Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Když na věkovém rozdílu nezáleží: Které ženy si vzaly o mnoho starší slavné muže?

27. listopadu 2023 | 06:00

Jaké to je, když se zamilujete do chlapa, se kterým vás od sebe dělí pěkná řádka let? Na toto téma jsme vyzpovídaly tři ženy, které se o své lásce nebály promluvit.

Když jde o lásku, jdou všechna pravidla stranou a v případě těchto párů známé rčení, že věk je pouze číslo, platí dvojnásob. Já sama bych o vztazích s velkým věkovým rozdílem mohla hodně vyprávět, a protože je mi tahle láska velmi blízká, oslovila jsem tři slavné páry, kterým natolik pomotala hlavy, že jsou oba spolu šťastní až dodnes. Jak tedy tyto tři ženy vnímají svůj vztah se starším partnerem? Nejen o tom se rozpovídaly v dnešním tématu.

Kateřina (23), manželka podnikatele Lea Beránka (66)

Byla jste vždy na starší muže, nebo to přišlo až s věkem, když jste poznala svého manžela?

Ano, rozhodně jsem vždy upřednostňovala starší muže, mí vrstevníci mě nikdy nezajímali. Měla jsem přirozeně i starší kamarády, odjakživa jsem inklinovala k lidem, kteří byli napřed, kteří mě posouvali a inspirovali. Líbilo se mi vždy, že si mám chlapa pro co vážit, že něco dokázal a já ho můžu respektovat pro jeho cestu.

Jak jste se s manželem seznámila?

Poznali jsme se v létě, když jsem šla s mou kamarádkou na pláž do Žlutých lázní. Před vchodem jsme se náhodou potkaly právě s Leem, který se s kamarádkou znal, dali jsme se do řeči a už pět let jsme spolu.

Čím si vás získal?

Hlavně svým smyslem pro humor. Od první chvíle jsme se spolu smáli a nepřestali se smát až dodnes. Vážím si ho kvůli tomu, jak je veselý, zábavný, chytrý, hodný. Navíc je duchem furt mladý kluk.

Co na váš vztah říkalo vaše nejbližší okolí?

Reagovalo ještě líp, než jsem čekala. Nikdo se mi nedivil, že jsem si Lea vybrala, kdo manžela poznal, pochopil, že jeho ani nejde nemilovat.

Jaké to je mít vedle sebe muže, jako je váš Leo?

Manžel je moje obrovská láska a zároveň i nejlepší kamarád. Není nic, co bychom se styděli si říct, nemáme před sebou tajemství. Umíme si vše vysvětlit se smíchem. Jeden na druhého se nikdy neurážíme.

Čím vás dělá šťastnou?

Svou krásnou energií. Jsme spolu každý den, od rána do večera, sedm dní v týdnu a ani na chvíli mě to nepřestalo bavit.

Vnímáte nějaké komplikace pramenící z věkového rozdílu?

Vůbec. Jsem asi typ člověka, který nepřemýšlí nad možnými problémy, ať se jedná o cokoli, žiju tím, co je teď a tady, a dokud jsem šťastná, nenechám samu sebe přemýšlet, že by mohlo někdy být něco jinak. Říkám si, že kdyby nějaké komplikace přišly, litovala bych, že jsem si to tehdy zbytečně kazila a trápila se, když problém nastal až teď.

Říká se, že čím je muž starší, tím víc má své nálady. Jak to případně zvládáte?

Popravdě, já neznám veselejšího člověka, než je můj manžel. Radost ze života mu díkybohu nedovoluje špatnou náladu.

Co jste se díky svému vztahu o sobě dozvěděla?

Například vím, jaké chci mít lidi ve svém okolí. Vím, že čas je to nejdůležitější, co máme, a člověk si musí opravdu rozmyslet, komu ten svůj chce věnovat.

Je něco, čeho se vám ve vztahu nedostává, případně něco, o čem víte, že to jednou budete postrádat?

