Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šetřete, kde se dá

Já, na rozdíl od přítele, pravidelně šetřím.
19. listopadu 2008 | 11:50

Máte pocit, že vaše výdaje na domácnost jsou neúměrně vysoké? Určitě se s tím dá něco udělat. Inspirujte se našimi tipy.

Dávejte pozor na rozměry
Při vaření je důležité, aby hrnec odpovídal velikosti plotny. Když je průměr hrnce o tři centimetry menší než průměr ploténky, téměř třetina energie přichází nazmar. A pokud je to jenom trochu možné, používejte pokličky.

Dávejte přednost "bezejmenným" produktům
Mnoho neznámých produktů za výhodnou cenu z diskontů se při spotřebitelských testech umístilo na daleko lepších příčkách než jejich drazí značkoví konkurenti. Určitě se vyplatí vyzkoušet je.

Kupujte náplně
Ať už mýdlo, anebo čistící prostředky v podobě náhradní náplně jsou přibližně o 30 procent levnější než originální jednorázové balení.

Půjčování místo koupě
Před koupí nějakého drahého náčiní si raději rozmyslete, jestli se vám spíš nevyplatí jenom si ho vypůjčit. Vyjde vás to laciněji. Dnes už takové služby nabízejí i mnohé obchodní domy.

 

Rozbijte prasátka, ukliďte si v peněženkách!
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Pište si seznam
Nakupovat choďte jen cíleně a před nákupem si vždy napište seznam, co všechno potřebujete. Tohoto seznamu se při nákupu držte. Ušetříte! Je totiž prokázané, že lidé s takovým soupisem nakupují méně "nepotřebných" věcí.

Najděte žrouty energie
Přestali jste na svých spotřebičích používat systém stand-by? Šetříte energii, kde se dá, ale i tak vaše náklady na elektřinu neklesají? Nasaďte energetického detektiva. Přístroj na měření spotřeby energie jednoduše zapojte do zásuvky a do měřiče zasuňte zástrčku od přístroje. Zkontrolujete si tak, jaký má spotřebič odběr energie. Ty spotřebiče, které budou vykazovat nejvyšší příkon elektřiny, vyřaďte nebo jejich užití omezte na minimum.

Tmavší formy pečou lépe
Na pečení používejte raději jen tmavé plechy a formy na pečení. Tmavá barva totiž lépe udržuje teplo, koláče i maso je tak rychleji hotové. A toto vše vám opět ušetří energii. Rychlejší pečení zajistí i silikonové formy.

Autor: bm, ola, duš
Video se připravuje ...