Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

10 účinných rad, jak ušetřit za elektřinu

Jak ušetřit za elektřinu
29. ledna 2009 | 11:11

Dodavatelé elektřiny nám připravili nepříjemný novoroční dárek. Od ledna letošního roku podražili o 9,9 až 16 %. Poradíme vám, jak náklady na elektrickou energii co nejvíce snížit.

Pokud proudem topíte a ohříváte vodu, budete při příštím vyúčtování doplácet až 7000 korun, ale i když doma jen svítíte, vaříte a užíváte běžné spotřebiče, zaplatíte dodavateli energie zhruba o 900 korun více než loni. Jde o největší zdražení za posledních čest let. Jak se mu bránit?

1. Kolik odebíráte elektřiny?
Zajímá vás, kolik vaše spotřebiče skutečně odebírají energie? Pořiďte si wattmetr, přístroj na jeho měření. Tuto malou a chytrou krabičku jednoduše zasunete do zásuvky a jakýkoli spotřebič pak připojíte přes něj. Lehce pak odhalíte největšího žrouta elektřiny ve vaší domácnosti, protože díky wattmetru přesně změříte jeho skutečný odběr. Jeho cena se pohybuje od 400 korun do 1000 korun.

Jste z Prahy nebo sem máte cestu? Můžete si zdarma půjčit kufřík s měřicím přístrojem o velikosti rozdvojky, který umístíte jako mezičlánek mezi elektrickou zásuvku a spotřebič.
Autor: www.pre.cz

2. Správné osvětlení
Zhruba čtvrtinu plateb vaší domácnosti tvoří osvětlení. Ušetříte na něm správným rozmístěním osvětlovacích těles. Centrální osvětlení místnosti můžete nahradit bodovými světly, omezte dekorativní osvětlení a ven si pořiďte světlo, které reaguje na pohyb. Vyhoďte staré žárovky a nahraďte je zářivkami a úspornými žárovkami, které vám ušetří až 80 % energie. Nezapomínejte zhasínat v místnostech, kde nikdo není. Nenechávejte svítit přes noc.

Jak ušetřit za elektřinu
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

3. Úsporné praní
Snížením praní z 90 stupnů na 60 se sníží spotřeba elektřiny až o 25 %. Kvalitní prací prášek také snižuje spotřebu energie, protože umožňuje kvalitní praní i při nižší teplotě. Vyvářku a předpírku používejte jen tehdy, když je to opravdu nutné. Tyto programy jsou velmi energeticky náročné. Alespoň dvakrát za rok vyčistěte filtr odtokové vody.

4. Drobné finty
Jsou to sice drobnosti, ale i ty vám během roku přinesou úsporu energie. Ve varné konvici ohřívejte jen potřebné množství vody. Na sporáku vařte vždy s pokličkou a počítejte se zbytkovým teplem, které udržuje plotýnku teplou ještě po vypnutí. Používejte talkové hrnce, které vám mohou ušetřit až 50 % energie. Myčku na nádobí zapínejte jen, když je opravdu plná a pokud není nádobí silně znečištěno, využívejte úsporné programy.

Také při nákupu myčky si zjistěte předem, koli energie spotřebuje.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

5. Nahraďte staré přístroje
Nové spotřebiče vyžadují sice prvotní náklady, ale jsou vyráběny v energeticky nejspornější třídě A, takže vám mohou ušetřit až 30 % energie. Tato investice se vyplatí hlavně u spotřebičů, které používáte nejčastěji. Především lednice a mrazáky, které jsou zapnuté stále. Stará lednice spotřebuje za deset let zhruba energii za 37 000 korun, nová za stejnou dobu 11 000 korun.

Jak ušetřit za elektřinu
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

6. Nenechte spotřebiče podřimovat
Omezte využívání klidového režimu (stand by) u některých elektrospotřebičů - televize, DVD, audio sestavy nebo počítače. I nečinné elektrospotřebiče berou elektrickou energii ze sítě. Dopřejte jim úplnou přestávku a vypněte je, protože i spořiče obrazovky spotřebují mnoho elektrické energie. Ideální je používat prodlužovaní kabel s více zásuvkami a vlastním vypínačem.

7. Jak na ledničku
Lednici často odmrazujte, námraza vyšší než 3 mm zvyšuje náklady na elektřinu až o 75 %.
Chladničku nebo mrazničku neumisťujte příliš blízko u stěny, do rohu, nebo dokonce do výklenku. Omezí se tak jejich výkon. Do jejich blízkosti nestavte tepelné spotřebiče.

 

Cladničky by nikdy neměla stát přímo u stěny.
Autor: archiv Amica, Indesit, Hotpoint - ARISTON, SHUTTERSTOCK.COM

Nedoporučuje se ukládat do mrazničky tekuté potraviny, např. polévku, nápoje či vodu. I zmrzlé tekutiny se odpařují a vytvářejí námrazu. Pro obyčejný provoz stačí teplota uvnitř chladničky + 5 °C, při snížení na + 3 °C stoupne její spotřeba o 15 %. Úspornější jsou kompaktní chladničky s ledničkou a mrazákem. Samotný mrazák spotřebuje příliš mnoho energie.

8. Chytré štítky
Každý elektrospotřebič musí být vybaven štítkem. Z něho zjistíte, do jaké energetické třídy výrobek spadá a kolik energie ke svému provozu potřebuje. Označení A je nejúspornější a nejvíc spotřebuje výrobek označený písmenem G. Ze štítku zjistíte i jak je výrobek účinný (u praček spotřeba vody a kvalita praní u lednic například kvalita izolace).

Jak ušetřit za elektřinu
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

9. Teplo a útulno
Pokud máte elektrické vytápění, snižte před spaním výkon těles. Pokud odjíždíte na celý den pryč, snižte teplotu na 17 stupňů, místnosti, které trvale neobýváte, jen temperujte. Ideální teplota v místnosti by měla být 22 až 24 stupňů. Snížením teploty o jeden stupeň ušetříte 6 % spotřebované energie. Udržujte vyšší relativní vlhkost vzduchu. V místnosti s velmi nízkou vlhkostí je pro dosažení stejného pocitu tepla potřeba zvýšit teplotu o 2-3°C.

Jak ušetřit za elektřinu
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

10. Aby neutíkala teplá voda
Při ohřevu vody nastavte u zásobníkového ohřívače optimální úspornou teplotu na 45–55 °C, abyste ji nemusela zbytečně míchat se studenou. Nezapomeňte ale na pravidelné jednorázové zvýšení teploty na 70 °C kvůli likvidaci bakterií. Spotřebu teplé vody můžete snížit pomocí perlátoru (provzdušňovacího sítka) v koupelnových i kuchyňských bateriích. Místo koupání ve vaně se sprchujte! Jedna plná vana spotřebuje tolik vody, jako 3-4 příjemné sprchy.

Náš tip: K praní prádla a mytí myčky využívejte co nejčastěji levnější noční proud.

Autor: Marie Vinická
Video se připravuje ...