Pondělí 9. září 2024
Svátek slaví Daniela, zítra Irma
Polojasno 30°C

Znásilnění, útok i podplácení: Které olympijské skandály šokovaly svět?

  • Největší olympijské skandály: Které kontroverze šokovaly svět?
    31. července 2024 | 10:24

    Olympijské hry patří mezi jednu z největších událostí a přestože jsou hlavně oslavou sportu a nezapomenutelných momentů, často jsou doprovázené i mnoha skandály. Které kontroverzní okamžiky šokovaly celý svět a vrhly na olympijské hry stín?

     

  • Krasobruslařka chtěla zmrzačit svou rivalku

    Autor: profimedia.cz

    Skandál kolem Tonyi Harding a Nancy Kerrigan je jedním z nejznámějších a nejkontroverznějších v historii sportu. Tonya Harding byla velkou americkou nadějí na olympijské zlato. Jako první Američanka a druhá žena na světě skočila trojitého axela. Také Nancy patřila mezi špičkové bruslařky. Byla obdivována za svou eleganci a ladnost. Dne 6. ledna 1994, během tréninku na mistrovství USA v Detroitu, byla Nancy napadena mužem, který ji zasáhl kovovou tyčí do pravého kolena. Útok způsobil zranění, které na krátkou dobu ohrozilo její účast na olympijských hrách. Útočník, Shane Stant, se přiznal a nakonec bylo odhaleno, že útok byl součástí plánu vedeného Jeffem Gilloolym, exmanželem Tonyi Harding. Vyšetřování rychle ukázalo, že útok byl naplánován s cílem vyřadit Kerrigan ze soutěže. Tím by se totiž zvýšily šance Tonyi Harding na vítězství. Ta nejprve popírala jakoukoli účast, později ale uvedla, že o plánu věděla a nepodnikla žádné kroky k jeho nahlášení. Tonya Harding byla vyřazena z krasobruslařské asociace, její tituly byly odebrány a dostala doživotní zákaz soutěžit. Kerrigan se zotavila ze zranění a získala stříbrnou medaili na olympijských hrách v Lillehammeru.

    VIDEO: Tohle je česká nástupová kolekce. Olympionici i paralympionici v Paříži zaujmou

    Video se připravuje ...
    Tohle je česká nástupová kolekce. Olympionici i paralympionici v Paříži zaujmou • VIDEO: olympijskytym.cz

  • Dopingový skandál Bena Johnsona

    Ben Johnson
    Autor: wikipedia.cz

    Kanadský sprinter Ben Johnson získal zlatou medaili v běhu na 100 metrů na Letních olympijských hrách v Soulu v roce 1988 a překonal tak světový rekord. Po závodu dokonce řekl, že zlatá medaile je něco, co mu už nikdo nemůže vzít. Bohužel ale neměl tak úplně pravdu. Později byl totiž testován na steroid stanozolol, zakázanou látku, a medaile mu byla odebrána.

  • Američtí plavci si vymysleli historku o loupežném přepadení

    Ryan Lochte
    Autor: profimedia.cz

    V roce 2016 obletěla svět skandální kauza amerických plavců, kteří se údajně stali obětmi loupežného přepadení. Ryan Lochte, který během olympijských her v Riu vybojoval zlato ve štafetě tvrdil, že spolu se svými týmovými kolegy Jimmym Feigenem, Gunnarem Bentzem a Jackem Congerem, byli v Brazílii přepadeni. Později vyšlo najevo, že si celou historku vymysleli. 

  • Olympijský paralympionik zastřelil svou přítelkyni

    Oscar Pistorius
    Autor: profimedia.cz

    Oscar Pistorius byl prvním paralympionikem, který soutěžil na olympijských hrách v Londýně v roce 2012, a získal si tak obdiv po celém světě. Vše však zastínil skandál z roku 2013, kdy Pistorius zastřelil svou přítelkyni Reevu Steenkamp. O rok později byl Pistorius shledán vinným z usmrcení z nedbalosti, a byl odsouzen k pěti letům vězení. V roce 2015 byl však propuštěn do domácího vězení. Prokuratura se proti rozsudku ale odvolala a v prosinci téhož roku byl rozsudek změněn na vraždu s odůvodněním, že si Pistorius musel být vědom, že jeho činy povedou k usmrcení. V listopadu 2017 jeho trest zvýšen na 13 let a pět měsíců.

  • Plážový volejbalista znásilnil 12letou dívku

    Steven van de Velde
    Autor: profimedia.cz

    Ani letošní ročník olympiády v Paříži se neobejde bez kontroverze. Nizozemský plážový volejbal totiž reprezentuje Steven van de Velde, který se přiznal ke znásilnění 12leté dívky. V roce 2016 byl v Británii odsouzen ke čtyřem letům vězení a bylo mu řečeno, že jeho sportovní kariéra skončila. Po roce byl sportovec na základě dohody vydán do rodného Nizozemska, kde mu byl trest zkrácen a měsíc na to byl propuštěn. Jeho účast na letošních olympijských hrách vzbudila velké emoce a i z toho důvodu se Steven van de Velde nesmí pohybovat v olympijské vesnici, nemůže mluvit s médii a jeho přesuny doprovází přísná bezpečnostní opatření.

  • Rumunská gymnastka přišla o medaile kvůli léku proti kašli

    Andreea Raducan
    Autor: profimedia.cz

    Na olympijských hrách v Sydney v roce 2000 excelovala Andreea Raducan. Tehdy šestnáctiletá rumunská gymnastka získala několik zlatých medailí v různých disciplínách. Nakonec však neprošla dopingovým testem, a tak o všechny medaile přišla. Později bylo prokázáno, že zakázaná látka pseudoefedrin byla obsažena v léku proti kašli, který Andreea Raducan užívala. Svá ocenění však nikdy zpátky nezískala.

  • Korupce a uplácení

    Olympiáda Salt Lake City
    Autor: profimedia.cz

    Čtyři roky předtím, než byly zahájeny olympijské hry v Salt Lake City, propukl skandál, který navždy změnil pohled na Mezinárodní olympijský výbor. Ukázalo se totiž, že organizační výbor her v Salt Lake City uplatil desítky členů Mezinárodního olympijského výboru, kteří pak při volbě pořadatele her pro rok 2002 hlasovali ve prospěch Američanů. Šest členů MOV bylo vyloučeno a skandál vyvolal vyšetřování nabídek pro předchozí olympiády. Závěr byl pak pro všechny šokující. K uplácení a korupci ze strany kandidujících měst docházelo po dobu nejméně deseti let před aférou se Salt Lake City.

     

     

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.