Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vadí vám, že elektřina a plyn jsou stále dražší? Pořiďte si krb!

Nabídka krbů na trhu je pestrá.
19. prosince 2008 | 11:15

Venku za okny je nevlídno a vy máte pocit, že vám sychravé počasí zalézá za nehty? Zatopte si v krbu! Příjemné teplo a pohodu vám snad nezkazí ani fakt, že ceny plynu a elektřiny opět stouply.

Nabídka krbů na trhu je pestrá, můžete si pořídit otevřený krb na dřevo, uzavřené krbové vložky (na dřevo, dřevo a uhlí), koupit si krb plynový (na zemní plyn nebo propan butan), případně elektrický. A věřte nebo ne, dokonce existuje i krb na biolíh! S krby na plyn a elektřinu se sice ochudíte o část romantiky, zato si je můžete dát do bytu v panelovém nebo činžovním domě, kam klasický krb na dřevo nedostanete kvůli komínu. Ovšem právě klasika slibuje nejvíc tepla.

Nabídka krbů na trhu je pestrá.
Autor: Semaco, Topsys

Podle čeho vybírat
V první řadě se ptejte na výkon a jemu přizpůsobte také parametry komína. Jednodušší to bude u novostaveb, kde se komín postaví z cihel, prefabrikovaných dílů nebo nerezových trubek podle zvolené krbové vložky. Ve starších objektech však hrozí problém – správný krbový komín má být vysoký minimálně 4 m, musí přesahovat střešní hřeben o 1 m a jeho průměr se řídí podle výkonu krbové vložky (tuto informaci vám prozradí výrobce nebo prodejce). Pokud tedy máte starší komín, musíte ho nechat prohlédnout odbornou firmou, případně upravit jeho průměr frézováním a pak ho opatřit nerezovou vložkou. Aspoň dvakrát do roka si nechte komín prohlédnout a vyčistit odborníky.

Nabídka krbů na trhu je pestrá.
Autor: Semaco, Topsys

Teplo na míru
Plánujete postavit si otevřený krb, nebo jste se rozhodli pro uzavřenou vložku? První varianta sice nabídne vůni a zvuk hořícího dřeva, ale moc se neohřejete (účinnost otevřeného ohniště je 10 až 20 procent) a musíte počítat s častějším úklidem kvůli prachu. Otevřené krby se staví většinou na míru, ohniště může být šamotové nebo z prefabrikátu a průměr komína musí být větší v závislosti na velikosti krbu. Cena? Rozpětí je velké, od 20 do 100 000 Kč.
Naopak uzavřená krbová vložka slibuje účinnost až o 80 procent. Právě proto se při výběru vložky poraďte ve specializované prodejně. V nabídce jsou buď litinové, ocelovo-litinové, ocelové nebo plechové vložky. Ocelové vložky mají moderní design, litinové působí starožitně, ale oba materiály dobře drží teplo. Plechové vložky bývají cenově nejdostupnější, rychleji však vychladnou, mají kratší životnost a snadněji se deformují. Vložky se většinou musí obestavět. A co za to? Krby s uzavřenou vložkou vyjdou od 16 do 105 000 Kč.

Nabídka krbů na trhu je pestrá.
Autor: Semaco, Topsys

Teplý vzduch a voda
Potřebujete vytopit halu o rozloze 100 m²? Postačí vám krb s výkonem 10 kilowattů. "Vždy záleží na tom, v jakém domě krb stojí. Pokud budete mít zateplený objekt s novými okny, jsou tepelné ztráty mnohem nižší než u starého domu bez zateplení a izolace, z materiálů, které mají špatný tepelný odpor," radí Vladimír Klíma z firmy Topsys. "Dalším hlediskem je například účel, ke kterému dům využíváte – k bydlení, nebo jen k rekreaci?"
S krbem však lze vytápět i další místnosti v domě, a to díky teplovzdušným rozvodům a ventilátorům (pokud vedete teplo do vzdálenějších místností) nebo si připojit teplovodní systém, který bude teplou vodou zásobovat radiátory, případně podlahové topení. Pokud si navíc pořídíte i zásobník na vodu, ušetříte za ohřev na koupání nebo mytí nádobí.

