Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tři oříšky pro Popelku slaví 50 let! Těchto 5 věcí jste o nejoblíbenější pohádce možná netušili

  • Libuška Šafránková jako Popelka
    24. prosince 2023 | 06:00

    Bez legendární pohádky Tři oříšky pro Popelku si jen těžko dokážeme představit Vánoce s tou pravou sváteční atmosférou. Snad každý rád vzpomíná na jedinečnou Popelku Libušku Šafránkovou, Vincka Vladimíra Menšíka, koníka Juráška, sovu Rozárku, prince Pavla Trávníčka nebo na nepřehlédnutelnou Droběnu Helenku Růžičkovou.

    Kdy a kde se tento film natáčel a co o něm víme? Jaké zajímavosti o hercích a průběhu natáčení si můžeme připomenout? Možná jste ještě ledacos nevěděli nebo si rádi zavzpomínáte. Pohádku pak můžete sledovat na Štědrý den ve 20.30 na programu ČT1.

  • Tváře umouněné od popela, ale kominík to není

    Autor: Filmové studio Barrandov / DEFA

    Pohádka režiséra Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku se poprvé objevila na plátnech českých kin 16. listopadu 1973, v současné době tedy od prvního vysílání této legendární pohádky uplynulo neuvěřitelných 50 let! „Tváře umouněné od popela, ale kominík to není, klobouk s peřím, luk a kamizola, ale myslivec to není, šaty s vlečkou, stříbrem vyšívané, ale princezna to není, jasný pane!” Vzpomínáte si? S touto pohádkou se také jednoznačně pojí ta pravá vánoční atmosféra se zasněženou zimní krajinou a nezapomenutelnou písničkou z dílny Karla Svobody v podání Zlatého slavíka Karla Gotta Kdepak ty ptáčku hnízdo máš.

  • Vodní hrad Švihov i saský zámek Moritzburg

    Autor: Filmové studio Barrandov / DEFA

    Popelka se natáčela v německé koprodukci. Mezi významná místa, kde se točilo, patřila tedy nejen místa v Čechách, ale i ve východním Německu. Šlo například o vodní hrad Švihov, kde žila Popelka se svou rodinou, nebo saský zámek Moritzburg, kde zase pro změnu žil princ a kde se konal i ples. Kromě toho mezi místa, kde se Popelka proháněla na koni, patřily Mezihoří na Plzeňsku, zámek v Lužci, okolí Klatov, Onen Svět a Jesení, kde se odehrává konec pohádky. Macecha se zlou Popelčinou sestrou vypadly z převrhnutého kočáru do rybníku v Mezihoří, kočár z pohádky je vystaven v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem.

  • Herci mrzli a zapadali ve sněhu

    Autor: Filmové studio Barrandov / DEFA

    Protože během natáčení byla pohádková zima a neustále sněžilo, herci nezřídka zapadli do sněhu a štáb se musel hodně ohánět s lopatou. Už proto taková pohádka přece jen patří k zimnímu období a Vánocům! I při závěrečné filmové scéně, kdy Popelka s princem jedou na koních zasněženou plání, byly se sněhem problémy. Libuška Šafránková jela jen v lehkých šatech vesele dál, ale princ Pavel Trávníček zapadl a uvízl s koněm až po uši ve sněhové jámě. Scéna se takto použila, protože kvůli vysoké vrstvě sněhu a velkému mrazu (až minus 21 °C) ji nebylo možné opakovat.

    Legendární scéna všech ztvárnění Popelky, kdy princ běží za Popelkou, jež na schodech ztratí střevíček, se v tomto případě natáčela padesátkrát. Princ musel tuto scénu tolikrát opakovat kvůli velkému větru. Zajímavostí také je, že ti dva se ve filmu vlastně nikdy ani nepolíbili.

  • Těhotná herečka a nadabovaný princ, který vypadal jako Delon

    Tři oříšky pro popelku
    Autor: Filmové studio Barrandov / DEFA

    A kdo že měl původně hrát Popelku a prince? Z hereček to byla Jana Preissová známá třeba z pozdějšího filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku. V době natáčení Popelky ale byla těhotná, proto se své role vzdala. Těhotenství se ale nevyhnula Dana Hlaváčová, která bez problémů ztvárnila ošklivou nevlastní Popelčinu sestru Doru, během natáčení totiž byla již v šestém měsíci těhotenství.

    Prince měl původně hrát Jan Hrušínský nebo také Jaroslav Drbohlav, který si nakonec zahrál princova přítele a člena družiny Vítka. Nakonec vybrali Pavla Trávníčka, a to údajně proto, že vypadal jako Alain Delon. Mluvit ho ale ve filmu nenechali, byl nadabován.

  • Tři oříšky pro Popelku a spousta zvířátek

    Autor: Filmové studio Barrandov / DEFA

    V pohádce vystupuje také spousta zvířátek. Ale nebojte se, nikomu se nic nestalo, i při honu na lišku ve filmu vystupoval ochočený lišák jménem Vašík. Když bylo potřeba, aby sova Rozárka mrkla, šťouchnul ji někdo špejlí do zadku. Naštěstí to pro sovičku, která pocházela z berlínské zoo, nebyla zase taková zdravotní újma.

    Zastřelená zvířátka, a sice dravec a liška, byla již dávno po smrti a uchovaná v mrazáku lesníka, který se pak jen postaral o jejich použití ve filmu. A byla to samozřejmě zcela jiná liška než ochočený lišák Vašík. Holoubky také nikdo netrápil, jen byli trochu hladem, aby se pak při nasypání zrní okamžitě rozlétli na požadované místo.

Autor: Taťána Kročková
Diskuse ke článku
.