejte v napuštěném dřezu. Také zbytky jídla nesplachujte do WC, patří do popelnice. Zmrazené pokrmy nerozehřívejte pod tekoucí horkou vodou, nechte je přes noc v lednici nebo je rozmrazte v mikrovlnné troubě.

Malí pomocníci
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Dát konkrétní příklad – kolik bere vody mytí nádobí, když kohoutek stále teče, kolik, když mám plný dřez a pak oplachuje a srovnání s myčkou nádobí.

Zdroje z přírody
Máte-li zahrádku, využijte přírodu a šetřete díky dešťové vodě. Dva tři sudy nezaberou moc místa, navíc se dešťovka hodí pro zavlažování záhonů a trávníku, což vám určitě potvrdí dědové a babičky Poslouží však i v domácnosti, třeba jako užitková voda na splachování WC nebo k zalévání pokojových rostlin.

Ať už máte na zahradě vysázeno cokoliv, neměla byste zapomínat na zavlažování.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

A pokud plánujete investici do vlastního zdroje vody, pořiďte si studnu vrtanou nebo kopanou. U vrtané studny stojí 1 m podle průměru vrtu od 700 (150 mm) do 1800 Kč (220 mm), za 1 m kopané studny zaplatíte od 5 do 6000 Kč podle druhu podloží. Během několika let se peníze vrátí, kromě zalévání zahrady můžete kvalitní vodu využít i doma, na praní nebo úklid.

NAŠE TIPY

Malé velké úspory

* Nástěnný sud na dešťovou vodu se hodí do menších zahrádek. Má zabudovaný podstavec, vejde se do něj až 220 litrů a prodává se včetně montážní sady, se kterou ho napojíte rovnou na okapovou rouru. Odolný plast navíc vydrží i špatné počasí a sluneční záření. A čerpání vody do konve? S pomocí kohoutku na dolní hraně to bude hračka! Sud o rozměrech 150x61x32 cm prodává zásilkový obchod Schäfer Boutique za 4515 Kč.

Nástěnný sud na dešťovou vodu se hodí do menších zahrádek. Má zabudovaný podstavec, vejde se do něj až 220 litrů a prodává se včetně montážní sady, se kterou ho napojíte rovnou na okapovou rouru.
Autor: Schafer Boutique

* Proč byste si měli pořídit na všechny baterie antivápenné perlátory? Provzdušňováním vody vyvolávají dojem naplno puštěného kohoutku. Vnitřní část je z plastu, proto se v nich neusazuje vodní kámen, při čistění se dají snadno rozebrat na tři součástky – pochromovaný obal, plastový směšovač a gumové těsnění. Koupíte je zhruba za 70 Kč v obchodech s koupelnovými doplňky.

Proč byste si měli pořídit na všechny baterie antivápenné perlátory? Provzdušňováním vody vyvolávají dojem naplno puštěného kohoutku.
Autor: AZ koupelny

Autor: Olga Trešlová
Video se připravuje ...