Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Matkou po padesátce? S transplantovanými vaječníky bez problémů!

Díky transplantovaným vaječníkům budou ženy moci rodit děti i po menopauze.
2. dubna 2012 | 16:45

Přechod, hormonální problémy, rakovina vaječníků. Důvodů, proč ženy už nemohou mít děti je víc. Lékaři však pro ně mají dobrou zprávu. Díky transplantovaným reprodukčním orgánům budou opět plodné. A to nejméně na dalších sedm let.

"Je možné odebrat malý kousek tkáně vaječníků, zmrazit ho, a když žena dosáhne menopauzy, obvykle to bývá kolem 51. roku věku, můžeme jí transplantovat tuto tkáň zpět a přechod se pak vůbec nedostaví," říká Sherman Silber, odborník na neplodnost a jeden z hlavních vědců, kteří se na výzkumu podíleli.

První ženou, která po retransplantaci vlastní rozmražené tkáně porodila už tři zdravé děti, byla lékařka Stinne Holm Bergholdt (35) z Dánska. Po sérii chemoterapií kvůli zákeřné rakovině kostní dřeně se stala neplodnou. Naštěstí z obavy z pozdější neplodnosti požádala před chemoterapií lékaře o odnětí jednoho vaječníku.

Kojenec sice nerozumí slovům, přesto podle tónu hlasu pozná, co mu chce maminka sdělit.
Autor: profimedia.cz

Po osmiměsíční terapii a roční rehabilitaci jí polovinu odňaté tkáně voperovali zpět. Po několika měsících vaječník začal znovu fungovat. První dítě Stinne počala metodou "ze zkumavky".

"Před sedmi lety, jsem touhle dobou dokončila chemoterapii a moje tělo bylo velmi slabé. Teď mám už tři děti a vedu normální život. Je to úžasné,"prozradila šťastná maminka v rozhovoru pro The Sunday Times.

Když se před lety manželé Bergholdtovi rozhodli mít druhé dítě, šli zase na kliniku, tam však lékaři zjistili, že žena už těhotná je. A to přirozenou cestou. Vaječník jí teď dokonce funguje tak dobře, že musí používat antikoncepci.

Pozor, léto není právě nakloněno párům, které chtějí potomka.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Lékařští experti věří, že by tento způsob "léčby" neplodnosti mohl být stejně významný jako antikoncepční pilulka. Ženy by se totiž mohly svobodně rozhodnout, kdy budou mít děti.

Úspěšnost této metody potvrzují i tři ženy, které po transplantaci vaječníků přirozeně počaly a porodily celkem sedm dětí. Jedné z nich voperovali lékaři vlastní "rozmraženou" tkáň, zatímco další dvě obdržely tkáň svých identických dvojčat, aby se zabránilo případnému odmítnutí.
Výsledky ukázaly, že transplantované vaječníky zůstávají funkční po dobu nejméně sedmi let. Zvyšuje se tak pravděpodobnost, že ženy nebudou mít menopauzu a budou se moci stát matkami i v pokročilém věku.

Riskla byste v pozdním věku transplantaci vaječníků kvůli možnosti otěhotnět?
12,3%
87,7%
Děkujeme za Váš hlas!
391 hlasů
2799 hlasů