Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

10 zajímavostí o filmu Sám doma. Tohle jste o slavném snímku možná nevěděli!

  • Sám doma
    23. prosince 2023 | 06:00

    Vzpomínáte na profláknutý film Sám doma z roku 1990? Byla to legrace k popukání, proto ani další pokračování této oblíbené komedie na sebe nenechala dlouho čekat. Pojďme si představit pár zajímavostí o hercích i ze zákulisí natáčení.

    Možná budete překvapeni, kolik jste toho nevěděli, a rádi zavzpomínáte na dobu, kdy jste film viděli poprvé. Čím vás okouzlil malý Kevin v podání Macaulaye Culkina? Kromě nezaměnitelného úsměvu a jisté roztomilosti nejspíše také svým důvtipem, nezapomenutelnými výkřiky a třeba také tím, že na něj jako vždycky – zapomněli! Ale našla by se jistě i spousta dalšího…

  • Místo sněhu bramborové vločky

    Autor: ©20thCentury Fox

    Vánoční komedie se musí odehrávat v zimě. A k zimě, jak známo, patří pořádná nadílka sněhu. Proto i film Sám doma se natáčel přes zimní období, kdy se jen čekalo na to, až pořádně nasněží. Jenomže co čert nechtěl, sníh stále nikde! A tak si filmaři poradili, nahradili ho bramborovými vločkami, z nichž se vyrábí bramborová kaše. I když po pár dnech natáčení nabrala kaše nevábný odér, filmaři vše s úsměvem přetrpěli.

  • Nesmrtelní lupiči by normálně byli dávno po smrti

    Autor: ©20th Century Fox

    Asi si dobře pamatujete ten neustálý údiv nad tím, jak je možné, že lupiči po intervenci zákeřného Kevina stále žijí. Youtubový kanál Screen Junkies dokonce svého času požádal lékaře o analýzu jednotlivých zranění lupičů, která si odnesli z Kevinem zákeřně nastražených pastí. Plán pastí si nakreslil dokonce herec Macaulay Culkin sám! Zjistilo se, že minimálně dvakrát by již lupiči byli po smrti. Harry (Joe Pesci) by to nejspíše zabalil již na namrzlých schodech před domem a jeho parťák Marv (Daniel Stern) by to schytal padající žehličkou. Ostatně i pořádná rána lopatou na sníh od souseda Marleyho by udělala své. A není ani divu, že v mnoha scénách museli herce zastupovat kaskadéři. I samotného Kevina nahrazoval v některých situacích třicetiletý dublér Larry Nicholas.

  • Kdo měl koho hrát?

    Autor: ©20th Century Fox

    Možná vás zaujme výčet herců navrhovaných pro obsazení rolí ve filmu Sám doma. Tak tedy Kevinova tatínka mohli hrát například Michael Douglas, Sylvester Stallone, John Travolta, Harrison Ford, Tom Hanks nebo Jack Nicholson. Maminku pak Sigourney Weaver, Jodie Foster, Jamie Lee Curtis, Sharon Stone nebo Michelle Pfeiffer. A jedním z padouchů – Harrym – se měl stát Robert De Niro. Ten ale roli odmítl, proto ji získal skvělý Joe Pesci. A kdopak že měl hrát samotného Kevina? I když byla role napsána přímo pro Macaulaye Culkina, režisér Chris Columbus přesto nechal vypsat konkurz, aby se ujistil, že zvolil správně. Castingu se tehdy zúčastnila snad stovka dětí.

  • Tarantuli na obličej ano, ale jen jednou

    Autor: ©20th Century Fox

    Arachnofobici, pozor! Scéna s tarantulí je opravdu skutečná. Daniel Stern hrající Marva souhlasil, že si nechá na tvář umístit živou tarantuli. Měl ale podmínku, a sice to, že se záběr natočí pouze jednou… Jeho řev už ovšem v tu chvíli skutečný není, mohl by jím pavouka vyplašit, proto musel být zticha.

