Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

To už nebude náhoda: Tato znamení z nebes doprovází královnin odchod

13. září 2022 | 18:00

8. září – historický moment, který si navždy budeme pamatovat. Svět totiž zarmoutilo úmrtí královny Alžběty II., která skonala ve svých 96 letech. Královnin odchod doprovází nejen její rodina, příznivci, ale i znamení, která dojímají.

Před Buckinghamským palácem se v onen historický okamžik začal shromažďovat dav lidí, který zesnulou královnu uctil britskou hymnou. Před hradem Windsor pak začali lidé pokládat květiny. Nad oběma symbolickými místy se najednou majestátně rozsvítila dvojitá duha. Náhoda? Mnozí ji považovali za znamení z nebes, hřejivý moment, ze kterého na druhou stranu až mrazilo. Jaký to příznačný oxymóron…

Video se připravuje ...
Královna Alžběta a její chaty, chalupy, paláce a letní sídla • VIDEO: Videohub

Duha svým způsobem zbožňovanou panovnici symbolizovala. Ne nadarmo vznikla v roce 2019 kniha Our Rainbow Queen od Sali Hughes, která zachycuje její nejbarevnější módní momenty. Královna byla totiž známá pro své oblečení výrazných barev, ve kterém se v davu vyjímala a byla absolutně nepřehlédnutelná.

Ani průvod, tedy přesun rakve královny Alžběty II. do katedrály svatého Jiljí v Edinburghu, se neobešel bez zbožného znamení. Na rakev totiž dopadl jediný paprsek, a osvítil tak poslední cestu milované panovnice.

Příznivci, kteří lemovali ulice, tak vzdali hold zesnulé královně. Stali se součástí smutečního průvodu, v němž za rakví kráčeli vedle krále Karla III. i jeho sourozenci – princové Andrew a Edward a také princezna Anna.

Rakev bude následně z edinburské katedrály převezena na letiště, odtud ji letadlo dopraví do Londýna. Poté zamíří do Buckinghamského paláce a ve středu pak do Westminsteru, kde bude vystavena do 19. září. V tento den se uskuteční státní pohřeb.  

Na fotky ze smutečního průvodu se podívejte v naší fotogalerii:

Autor: Žaneta Podlahová