Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Šetřete přírodu i peníze! Poradíme vám, jak na to.

Každý den si čistím zuby ráno a večer bělicí pastou, a přesto je mám zažloutlé.
9. prosince 2008 | 14:06

Faktury za elektřinu a vodu trápí asi každého z nás. Máme pro vás pár tipů, jak při běžných činnostech v domácnosti ušetříte a ještě k tomu budete ohleduplnější k přírodě.

Práce v kuchyni
Myčku zapínejte až tehdy, když je úplně plná. Jen o jedno mytí v myčce za týden méně vám ušetří 1000 litrů vody za rok. Malé spotřebiče jako kávovar, rychlovarná konvice a podobně spotřebují jen polovinu energie v porovnání s plotnou nebo sporákem. Ledničky a mrazáky je lepší postavit do sklepa nebo do komory, protože je tam chladněji. Teplá jídla nechte nejprve pořádně vychladnout a až potom je vložte do ledničky.

Váš domácí pomocník si zaslouží každý rok návštěvu odborníka.
Autor: archiv firmy Electrolux

Při čištění zubů
Po dobu, kdy si čistíte zuby, zavírejte vodovodní kohoutek. V opačném případě do kanalizace zbytečně odteče 5 litrů vody za minutu. U čtyřčlenné rodiny je to pak skoro 110 plných van ročně.

Sprcha místo koupele
Na jednu koupel spotřebuje člověk přibližně 140 litrů vody. Při sprchování je to ale jen 75 litrů za 5 minut. Jestliže si kvůli tomu ještě koupíte speciální "šetřicí hlavici", spotřeba vody klesne o polovinu.

Systematické žehlení
Prádlo si roztřiďte podle toho, jakou teplotu na žehlení vyžaduje, a začněte u hromádky prádla, které se žehlí při nejnižších teplotách. Můžete tak dříve začít a rychleji potom dosáhnete nejvyššího stupně zahřátí (ušetříte tím 30 procent elektřiny ročně).

Žehlete systematicky.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Přístroje vypněte úplně
Žádný ze svých přístrojů nenechávejte v režimu stand-by. Vypněte je úplně. Čtyčlenná rodina tak ušetří více než 600 kilowatthodin ročně. Velmi praktické jsou i prodlužovačky s vícero zásuvkami, které se dají vypnout.

Zapomeňte na nabíječky
Mnoho elektronických přístrojů je už dnes bezkabelových. Ale pozor: každý z nich je pak třeba dobíjet. A nabíječky patří mezi největší "žrouty" energie. Většina energie se spotřebuje na nabití, nikoli na samu funkci přístroje. Proto využijte raději přístroje s kabelovým připojením do zásuvky.

Autor: bm, ola, duš
Video se připravuje ...