Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jana Havrdová opouští po 18 letech pořad Sama doma: Na tenhle okamžik nikdy nezapomene!

16. října 2023 | 06:00

Mistryně světa v aerobiku, moderátorka a v neposlední řadě právnička po osmnácti letech opouští pořad Sama doma. Čeká ji totiž velká výzva, stala se viceprezidentkou Hospodářské komory za fitness.

Je neustále v pohybu, zastává důležité funkce v mnoha sportovních organizacích, přesto má energie na rozdávání. Obyčejný smrtelník by těžko zvládl takové pracovní vytížení. Ona ale kolem sebe šíří optimismus a dobrou náladu. Zkrátka povídat si s Janou Havrdovou je za odměnu.

MINI VIZITKA

- Narodila se 10. srpna 1974 v Praze.

- Vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy.

- V letech 2002 a 2003 získala titul mistryně světa ve fitness step.

- 18 let moderovala pořad Sama doma. 

- Je prezidentkou Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz a viceprezidentkou Hospodářské komory ČR.

- Má tři děti: Alberta (23), Josefa (15) a Annu (11).

Dovedete si zalenošit? Ale opravdu pořádně?

Záleží na tom, čemu říkáte zalenošit. Umím sjet deset dílů seriálu v kuse a nezvednout se z gauče… Ale to se mi stane tak dvakrát do roka a pravděpodobně budu nemocná nebo hodně unavená. Ale televizní divák jsem, u televize odpočívám.

Jak dlouho vydržíte bez pohybu?

Moc dlouho ne, musím se jít alespoň projít. Nejméně pohybu mám při nějaké dlouhé cestě autem. Po patnácti hodinách sezení mě bolí celé tělo.

Čekala jsem, že řeknete třeba dva měsíce… Ptám se proto, že na pohybu si lze vypěstovat závislost. Považuje se to za plus, ale má to své hranice.

Všechno má své hranice, jednoznačně. Uštvat se k smrti umí každý trouba. Pohyb i odpočinek, stejně jako práce a zábava musejí být v udržitelné rovnováze. Jen bohužel v dnešní době má spousta lidí onu pomyslnou ručičku vah vychýlenou silně směrem k nedostatku pohybu. A velmi trpělivou osvětou i nabídkou aktivit a motivace k nim je krok za krokem, můžeme se zvednout ze židle do výrazně čipernějšího módu.

Čím je pro vás pohyb?

Životní nutnost, stejně jako dýchání, jídlo, pití a spánek. Naše tělo je k pohybu stvořené, na těle závisí kvalita fungování hlavy a opačně. Vše je propojené. Pro mě je pohyb způsobem, jak se udržovat v kondici, jak si psychicky odpočinout, jak být s kamarády a s rodinou, tedy v mojí komunitě.

Kdy vám pohyb nejvíce pomohl?

Vždycky když jsem vystresovaná, unavená. Dnes ráno jsem se probudila v 5.45 a už se mi nechtělo spát, přitom jsem nebyla v nijak super happy náladě. Trochu násilím jsem se přinutila vstát a vyrazit na rychlou procházku do lesa. Ranní vzduch, trochu mlhy nad loukou, do toho sluníčko. Super. Za hodinu jsem byla doma s úsměvem od ucha k uchu.

Video: Nenutím se běhat, kroky sbírám i na parkovišti. Geniálně jednoduché tipy Jany Havrdové, jak se donutit k pohybu.

Video se připravuje ...
Nenutím se běhat, kroky sbírám i na parkovišti. Geniálně jednoduché tipy, jak se donutit k pohybu • VIDEO: Videoredakce ženských webů

To chce obrovskou disciplínu. Narazila jste někdy na svoje mantinely?

Ano, rozhodně, možná mám pověst supersportovce, ale nejsem. Při první jarní jízdě na kole mám po patnácti kilometrech dost, bolí mě zadek a nadávám jak špaček.

Stalo se vám někdy, že vám sport ublížil?

Jednu sezonu jsem se uběhala… Trénovala jsem na půlmaraton, samozřejmě bez dostatečné regenerace, a uhnala si dlouhodobé běžecké zranění. Od té doby moc neběhám, nebo střídám běh s rychlou chůzí.

Slyšela jsem, že denně nachodíte 15 tisíc kroků. Jaký je váš rekord?

Pravděpodobně někde mezi 25 a 30 tisíci, obvykle někde v horách na túře. V létě je to vždycky lepší, přes rok a pracovní týden sbírám kroky, kde se dá. Jen už toho moc nenachodím v podpatcích, to jsem přestala dávat. Sportovní boty mám vždycky minimálně připravené v autě.

Ráda se překonáváte?

Asi ano, ale přiměřeně. Když v mém věku vidíte po doběhnutí 10 kilometrů v zrcadle ztrhaný obličej, tak si říkáte, jestli vám to stojí za to. Takže pohyb je skvělý, ale více než intenzita je důležitá hlavně pravidelnost. Možná ne těch 10 kilometrů denně, ale alespoň 30 minut aktivnějšího pohybu by si člověk měl dopřát. Koneckonců tomu nasvědčují i všechna doporučení lékařů a WHO. S vyšším věkem je hlavně třeba nezapomenout na silový trénink. Jestli jsou někde v našem těle zpomalovače stárnutí, tak jsou to svaly, které jinak bez pohybu atrofují. Právě cíleným silovým tréninkem je udržujeme v dobré kondici a objektivně stárneme pomaleji.

Zmínila jste věk, vy příští rok oslavíte padesátiny. Vnímáte to jako nějaký milník? Bilancujete?

Ani snad ne. Mými narozeninami se s největší pravděpodobností nic nezmění. A mnoho mých kamarádek říká, že po padesátce život teprve začne. Tak uvidíme.

Cítíte, že je třeba těžší udržet si formu?

To určitě ano. Jsem ve svém dalším životním hormonálním období, občas se mnou ty hormony cvičí příšerně. O to víc si hlídám jídlo i pohyb. Je to pravděpodobně jediný způsob, jak přechod ve zdraví a dobré kondici přežít.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Michala Jendruchová
Video se připravuje ...