Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ušetřete za topení!

Chcete mít v bytě krásně teplo, ale štvou vás vysoké výdaje za topení?
7. ledna 2009 | 11:58

Chcete mít v bytě krásně teplo, ale štvou vás vysoké výdaje za topení, které jsou každým rokem vyšší a vyšší? I s tím si můžete poradit. Máme pro vás triky, jak na to!

Odvzdušněte radiátory

* Stává se vám, že ty vaše jsou v horní části studené? Slyšíte, jak v nich žbluňká? V tom případě se vám dovnitř dostal vzduch. Důsledek: horká voda nemůže cirkulovat a radiátory se nezahřejí celé. Měla byste je (nebo třeba i jen jeden) odvzdušnit! Jak na to? Zbytečný vzduch vypustíte pootočením ventilu speciálním klíčem. Hned poté, co z ventilu začne odtékat proud vody, ho opět utáhněte. Pro případ, že trocha vody vyteče, mějte dopředu připravený kbelík nebo lavor.

Chcete mít v bytě krásně teplo, ale štvou vás vysoké výdaje za topení?
Autor: PROFIMEDIA.CZ

* Aby radiátory vytápěly váš byt naplno, neměly by být zakryté nábytkem ani závěsy.

Doporučené teploty
Prostudujte naší tabulku a porovnejte jí s teplotou ve vašem bytě či domě. Pokud máte teplotu v některých mísnostech vyšší, pokuste se ji stáhnout na správnou. I jeden stupeň vám totiž dokáže ušetřit i 6 % energie.

Dětský pokoj: 19 stupňů

Koupelna: 22 stupňů

Ložnice: 18 stupňů

Obývák: 22 až 24 stupňů

Kuchyně: 19 až 20 stupňů

Pamatujte na zvlhčování vzduchu

Čím vlhčí je vzduch v místnosti, tím teplejší se vám bude teplota vzduchu zdát. Nejlepší je 60% vlhkost. Tu získáte například za pomoci elektrického zvlhčovače vzduchu. Pokud byla před tím vlhkost vzduchu 30 až 40%, můžete nyní teplotu snížit o dva stupně bez toho, abyste se cítila nepříjemně. Vlhkost snadno změříte vlhkoměrem, který postavíte někam do mísnosti.

Strelície
Autor: Holandská květinová kancelář, www.plumerie.cz

Pomoct vám mohou i rostliny. Mimo to, že zútulňují domov a očišťují vzduch, ovlivní i vaše náklady na domácnost. Zvyšují totiž vlhkost vzduchu.

Zabraňte průvanu

Skrze škvíry pode dveřmi vám uniká mnoho tepla. A to stojí peníze navíc. Je tu ale praktická pomoc: zábrana proti průvanu. Ať už ve formě speciálního těsnění z umělé hmoty, které se dává pod dveře. Pomůže vám i dlouhé plyšové zvířátko (většinou právě vyrobené pro tento účel, například v podobě hada), které se přikládá k prahu, případně na okenní parapet.

Autor: bm, ola, duš
Video se připravuje ...