Snažím se přijít na cokoli, co by mi s manželem scházelo, ale opravdu není nic, co by nešlo kdyžtak společně vymyslet, vykomunikovat, na co bych si kdy v našem vztahu mohla stěžovat. Jsem opravdu maximálně šťastná.

Co byste poradila ženám, které mají také rády starší muže, ale bojí se případného odsouzení od okolí?

Myslím, že není jen ke škodě, že váš vztah někdo neuznává. Krásně se na tom ukáže, jak moc si za partnerem a vaší láskou stojíte. A jestli vám to za to stojí. Za mě – když je to opravdové, tak vás nezajímá, co si kdo myslí.

Musela jste se kvůli vašemu vztahu něčeho vzdát, případně něco dělat jinak?

Ať máte mladšího či staršího partnera, v každém vztahu se člověk něčeho vzdá, ale dělá to dobrovolně a rád, protože změny, na kterých se domluvíte, jsou pro to, aby vám dělaly radost a zlepšovaly váš život ke spokojenosti obou.

Co vás na vašem vztahu nejvíc těší?

Jsem šťastná za to, že je to mezi námi i po letech krásný a stejně intenzivní jako na začátku, možná i víc. A že jsme na všechno spolu.

Alice (42), manželka rockera Petra Jandy (81)

Líbili se vám vždy starší muži, nebo to přišlo až s věkem?

Přišlo to s věkem, až v 18 letech. Vždy se mi líbili starší chlapci, ale tak maximálně o pět let starší.

Jak jste se vlastně seznámili?

Seznámili jsme se „nečekaně“ na koncertě, kam jsem přišla jako doprovod mé sestřenice.

Čím si vás váš muž získal, že jste si řekla: to je on?

Nepřemýšlela jsem, zda je to on, či ne. Prostě jsem se zamilovala a vše ostatní se časem vyjevilo samo.

Co na váš vztah říkalo nejbližší okolí?

Mělo s tím mnohem větší problém než my dva. Nicméně mí blízcí, na jejichž názoru mi záleží, s tím naštěstí byli v pohodě. Naopak věděli, jak se věci mají, takže mi to přáli.

Jaké to je mít vedle sebe muže, jako je váš Petr?

Jiného jsem neměla, je to můj jediný vážný vztah, takže nemůžu úplně porovnat. Petr je skvělý chlap a je mi vedle něj moc hezky.

Čím vás dělá šťastnou?

Když toleruje moje dva psy, kočku, dva papoušky a králíka. Ještě máme v plánu koupit si koně.

Vnímáte nějaké komplikace pramenící z věkového rozdílu, nebo zastáváte názor, že věk je pouze číslo?

Samozřejmě věk vnímám jen jako číslo, nicméně velký věkový rozdíl přináší spoustu omezení a odlišné pohledy na svět.

Říká se, že čím je muž starší, tím víc má své nálady. Jak to zvládáte?

Občas to přejdu mlčky, občas ho utnu slovy „nebruč“ nebo „Jando, neser“ nebo ho sjedu já. Je důležité dát najevo, že takhle prostě ne.

Co jste se díky Petrovi o sobě dozvěděla?

Že jsem poměrně tolerantní člověk.

Je něco, čeho se vám ve vztahu nedostává, o čem víte, že to jednou budete postrádat?

Nemyslím si, že bych zásadně něco postrádala, jsem typ, který je rád sám, takže si vše, co by mi případně scházelo, vynahradím.

Co byste poradila ženám, které mají také rády starší muže, ale bojí se případného odsouzení od okolí?

Cizí lidé vám nedají najíst! Vykašlete se na názor okolí. Berte v potaz jen názory svých blízkých. Ale jediný názor, na kterém doopravdy záleží, je ten váš.

Musela jste se kvůli vašemu vztahu něčeho vzdát, něco začít dělat jinak?

Nemyslím si.

Lucie (20), manželka zpěváka Bohuše Matuše (50)

Video se připravuje ...
Bohuš Matuš s Lucinkou: Doma zkoumáme virtuální realitu! • VIDEO: Matyáš Janíček, Lukáš Červený

Byla jste vždy na starší muže?

