Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Víme, jak ušetřit v domácnosti

Také při nákupu myčky si zjistěte předem, koli energie spotřebuje.
14. ledna 2009 | 13:54

Vadí vám neustálé zvyšování cen za elektřinu a plyn? A zkusili jste už omezit energetickou náročnost své domácnosti? Uspoříte, když změníte své návyky nebo si pořídíte energeticky úspornější spotřebičů.

Šetřit se dá jednoduše a nemusí vás to nic stát. Například v zimě doma větrejte jen několik minut, třeba víckrát během dne. Také zavírejte dveře do místností, kde se netopí, a večer zatáhněte žaluzie nebo závěsy, zabrání úniku tepla okny. Neměly by však – stejně jako záclony a nábytek – zakrývat radiátory.

Až pětadvacet procent elektřiny můžete ušetřit, pokud při praní místo programu na 90 °C zvolíte 60 °C.
Autor: archiv Amica, Indesit, Hotpoint - ARISTON, SHUTTERSTOCK.COM

Úspory bez investic
Máte rádi teplo v celém bytě? Doporučené teploty jsou 20–22 °C pro obývací pokoj a kuchyň, 20–21 °C pro dětský pokoj, 18–20 °C v ložnici, v chodbě a předsíni stačí 17–19 °C a v koupelně více, 22–24 °C. Místnosti, které neobýváte, nevytápějte, ale temperujte. Ráno před odchodem z domova snižte teplotu na 15–17 °C a totéž udělejte, než půjdete spát. Používejte také zvlhčovače vzduchu. Máte-li v bytě nebo rodinném domě topnou soustavu, jednou za čtvrt roku ji odvzdušněte. A když budete dopouštět vodu do systému, dbejte i na udržování dostatečného tlaku vody.

Změřte si spotřebu

Jste z Prahy nebo sem máte cestu? Můžete si zdarma půjčit kufřík s měřicím přístrojem o velikosti rozdvojky, který umístíte jako mezičlánek mezi elektrickou zásuvku a spotřebič. Změříte si spotřebu, proud, napětí, dobu provozu spotřebiče, minimální a maximální příkon a podobně. Přístroj také umí vyhodnotit finanční náklady na spotřebovanou energii. Naměřené hodnoty se zobrazují na LCD displeji a paměti se uchovávají i po odpojení měřicího přístroje ze sítě. A kde půjčují tento chytrý kufřík? V obchodní síti DATART nebo v poradenském středisku PRE.

Jste z Prahy nebo sem máte cestu? Můžete si zdarma půjčit kufřík s měřicím přístrojem o velikosti rozdvojky, který umístíte jako mezičlánek mezi elektrickou zásuvku a spotřebič.
Autor: www.pre.cz

Šetříme v kuchyni
Při vaření přikrývejte hrnce pokličkami, urychlíte tím celý proces, a hrnce s menším průměrem nedávejte na velké hořáky, které mají vysokou spotřebu. Nenechávejte zbytečně zapnuté kuchyňské elektrospotřebiče a věnujte se údržbě lednice a mrazničky. Neměly by stát ve výklencích a blízko u stěny, tím snižujete jejich výkon. Do sousedství lednice a mrazáku nedávejte tepelné spotřebiče a pravidelně je odmrazujte. Námraza vyšší než 3 mm dokáže zvýšit spotřebu až o 75 procent. Pokud používáte myčku na nádobí, využívejte hlavně bioprogramy, které jsou šetrnější a mají kratší dobu mytí. Pokud nemyjete silně znečištěné nádobí, nepředmývejte ho a zapněte program s nižší teplotou vody, například na 50 °C.

Kuchyni zbytečně nevytápějte, doporučená teplota se pohybuje kolem 20 °C.
Autor: archiv Amica, Indesit, Hotpoint - ARISTON, SHUTTERSTOCK.COM

Levné praní
Až pětadvacet procent elektřiny můžete ušetřit, pokud při praní místo programu na 90 °C zvolíte 60 °C. Jednotlivé druhy oblečení perte, až s nimi naplníte pračku, případně zvolte možnost poloviční dávky. Omezte také předpírku a vyvářku, prádlo se zbytečně opotřebovává a oba procesy jsou velmi náročné na energii. Raději si kupte kvalitnější prací prášek, který oblečení dobře vypere i při nižších teplotách. U pračky i sušičky dbejte na pravidelné čištění filtrů, a než se dáte do žehlení, roztřiďte si prádlo, abyste během práce nemuseli žehličku zbytečně přepínat.

