Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

S čerty nejsou žerty: Nárožný zničil historický kočár a čerty vymyslel syn režiséra

  • S čerty nejsou žerty
    26. prosince 2023 | 06:00

    Vánoční čas přináší spoustu tradičních pohádek, které můžete sledovat nejen v televizi. Jednou z populárních a naprosto nezapomenutelných pohádek je pohádka S čerty nejsou žerty. I když už ji člověk viděl snad dvacetkrát, přesto se na ni pokaždé znovu těší. Znáte přesně ten pocit? Pojďme si společně připomenout herce a postavy a představme si různé zajímavosti o tomto filmu, o kterých jste možná ani nevěděli.

    Pohádku S čerty nejsou žerty režíroval Hynek Bočan před 40 lety. Je neuvěřitelné, jak to letí! Tehdy jste možná ještě byli dětmi, ale i dnes se na tento filmařský skvost jistě s nadšením znovu podíváte. Na jaké postavy rádi vzpomínáte? Na nenapravitelnou Dorotu Máchalovou v podání Jaroslavy Kretschmerové, na roztomilého a plachého čerta Ondřeje Vetchého, na rozmarnou Angelínu Dany Bartůňkové, na skromnou Adélku Moniky Staré (Pelcové) nebo na pohledného a osudem zkoušeného vojáka Petra v podání Vladimíra Dlouhého? Zajímá vás, co všechno se těmto postavám během natáčení přihodilo?

  • Peklo v pravém slova smyslu

    Autor: Filmové studio Barrandov

    Jestli si dobře vzpomínáte, v pohádce S čerty nejsou žerty to bylo pořádně žhavé a v pekle přímo šlehaly plameny. Při natáčení takových scén ale došlo velmi snadno k úrazu. Ondřej Vetchý v roli čerta Janka o tom ví své. Jednou dokonce skončil v nemocnici, když na něm začal hořet jeho kostým. Také Karel Heřmánek v roli Lucifera měl od pekelných jisker zcela propálený plášť. A protože takových různých nehod bylo více, musel štáb zlepšit protipožární opatření a mít vždy po ruce sanitku. Vše vyřešila spolupráce s armádou, která zajistila pyrotechnické efekty tak, aby se nikomu nic vážného nestalo.

  • Čort! Rusáci!

    Autor: Filmové studio Barrandov

    Když se šel Ondřej Vetchý v kostýmu čerta vymočit do křoví, načapali ho tam dva ruští vojáci z nedaleké základny. Jakmile ho uviděli, začali křičet: „Čort!” On zase zařval „Rusáci!” a všichni tři se rozutekli.

  • Strhla nám váhu!

    Autor: Filmové studio Barrandov

    Legendární hláška „strhla nám váhu!” při vážení hříchy obtěžkané Doroty Máchalové v pekle původně vůbec nebyla ve scénáři. Prostě se to stalo. Ne že by herečka Jaroslava Kretschmerová byla tak těžká, ale technici zkrátka jen váhu nedostatečně zajistili. Karel Heřmánek v roli Lucifera ale neváhal a skvěle zaimprovizoval, proto i mistrná hláška v pohádce zůstala a proslavila se.

  • Jak vypadá čert?

    Autor: Filmové studio Barrandov

    Všichni asi tušíme, jak vypadá čert, na základě mnoha pohádek a vyprávění z dětství. A tak ani režisér nelenil a požádal svého syna, který byl učitelem, aby zařídil, aby mu děti nakreslily, jak vypadá čert. Teprve na základě jejich představ stvořil legendární peklo se skvělými kostýmy čertů.

  • Nárožný poničil 400 let starý kočár

    Autor: Filmové studio Barrandov

    Když kaprál Petr Nárožný na nádvoří otevíral kočár, stala se nepříjemnost. Nechtěně ulomil dveře kočáru. Na tom by nebylo nic až tak tragického, kdyby nešlo o originální barokní kočár. Když to přítomný majitel kočáru uviděl, nezadržitelně se rozplakal. Herečka Monika Pelcová zase jen těžko zadržovala smích.

  • Herečka nemluvila ani nezpívala

    Autor: Filmové studio Barrandov

    Princeznu Adélku si zahrála laskavá blondýnka Monika Stará (Pelcová), která však vůbec nebyla herečkou. Byla to její první a poslední role. Nadabovala ji Naďa Konvalinková a proslulou písničku Jaroslava Uhlíře Petře, Petříčku jejími ústy nazpívala Ivana Andrlová. Monika Pelcová tedy nemluvila ani nezpívala, zato si prožila románek s Petrem, tedy s hercem Vladimírem Dlouhým, a to nejen v samotné pohádce, ale také ve skutečnosti během natáčení.

  • Musel se naučit šermovat

    Autor: Filmové studio Barrandov

    Aby zvládl všechny náročné bojové scény sám, musel se Vladimír Dlouhý naučit šermovat. K ruce mu byla skupina historického šermu Regius.

  • Skutečný mlýn ze 16. století

    Autor: Filmové studio Barrandov

    A nyní něco o stavbách. Mlýn, kde se pohádka natáčela, byl pravým a nefalšovaným mlýnem, který pochází z roku 1516 a kde se vystřídaly celé generace mlynářů. A zámkem, bydlištěm obou princezen, se staly Průhonice u Prahy. Schody do pekla pocházely ze skalního hradu Sloup, Adélka Petrovi zpívala u hradu Kost a místo, kde si kaprál zlomil šavli, se nachází u zříceniny Rotštejn v Klokočských skalách u Turnova.

  • Nechtěla hrát Dorotu Máchalovou

    Autor: Filmové studio Barrandov

    Původně měla hrát Dorotu Máchalovou herečka Jana Dítětová. Ta ale poté, co si přečetla scénář, rozhodně trvala na tom, že bude hrát raději Petrovu babičku. Princeznu Angelínu chtěly hrát herečky Dagmar Patrasová, Ivana Andrlová či Zlata Adamovská. Adélku zase Veronika Gajerová, Veronika Jeníková či Ilona Svobodová. Nakonec to dopadlo tak, jak to dopadlo, a volba herců a hereček byla skvělá, co myslíte?

  • Smrt mlynáře před premiérou

    Autor: Filmové studio Barrandov

    Smutnou událostí bylo úmrtí herce Františka Viceny, který si zahrál starého mlynáře. Smrt ho potkala jak na place, tak ve skutečnosti. V pohádce ho Dorota Máchalová uhnala ke smrti, v realitě se pod tíhou dlouhodobých problémů jen pár měsíců po skončení natáčení ve věku 51 let sám vzdal svého života.

Autor: Taťána Kročková
Diskuse ke článku
.