Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nejkrásnější korunky britské královské rodiny: Znáte jejich historii?

  • Nejkrásnější korunky britské královské rodiny: Znáte jejich historii?
    18. září 2022 | 06:00

    Neexistuje snad žádný jiný šperk, který by uměl lépe vystihnout majestátnost královských rodů. Třpytivé korunky a diadémy se staly pro členky královských rodin nepostradatelným doplňkem při mimořádných událostech. Jsou symbolem monarchie, bohatství i přepychu a nesou v sobě také mnoholetou historii.

    Jsou vzácné, nádherné a jejich hodnota je nevyčíslitelná. Podívejte se s námi na nejkrásnější korunky královské rodiny. Takové poklady by si alespoň jednou v životě přála vynést každá žena.

  • Cambridge Lover’s Knot

    Tato tiára je nejvíce spojována s princeznou Dianou. Byla vyrobena pro královnu Marii v roce 1914 a je tvořena z diamantů a perel zavěšených na mašličkách ve tvaru "mileneckého uzlu". Poté, co byla tiára předána královně Alžbětě II., byla v roce 1981 zapůjčena princezně Dianě jako svatební dar a stala se její nejoblíbenější. Po rozvodu s králem Karlem III. Diana korunku vrátila a znovu ji vynesla až vévodkyně Kate na recepci v Buckinghamském paláci v roce 2018.

    Královna Alžběta II. a její kouzelný život. Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Královna Alžběta II. a její kouzelný život • VIDEO: Videohub

  • The Halo od Cartiera

    Tuto tiáru nechal vyrobit otec královny Alžběty II. pro svou manželku Alžbětu ještě předtím, než se stali králem a královnou. Alžběta II. ji pak dostala jako dárek ke svým 18. narozeninám, v roce 1951 ji pak zapůjčila své sestře Margaret a později v roce 1969 i své dceři Anně. V roce 2011 ji v den své svatby vynesla vévodkyně Kate. Součástí korunky je více než 900 třpytivých diamantů.

  • Tiára dívek z Velké Británie a Irska

    Mezi královniny nejoblíbenější kousky patřil diadém královny Mary (The Girls of Great Britain and Ireland Tiara), ta ho dostala v roce 1893 jako svatební dar. Královna Mary ho pak předala v roce 1947 také jako svatební dar své vnučce královně Alžbětě II. Ta ho nosila tak často, že je s ním vyobrazena na britských bankovkách, mincích a známkách.

  • Diadém královny Marie Diamond Bandeau

    Meghan si v den své svatby s princem Harrym přála vynést korunku se zelenými smaragdy. Královna jí však toto přání nesplnila a vybrala Meghan diadém královny Marie Diamond Bandeau, který je posázen brilianty. Součástí je odnímatelná brož. Tento diadém patřil Alžbětině babičce Mary.

  • Korunka vévodkyně Eleny Vladimirovny

    Korunka vévodkyně Eleny Vladimirovny neboli Grand Duchess Vladimir Tiara. Tato korunka z roku 1894 je pojmenována po tetě cara Mikuláše II., protínající se kruhy jsou vyskládány diamanty a ozdobeny perlami. Během ruské revoluce byla korunka uschována v trezoru ve Vladimirském paláci v Sankt Petěrsburgu, odtud ji zachránil rodinný známý vévodkyně. Elena Vladimirovna odkázala diadém své dceři, která korunku v roce 1921 prodala britské královně Marii z Tecku. Ta ji po své smrti v roce 1953 odkázala své vnučce, královně Alžbětě II.

  • Korunka rodiny Spencerů

    Přestože dostala princezna Diana v den své svatby od královny Alžběty II. korunku Cambridge Lover’s Knot jako svatební dar, rozhodla se porušit tradici a na svatbu s princem Charlesem vynesla diadém ze sbírky své vlastní rodiny. Ten byl vytvořen ze vzácných rodinných památek a hlavní část tvoří svatební dar Dianiny babičky z roku 1919.

  • Korunka Durba z Dillí

    Královna Camilla má v oblibě výraznější kousky a často nosí korunku Durba z Dillí, anglicky Delhi Durba Tiara, kterou má v zapůjčení od roku 2005. V roce 1911 ji vytvořilo zlatnictví Garrad pro britskou královnu Marii z Tecku, která ji nosila například na oficiální návštěvy indických vyslanců. Diadém je zdoben symboly ve tvaru lyr, růžových girland a bílými diamanty briliantového brusu. Jedná se o největší korunku v britské královské rodině.

  • Diadém Queen Mary Fringe

    Tento diadém si v roce 1947 nasadila královna Alžběta II. v den své svatby s princem Philipem. Původně byl vytvořen z diamantového náhrdelníku, který darovala královně Marii jako svatební dar královna Viktorie. V den své svatby ho vynesla také princezna Anne a v červenci roku 2020 princezna Beatrice.

  • Smaragdový kokošník Greville

    Smaragdový kokošník Greville neboli Greville Emerald Kokoshnik Tiara je součástí pozůstalosti Margaret Greville, kterou v roce 1942 odkázala Margaret královně Alžbětě II. Diadém v roce 1919 vyrobila francouzská zlatnická firma Boucheron a tvoří ho platina ve stylu ruských kokošníků zdobená diamanty a smaragdy. Princezna Eugenie z Yorku měla tento diadém na své svatbě v říjnu 2018. Šlo tak o první veřejné použití tohoto šperku příslušnicí britské královské rodiny.

     

     

     

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.