Vybíráme spotřebiče
Dosluhuje vám lednice, mrazák nebo pračka, ale je vám líto je vyhodit? Zamyslete se, nové spotřebiče jsou energeticky méně náročné a investice do nich vložená se brzy vrátí. Označují se energetickým štítkem, například u lednic a mrazniček v nich najdete informace o dodavateli, značce modelu, kopii eko-značky (v případě, že byla výrobku udělena), spotřebě energie (v kWh za rok), součtu čistého úložného objemu všech chladicích a mrazicích prostor pro potraviny a hlučnosti. Kupte si výrobky označené hodnotou A a vyšší, například spotřebič třídy A+ za deset let provozu ušetří oproti spotřebiči C až 8000 Kč.

Cladničky by nikdy neměla stát přímo u stěny.
Autor: archiv Amica, Indesit, Hotpoint - ARISTON, SHUTTERSTOCK.COM

Podobně postupujte i při koupi pračky: na jejím energetickém štítku je kromě energetické účinnosti důležitá spotřeba energie v kWh na cyklus (při použití normalizovaného cyklu 60 ºC, bavlna), účinnost praní a odstřeďování, náplň pračky v kg, spotřeba vody při normalizovaném cyklu nebo hlučnost. Pokud plánujete i nákup sušičky, pořiďte si raději samostatnou, kombinované spotřebiče mívají vyšší spotřebu.
A při nákupu myčky na nádobí? Řiďte se nejen počtem osob v domácnosti (například čtyřčlenná rodina by měla mít myčku minimálně pro 8 až 12 sad), ale také energetickým štítkem (třída energetické účinnosti, spotřeba energie v kWh na cyklus při normalizovaném cyklu, třída účinnosti mytí a sušení...) i vybavením spotřebiče (přestavitelné koše, zásobníky mycích přípravků, filtry, způsob sušení, Aqua Control).

LCD televize Toshiba 37 A3000 PG
Autor: Ondřej Stratilík

Nová elektronika
Zvykněte si šetřit rovněž na elektronice. Nezapínejte zbytečně televizi nebo rádio, omezte i udržování elektroniky (například DVD, videorekordéru, domácího kina) v pohotovostním režimu (stand by). Přestávku můžete dopřát také počítači, obrazovce a tiskárně.
Při nákupu domácí elektroniky se zeptejte, které spotřebiče mají nejnižší stand by spotřebu, především u televize, domácích zvonků, telefonů a faxů, satelitního zařízení, DVD nebo videa.

ODBORNÍK RADÍ

Mgr. Pavel Janík,
Pražská energetika

Mgr. Pavel Jarník
Autor: archiv

"Energetická třída označuje náročnost přístroje na spotřebu elektrické energie vzhledem k dalším veličinám. Měří se podle standardizovaných norem EU, kde každá kategorie spotřebičů má jinou metodiku laboratorního měření," uvádí Mgr. Pavel Janík z Pražské energetiky. "Jednotlivé třídy jsou na energetickém štítku barevně odlišené písmeny A až G (A je nejúspornější, G je energeticky nejnáročnější). U chladniček, mrazniček a jejich kombinace se lze setkat i s označením A+, A++ (chladničky a mrazničky ve třídě A+ musí mít minimálně o 25 procent nižší spotřebu elektrické energie než ve třídě A)." Co je ještě důležité? Hodnotit spotřebiče se stejným objemem. Srovnejte si třeba dvě kombinované chladničky, obě v energetické třídě A. Takzvaná americká chladnička má celkový objem přes 500 litrů a spotřebuje přes 511 kWh za rok, kdežto kombinovaná chladnička o celkovém objemu 256 litrů "slupne" 281 kWh za rok. Spotřeba elektrické energie je u druhé o 55 procent nižší než u první."

Zdroj: www.setrimeenergii.cz, www.pre.cz, foto: www.shutterstock.com a archiv PRE

Autor: Olga Trešlová
Video se připravuje ...