  • Peníze, peníze, peníze

    Autor: ©20th Century Fox

    Jak to bylo s honoráři a výdělkem filmu? Zpočátku se nevědělo, že komedie Sám doma dosáhne takové slávy a úspěchu. Macaulay Culkin si za svou roli Kevina tedy vydělal pouze 100 tisíc dolarů. To ostatně není zase tak málo, ovšem za druhý díl už kasíroval 4,5 milionu dolarů! Film Sám doma se totiž dostal až do Guinnessovy knihy rekordů jako nejvíce výdělečná komedie v kinech. Celkem vydělal neuvěřitelných 533 milionů dolarů! A z domu na ulici 671 Lincoln Avenue v městečku Winnetka ve státu Illinois, kde se film natáčel, se nakonec stala turistická atrakce. A rozhodně ne levná! V roce 2012 se prodal za více než 1,5 milionu dolarů!

  • Film budou sledovat děti, žádné „fuck”!

    Autor: ©20th Century Fox

    Není divu, že při takových brutálních scénách ve filmu Sám doma, kdy důmyslný plán pastí devastoval veškeré snahy lupičů, Harrymu občas uklouzlo nějaké to sprosté slůvko! Bohužel se však představitel této role Joe Pesci musel krotit, taková slova nebyla ve scénáři, neboť Sám doma je přece jen rodinný film, na který budou koukat i děti! Proto se musel naučit místo „fuck” používat výraz „fridge” znamenající „lednička”.

  • Chtěl, aby se ho bál, a ještě ho pokousal

    Autor: ©20th Century Fox

    Lupič Harry se při natáčení filmu Sám doma vyznamenal hned několikrát. Jeho představitel Joe Pesci si ideálně představoval, že když se mimo natáčení bude na place malému Culkinovi vyhýbat, bude se ho pak Kevin ve filmu mnohem více bát. Korunu tomu všemu nasadil, když chlapce při točení jedné scény skutečně kousl do prstu tak, že Macaulay musel být ošetřen. Šlo o situaci, kdy ho měl pouze náznakem chtít kousnout do prstu. Ale Joe Pesci nakonec nezůstal ze strany Kevina bez pomsty. Ve chvíli, kdy měla lupiči Harrymu hlavu opálit teplovzdušná pistole, došlo k malé nehodě a hlava herce skutečně nezůstala bez újmy. 

  • Místo bosých nohou gumové ponožky

    Autor: ©20th Century Fox

    Vzpomínáte si na scénu, kdy Marv šlape bosky po rozbitých vánočních ozdobách? Herec Daniel Stern byl této bolesti ušetřen, protože měl to štěstí mít k dispozici hned dvě důkladná opatření. Prvním z nich byly speciální gumové ponožky tělové barvy připomínající skutečné nohy, druhým bylo to, že ozdoby nebyly ze skla, ale z cukru.

  • Nechtěl zesměšnit žádnou dívku

    Autor: ©20th Century Fox

    Když Kevin najde fotku přítelkyně svého bratra Buzze, pohoršeně se zašklebí. Na fotografii ale ve skutečnosti není žádná dívka, nýbrž chlapec. Režisér filmu Chris Columbus nechtěl zesměšnit žádnou příslušnici ženského pokolení, proto na obrázek vybral kluka, kterému jen nasadili holčičí paruku.

  • Kevinovy nezapomenutelné výkřiky

    Autor: ©20th Century Fox

    Určitě vám zůstaly v hlavě Kevinovy nezapomenutelné výkřiky, které si ostatně můžete pamatovat i z propagačních materiálů filmu, plakátu a obalu DVD, na nichž se Macaulay Culkin drží za tvář a křičí. Tento známý výjev byl inspirován obrazem Výkřik od Edvarda Muncha. Jedním z kouzelných výkřiků byl ale i ten v koupelně poté, co si Kevin nanese na tvář pálivou vodu po holení. Možná jste nevěděli, že tento výkřik, který se rozléhá celým domem, byl ve skutečnosti improvizací malého herce, jemuž se zřejmě výkřiky zalíbily. Původně měl totiž ve scénáři jen to, že po nanesení vody dá polekaně ruce od tváře pryč.

Autor: Taťána Kročková
Diskuse ke článku
.