Ano, když si vzpomínám na dětství, nebyli ani v pohádkách mým idolem princové tak, jak to holčičky mívají. Mně se spíš vždy líbil starší a moudrý král. Poté, co jsem viděla muzikál Jesus Christ Superstar, jsem si v první třídě do sešitů malovala Kamila Střihavku, potom nastalo dlouhé období, kdy mě nezajímal nikdo.

Jak jste se s manželem seznámila?

V divadle. Já miluji divadlo, hlavně muzikály, a během přípravných hodin na konzervatoř mě tehdy učitelka zpěvu (dnes jedna z mých největších kamarádek) pozvala do Divadla Hybernia na charitativní koncert. Po koncertě jsme se společně já a Bohuš dali do řeči a tam přeskočila takzvaně první jiskra.

Čím si vás váš muž získal?

Nejvíc mě zaujaly oči. Když se s ním bavíte v soukromí, poznáte, jaké má charisma, je zábavný, milý, zajímal se o mé zájmy, co je mým snem do budoucna…

Co na váš vztah říkalo nejbližší okolí?

Jsem ve znamení Býka, a i když na horoskopy moc nevěřím, jsem opravdu tvrdohlavá. Nikdy si nenechám do ničeho moc mluvit. Ráda si vyslechnu radu, názor druhého, ale většinou si prosadím své. V době, kdy jsme se začali s Bohušem vídat víc, jsem neřešila, co si kdo myslí, jelikož i mí nejbližší kamarádi s tím byli v pohodě. Horší pak byla srážka se světem bulváru.

Jaké to je mít vedle sebe muže, jako je váš Bohuš?

Musíte se smířit se závistí fanynek, ustát nenávistné poznámky lidí, kteří o nás vůbec nic nevědí a nemůžou tušit, že jsem pyšná na to, jak spolu fungujeme. Manžel mě bere jako rovnocennou partnerku.

Čím vším vás dělá váš manžel šťastnou?

Hlavně tím, že je skvělý otec. O malou Natálku se umí úžasně postarat, hlavně teď, když už je větší. Snaží se, abychom jako rodina trávili co nejvíce společného času, i když má program hodně nabitý.

Vnímáte nějaké neshody vycházející z věkového rozdílu?

Samozřejmě jsme během našeho vztahu museli oba udělat spoustu kompromisů a nastavit si pravidla. Každý měl jiný životní rytmus, přátele, zvyky. Manžel mi občas připadá, jako kdyby byl mladší než já.

Říká se, že čím je muž starší, tím víc má své nálady. Je to i jeho případ?

Řekla bych, že u nás jsem více náladová já.

Je něco, čeho se vám ve vztahu nedostává, případně něco, o čem víte, že to jednou zřejmě budete postrádat?

Já doufám, že nebudu postrádat ještě další vzdělání, kterého jsem se vzdala přerušením školy z důvodu mateřství. Ale myslím, že mám opravdu ještě spoustu času vše v tomto směru dohnat.

Co byste poradila ženám, které mají také rády starší muže, ale bojí se případného odsouzení od okolí?

Netroufám si ve svém věku radit, ale moc bych mladým dívkám přála v případě, že se zamilují do staršího muže, mít kolem sebe tak skvělé přátele a rodinu, jako jsem měla já. Okolí zamilovaných dívek by si mělo uvědomit, že mnohem lepší je pro ně třeba i starší partner, který je spolehlivý a má holku rád, než její vrstevník, který bude takzvaně na okraji společnosti, může jí ublížit a podobně.

Co je pro vás ve vztahu nejdůležitější?

Drobnosti, kterými si projevujeme navzájem s manželem lásku. A byla bych ráda, kdyby všichni nám nepřející lidé našli alespoň v předvánočním čase chvilku a zamysleli se nad tím, že věk je opravdu jen číslo.

Autor: Lucija Veselá