Nabídka krbů na trhu je pestrá.
Autor: Semaco, Topsys

Zatápět a topit
Pokud si nakonec zvolíte krb na dřevo, pečlivě vybírejte palivo. Na zatápění používejte třísky z měkkého dřeva, například smrku nebo borovice, na topení naopak polena z tvrdého dříví, která dlouho hoří sálavým plamenem, mají vysokou výhřevnost a dokonale vyhoří. Nejvhodnější je buk, dub, dřevo ovocných stromů, bříza, jasan nebo habr. Polínka musí být dobře vyschlá, zcela nevhodné je dřevo s pryskyřicí nebo natírané chemickými přípravky, dehtem, dřevotříska a podobně. Ovšem zatopit se dá i dřevěnými briketami, pozor jen, aby neobsahovaly chemická pojidla. A ceny? Za desetikilové balení dřevěných briket zaplatíte 32 až 40 Kč, stejné množství krbového dříví se pohybuje od 30 do 45 Kč. V některých krbových vložkách lze využívat i uhlí nebo brikety, ale pak počítejte s častějším čištěním krbu, především skla, i komína, protože toto palivo více dehtuje. A novinka? Ekologické palivo Leaf Log neboli brikety z listí. Váží 1,2 kg, dokáže hořet téměř 3 hodiny a slibuje výhřevnost 27,84 MJ/kg.

ANKETA

Zastavení zpěváka Ladi Kerndla

Laďa Kerndl
Autor: Semaco, Topsys

"Jsem zastáncem otevřeného krbu, doma a na chalupě mám celkem čtyři vnitřní a jeden venkovní. V krbu zatápím denně, i v létě, a je to vůbec první věc, kterou udělám, když ráno vstanu. Krásně se u něj odpočívá, třeba pozdě v noci, když přijedu z koncertu, sednu si, otevřu pivo, dívám se do plamenů, hodnotím uplynulý den a plánuju budoucnost. U krbu si vždycky vzpomenu na dětství, když jsme s klukama dělali ohýnek z bramborové natě a na něm si pekli brambory, nebo jak jsem o pár let později se svou trampskou osadou Tomahawk prožíval překrásné chvíle u ohňů."

Výběr krbů je opravdu velký

GF 02
Krb ze sklaváží 20 kg a lze ho přemísťovat.
Palivo: biolíh Bioflame (1 l 77 Kč)
Výkon: 2 kW
Rozměry: 36x37x 37 cm (VxŠxH)
Cena: 19 500 Kč
Prodejce: ATEKK 07

GF 02
Autor: archiv firmy

Pintor
S tímto krbem můžete temperovat další místnosti.
Palivo: dřevo
Výkon: vložka Europa 7 - 12 kW
Rozměry: 118,5x 118,5x70 – 75 cm (VxŠxH)
Cena: 140 510 Kč
Prodejce: Topsys

Pintor
Autor: archiv firmy

Cosmos 145
Tento model má dálkový ovladač.
Palivo: plyn
Výkon: 8 kW
Rozměry: 60x155x37 cm (VxŠxH)
Cena: 128 620 Kč
Prodejce: Semaco

Cosmos 145
Autor: archiv firmy

Lars
krbové ostění komplet s elektrickou krbovou vložkou
Palivo: elektřina
Výkon: 2 kW
Rozměry: 96x91x13,3 cm (VxŠxH)
Cena: 12 389 Kč
Prodejce: Profi elektro

Lars
Autor: archiv firmy

Pozn.: U zakázkových krbů je možné vybírat různé druhy vložek a rozměry obestavby.

Autor: Olga Trešlová
Video se připravuje ...