Pátek 6. září 2024
Svátek slaví Boleslav, zítra Regína
Polojasno 28°C

Hollywoodské hvězdy, které porazily rakovinu. Dnes apelují na prevenci

  • Které celebrity porazily rakovinu?
    22. července 2024 | 05:00

    Rakovina se nevyhýbá ani slavným. Boj s ní prohráli mimo jiné i naši idolové z mládí, herec Patrik Swayze nebo herečka Shannen Doherty. Větší štěstí mělo jejich pět kolegů, kteří zvládli chemoterapie i náročné operace. Kteří to jsou a o co v rámci osvěty usilují?

    Hollywoodské hvězdy porazily rakovinu a dnes apelují na prevenci.

    Rakovina se nevyhýbá ani slavným. Boj s ní prohráli mimo jiné i naši idolové z mládí, herec Patrik Swayze nebo herečka Shannen Doherty. Větší štěstí mělo jejich pět kolegů, kteří zvládli chemoterapie i náročné operace. Kteří to jsou a o co v rámci osvěty usilují?

  • Jane Fonda (86)

    Jane Fonda
    Autor: profimedia.cz

    Oscarové herečce a propagátorce zdravého životního stylu byl před téměř dvěma lety diagnostikován non-Hodgkinův lymfom (stejnou diagnózu onemocněl například i zpěvák Karel Gott). Po několika měsících léčby však Jane přišla se zprávou, že rakovina je v remisi a její lékař tak mohl ukončit chemoterapii. "Jsem šťastná, protože zatímco první čtyři chemoterapie byly na zvládnutí poměrně snadné, poslední byla drsná.“ Ani to však herečku nezlomilo a dnes se zase může věnovat svým aktivitám.

    „Jsem člověk, který přežil rakovinu, ale také velký klimatický aktivista. Velmi dobře si uvědomuji souvislost mezi životním prostředím a zdravím - zejména rakovinou. Agentura pro ochranu životního prostředí neustále nachází rakovinotvorné chemické látky pocházející z fosilních paliv - jako jsou dioxiny, benzen a naftalen - ve vzduchu, ve vodě, v potravinách, v nábytku, v oblečení, v nádobí, na kterém vaříme..... Jsou také v našich tělech. Tyto jedy se nacházejí dokonce i v pupeční šňůře novorozenců…“, apelovala hollywoodská hvězda, která i v požehnaném věku bojuje za lepší svět.

     

  • Ben Stiller (58)

    Ben Stiller
    Autor: profimedia.cz

    Komediální herec a režisér prodělal agresivní formu rakoviny prostaty před deseti lety. „Přišlo to pro mě jako blesk z čistého nebe. Neměl jsem o tom ani tušení,“ přiznal v talk show Howarda Sterna. Poté, co navštívil urologa, který mu diagnózu oznámil, konzultoval vše s několika lékaři včetně lékaře Roberta De Nira, který měl stejnou diagnózu. Stiller nakonec podstoupil operaci, při níž mu byla prostata odstraněna.

    „Díky velké zručnosti a troše dobrodiní nějaké vyšší moci se operujícímu lékaři podařilo dostat z mého těla veškerou rakovinu. Teď jsem dva roky bez rakoviny a jsem za to nesmírně vděčný,“ napsal Ben v otevřeném dopise po úspěšné operaci. Herec také neúnavně zdůrazňuje, že se stále nechává pravidelně testovat, a nabádá muže, aby si nechali zkontrolovat hladinu PSA, která indikuje přítomnost rakoviny prostaty.

     

  • Sofia Vergara (52)

    Sofia Vergara
    Autor: profimedia.cz
    Herečka s kolumbijskými kořeny má za sebou zkušenost s rakovinou štítné žlázy, která jí byla diagnostikovaná v osmadvaceti letech. Na svém Instagramu přiznala, že v tak mladém věku nečekala, že by se rakovina mohla týkat i jí. "Byla to jen rutinní prohlídka. Ale doktoři mi našli knedlík v krku a to slovo se stalo součástí mého příběhu,“ popsala svou zkušenost. Herečka strávila podle svých slov nespočet hodin na ozařování a nakonec i na chirurgii.

    V rozhovoru pro magazín Health zase prozradila, že strach ze zdraví změnil její pohled na život. "Když procházíte něčím takovým, je to těžké, ale hodně se z toho naučíte. Vaše priority se mění. S maličkostmi už tolik nezapolíte…." Sofia má za sebou v rámci léčby zákrok, kdy jí byla odstraněna část štítné žlázy a léčbu radioaktivním jódem.

     

  • Hugh Jackman (55)

    Hugh Jackman
    Autor: profimedia.cz

    Hollywoodskému idolu byla diagnostikovaná rakovina kůže v roce 2013. Od té doby podstoupil několik zákroků. Loni na jaře australský herec prozradil, že po nedávné lékařské prohlídce podstupuje další testy. Na sociálních sítích sdílel fotografii s obvázaným nosem a vyzval své sledující, aby si nechali zkontrolovat kůži a řídili se radami o bezpečnosti před sluncem.

    „Když jsem byl mladý, vůbec jsem nepoužíval opalovací krém. Byl jsem hlavním kandidátem na rakovinu,“ přiznal se Hugh v rozhovoru pro magazín People v roce 2015. Ve svém Instagramovém příspěvku tak apeloval na všechny, kteří se před sluncem, stejně jako on, nechrání. "Prosím, používejte opalovací krém! Prostě to nestojí za to, bez ohledu na to, jak moc se chcete opálit. Věřte mi!"

     

  • Olivia Munn (44)

    Olivia Munn
    Autor: profimedia.cz
    Atraktivní herečka má za sebou invazivní rakovinu obou prsů v raném stadiu. Loni v květnu podstoupila desetihodinový zákrok, dvojitou mastektomii, disekci lymfatických uzlin a chirurgické ošetření bradavek. Při operaci lékaři objevili v pravém prsu invazivní karcinom o velikosti mandarinky. "Když mi to lékaři po operaci oznámili, vlastně mě to uklidnilo a ujistilo v tom, že jsem se rozhodla správně," řekla herečka v rozhovoru pro magazín People. 

    Na sociálních sítích však přiznala i slabší chvilky. „Opravdu jsem se snažila být připravená, ale pravdou je, že mě nic nemohlo připravit na to, jak se budu cítit, jak to bude vypadat, jak to emocionálně zvládnu. Bylo to mnohem těžší, než jsem čekal​a. Když jsem se viděla poprvé, zhroutila jsem se," přiznala. Po operaci jí zůstaly na prsou kromě jizev i promáčkliny. Kvůli potenciálnímu riziku rakoviny musela Olivia navíc podstoupit i hormonální terapii na uměle vyvolanou menopauzu.

     

Autor: Dita Mrázková
Klíčová slova:  vip, celebrity, rakovina
Diskuse ke článku
.