Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zemřela Zdena Hadrbolcová: Jaké role ji proslavily?

20. listopadu 2023 | 12:25

Začátek týdne začal opravdu smutnou zprávou! Ve věku 86 let totiž po dlouhé nemoci zemřela herečka Zdena Hadrbolcová, která po loňské mrtvici byla v nepřetržité péči v LDN. V posledních letech jsme ji na televizních obrazovkách vídali hlavně jako pekařku Růženku v seriálu Ulice. Jaké další role byly její osudové?  

Za svůj život herečka ztvárnila spoustu televizních a filmových rolí, přičemž do povědomí diváků se dostala hlavně díky filmu Karla Kachyni Už zase skáču přes kaluže (1970), kde si zahrála starostlivou maminku. Takové role ji provázely celou její hereckou kariéru, přestože sama vlastní děti nikdy neměla. Maminku si zahrála například i ve filmech Páni kluci (1975), Návrat idiota (1999), František je děvkař (2008) nebo v seriálu Létající Čestmír (1983).

Místo novinářky herečka

Zatímco většina herců toužila po hvězdné kariéře od dětství, u Zdeny Hadrbolcové tomu tak nebylo. Toužila totiž stát se novinářkou, ale protože její tatínek tehdy neměl dobrý politický status, tak byla nucena se vydat jinou cestou. A tak se po absolvování francouzského gymnázia přihlásila na DAMU a prokázala talent. Po škole hrála třicet let v Divadle S. K. Neumanna (dnes známé jako Divadlo pod Palmovkou) a poté působila v několika dalších divadlech.

Nejvíc si ji pamatujeme pro její televizní a filmové role maminek, tetiček a hodných učitelek. Úplně poprvé se na plátně objevila ve filmu Probuzení, zásadním se ale pro ni stala až silvestrovská komedie Bohouš (1968), v níž si zahrála pokojskou a sekundovala velikánům Jiřímu Sovákovi a Vladimíru Menšíkovi.

Vitální až do pozdního věku

Herečka sršela energií a životním elánem až do pozdního věku a hrála, dokud jí na to síly stačily. Naposledy se objevila v roce 2019 ve sportovní komedii Přes prsty režiséra a scenáristy Petra Kolečka a televizní diváci si ji budou určitě pamatovat hlavně jako milou pekařku Růženku v nekonečném seriálu Ulice. V pozdějším věku byla charakteristická nejen rolemi vlídných hodných babiček, ale i výraznými kloboučky, které tak ráda všude nosila.

Jak šel čas s legendární herečkou, se podívejte do fotogalerie.

Autor: Štěpánka Bínová