Jak po menopauze nepřibrat? Jezte víckrát denně a posilujte svaly

Jak po menopauze nepřibrat? Jezte víckrát denně a posilujte svaly
18. února  2015 
 06:00

Nejedna žena si posteskne nad tím, že od přechodu přibrala. Většinou mluví tak o pěti, šesti kilech navíc. Ve formě tuků se nejčastěji ukládají v okolí břicha. Bohužel je to součást našeho života, protože jedním z příznaků menopauzy je i zpomalení metabolismu. Takže to, co jste si ještě nedávno mohly dovolit, je nyní tabu. Neznamená to ale, že se tomu musíte poddat. Stačí začít více hlídat denní energetický příjem a přidat na pohybu. 

Pokud se žena po padesátce rozhodne hubnout, její denní energetický příjem by měl činit  4000 až 5000 kJ. Pro udržení váhy stačí příjem zvýšit o 1000 kJ. Aby to ale fungovalo, musíte kromě přijímání energie také nějakou vydávat. Proto myslete na dostatek pohybu. A to jakéhokoliv, protože i sebemenší aktivita je lepší než žádná aktivita!

 

Cvičení nenáročná na pohybový aparát

Dostatek pohybu je pro hubnutí naprostou nezbytností i ve vyšším věku.
Autor: Shutterstock.com

 

S narůstajícím věkem už ale nemusíte běhat maratony a účastnit se závodů typu Iron man. Nejlepší sporty jsou chůze, cyklistika, zumba nebo třeba aqua aerobik. S postupem věku také začínají kosti trochu řídnout, proto by cvičení neměla být příliš náročná na pohybový aparát. Nicméně pokud budete dostatečně sportovat, metabolismus bude fungovat rychleji.

 

I když ho ale nastartujete pravidelným pohybem, je důležité kvůli zpomalujícímu se spalování upravit jídelníček. Spíše než tři velká jídla během dne si jich dejte více, ale menší porce. Více malých jídel během dne dokáže tělo lépe zpracovat. Navíc toto porcování pomáhá udržet hladinu krevního cukru v normě, čímž se sníží riziko rozvoje cukrovky II. typu. 

Střídejte bílkoviny

 

V jídelníčku by vám neměl chybět dostatek bílkovin, jejich zdrojem je třeba libové hovězí nebo kuře bez kůže. Každé jídlo by mělo obsahovat alespoň 20 až 30 gramů této živiny. Ta je důležitá kvůli co nejnižšímu úbytku svalové hmoty. Hlavně zdroje bílkovin střídejte a nespoléhejte se pouze na ty živočišné.

 

Luštěniny
Autor: profimedia.cz

 

Skvělým zdrojem jsou luštěniny jako čočka nebo fazole. Kromě bílkovin mají v sobě i vlákninu, která nejen snižuje hladinu špatného cholesterolu, ale i zpomaluje proces trávení, takže vás zasytí na mnohem delší dobu.

 

 

Vybírejte jen ty správné tuky

 

Tabu by se měly stát bílá mouka a bílý cukr. Celkově by měl jídelníček obsahovat lehká a snadno stravitelná jídla, která nezatěžují organismus a orgány, jako jsou játra nebo ledviny. Snažte se co nejvíce eliminovat potraviny s vysokým obsahem cukrů a tuků.

Po padesáti nezapomeňte na dostatek pohybu. Dejte ale pozor na pohybový aparát!
Autor: Shutterstock.com

 

A i z těch se snažte vybírat jen ty dobré, jako jsou omega-3 mastné kyseliny. Ty získáte třeba z ryb. K tomu si dejte čerstvou zeleninu nebo ovoce. Ale s ním opatrně. Skrývají se v něm cukry, o kterých možná ani nevíte. 

 

Je dobré si také uvědomit, že po padesátce kila nepůjdou dolů tak rychle, jak jste byly zvyklé dříve. Nesnažte se tedy držet různé drastické diety a hladovky, k ničemu to nebude, a naopak by se vám to potom rychleji vrátilo. S věkem nemá smysl se prát, raději se s ním naučte spolupracovat. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji